Rusya ve Türkiye’den 2020’ye kadar 100 milyar dolarlık ticaret hedefi


Russian Prime Minister Vladimir Putin meets with Turkish Prime Minister Tayyip Erdogan

 

 

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasında ticaret hacmini 2020 yılına kadar 100 milyar dolarlık düzeye çıkarmak niyetinde olduklarını açıkladı.
Rusya-Türkiye Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısında konuşan Erdoğan, “Ortak hedefimiz var. 2020 yılına kadar 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak.” dedi. Başbakan, tüm bakanlıklar ve devlet dairelerinin bu yönde çalışmak niyetinde olduğunu belirtti.
Sberbank’ın Türk piyasasına girdiğini ve Moskova’ya gelen Türk heyetinde Türk banka yöneticilerinin bulunduğunu ifade eden Erdoğan, “Şimdi ikili görüşmeleri yapabilirler.” diye ekledi.
© The Voice of Russia

 

“Görevimiz bu ilişkilere katkı sağlamaktır”

 

Basına açık yapılan görüşmede ise Putin, Rusya ve Türkiye arasındaki gelişmelerin çok güzel bir şekilde devam ettiğini belirtti. St. Petersburg’daki toplantılarda da bu gelişmeleri daha ileri noktalara taşıyacaklarını söyleyen Vladimir Putin, “Tabii ki görevimiz bu ilişkilere katkı sağlamaktır. Bunu başaracağımıza inanıyorum” diye konuştu.

 

“Müşterek atmamız gereken adımlar var”

 

Başbakan Erdoğan Putin ile yapılacak görüşmelerin manidar olacağını belirterek; “Ben de değerli dostuma, değerli Başkana, 4. Üst Düzey İşbirliği Konsey Toplantısı’nda bir araya geldiğimiz için mutluluğumu ifade etmek istiyorum. Gerçekten bir özlem içerisinde, gerek ikili, gerek bölgesel işbirliği görüşmeleri yapacağımız bu buluşma gerçekten manidar olacaktır. Müşterek atmamız gereken adımlar var. Bugün bu adımları çok daha güçlendirerek atacağımıza inanıyorum”Müşterek atmamız gereken adımlar var. Bugün bu adımları çok daha güçlendirerek atacağımıza inanıyorum” dedi.

 

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg Konstantinovski Sarayı’nda düzenlenen Türkiye-Rusya 4. Üst Düzeyli Stratejik Konsey toplantısının ardından, mutabık kalınan anlaşmalarının imza törenine katıldı ve ortak basın toplantısı düzenledi.

DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Malazgirt Zaferi' mesaj

 

Düzenlenen ortak basın toplantısında,Rusya ile ilişkilerin olumlu seyrettiğine değinen Erdoğan, enerji alanındaki işbirliğinin de Rusya ile ilişkilerde önemli yer tuttuğunu söyledi ve “Enerji alanında bizim birinci derecede ortağımız Rusya” dedi.

 

İkili görüşme sonrası ortak basın toplantısında ilk sözü alan Putin “Toplantı çok yapıcı şekilde gerçekleşti. Özellikle sayın Başbakan ile çok kapsamlı bir ikili görüşmede bulunduk. Tabi ki bizim ikili ilişkilerimizin bugünkü durumunu ele aldık. Özellikle şunu vurgulamak isterim, işbirliğimizin esasında karşılıklı yarar ilkesi mevcuttur. Geçen sene ticaret hacmimiz 34 milyar dolara ulaşmıştır. Bu sene küçük bir düşüş söz konusu oldu, bunu aşabiliriz.” dedi.

 

Geçen sene ulaştıkları seviyeye yeniden ulaşacaklarını söyleyen Putin,100 milyar dolara ulaşabileceklerini vurguladı.

 

Mavi Akım Boru Hattının deniz kısmında çalışmalara başlanacak

 

Rusya’dan Türkiye’ye Karadeniz dibinden konulan Mavi Akım Boru Hattının çok olumlu faaliyet gösterdiğini ifade eden Putin, yakın zamanda anılan boru hattının deniz kısmında çalışmalara başlayacaklarını, Rus şirketlerin Türkiye ekonomisini sadece gaz ile değil petrol ile doldurmak için adım attıklarını söyledi. Putin sözlerine şöyle devam etti:

 

Nükleer santral inşaatının yatırım hacmi 20 milyar dolar

 

“Nükleer santral inşaatının toplam yatırım hacmi 20 milyar dolar olacaktır ve Rusya bu finansmanı sağlamaktadır.  Ayrıca Türkiye’nin önümüzdeki dönemde olacak nükleer alanı için kadro ve personel eğitimi yapmaktayız. Tabii ki bu projeler en önde en güncel ekoloji ve güvenlik standartlarına uygun olacak. Sanayi ve ileri teknoloji alanlarında işbirliğimizi geliştirmeye devam ediyoruz.

DİĞER HABERLER
Kartal Kimya Premix Workshop Yapıldı

 

Özellikle İskenderun’daki demir çelik fabrikasının yenilenmesine büyük para vermiştir. Bizim şirketimiz, Türkiye’deki enerji alanında projeleri gerçekleştirmeye devam ediyoruz.  Diğer önemli örnek Türkiye’de Gaz markası otomobillerin üretilmesiyle ilgili işbirliğimiz var. Türk şirketler ise Rusya’nın müteahhit sektöründe büyük faaliyet göstermektedir. Soçi’deki olimpiyat tesislerinin inşaatında da yer almaktadır”

 

Rus turistlerin sayısı 4 milyonu aşabilir

 

Rusya genelinde Türk müteahhitlerin yaptıkları yatırımların toplam maliyeti 50 milyar doları aşmıştır. Bankalar arası işbirliğine katkı sağlayacağız. 2012 yılında Rusya’dan Türkiye’ye 3,6 milyon turist gelmiştir. Öyle gözüküyor ki bu sene yeni bir seviyeye ulaşacağız. Bu sene Rus turistlerin sayısı 4 milyonu aşabilir.

 

Başbakan Erdoğan ile Ortadoğu ve Suriye’deki durumu değerlendirdiklerine de değinen Rusya Devlet Başkanı “Bazı farklı noktalarımız olabilir. Ama en güncel sorunların çözülmesi için çalışıyoruz” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den sonra açıklamalarda bulunan Başbakan Erdoğan ise; Türkiye Rusya ilişkilerinde her alanda büyük gelişmeler kaydedildiğini, ikili ilişkilerin tüm alanlarda bir yıl öncesine göre çok daha güçlenerek devam ettiğini belirtti. Gerçekleştirdikleri ikili görüşmede, geleceğe yönelik güçlenerek devam eden ilişkilerin üzerine neler ilave edebiliri değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi.

 

100 milyar dolar hedefine engel göremiyorum

 

Erdoğan, 2012 yılında iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 35 milyar dolara yaklaştığını, 2013 yılının Eylül ayına kadar bu rakamın biraz düşüşe geçtiğini belirterek, “Her iki ülkede siyasi irade, hedef olarak 2020’de 100 milyar dolarlık belirlemiş bulunuyor. Farklı alanlarda atacağımız adımlarla bunu yakalamada önümüzde engel göremiyorum” dedi ve ekledi :Türk müteahhit firmalarının Rusya’da iftihar edeceğimiz bir çok yatırıma imza attıklarını görüyoruz. Şu ana kadar bu yatırımlar bugüne kadar 50 milyar dolara ulaşmış vaziyette”

 

DİĞER HABERLER
Atanamayan 20 bin ziraat mühendisi tepkili

Enerji alanında 1. derecede ortağımız Rusya

 

Enerji alanındaki işbirliğinin de Rusya ile ilişkilerde önemli yer tuttuğunu anlatan Erdoğan, “Enerji alanında bizim birinci derecede ortağımız Rusya” dedi.

 

Moskova’da Yunus Emre Kültür Merkezi 

 

Kültürel adımları, etkinlikleri daha da artırmanın gayreti içinde olacaklarını da ifade eden Erdoğan, “Ankara’da, Rusya Federasyonuna ait bir kültür merkezininin kurulması, Moskova’da Yunus Emre Kültür Merkezinin kurulması da gündemimizdedir” diye konuştu.

 

Avrasya’daki ülkelerle anlaşmaya varız

 

Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin Şangay İşbirliği Teşkilatı’na dahil olma talebini de yineleyerek, “Bunun yanında Avrasya’daki ülkelerle serbest ticaret anlaşmasına varız” dedi.

 

Suriye’deki ölümler

 

Başbakan Erdoğan, Türkiye ve Rusya arasında atılacak önemli adımlardan, işbirliği alanlarından birinin de müşterek otomobil üretim konusu olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Bölgesel sorunları ele almak suretiyle bölgesel konuları da enine boyuna değerlendirdik. Öncelikle Azerbaycan – Ermenistan arasındaki sorunu aramızda değerlendirdik. Suriye, Irak, Mısır, Libya bütün bu bölgelerdeki gelişmeleri değerlendirme fırsatımız oldu. Demokrasiye dayalı, özellikle halkın iradesini yansıtacak oluşumlara müşterek çalışmayla nasıl bir zemin hazırlayabiliriz bunları görüşme fırsatı bulduk.Bugün Suriye’de 150 bine varan insan öldürülmüş vaziyette. Tabii kimyasal silahlarla öldürülen bin 500, bin 600 kişinin araştırıldığı, incelendiği dünyada, konvansiyonel silahlarla öldürülen 100 binlerce insanın araştırılmaması manidardır. Temennimiz kalıcı barışın dünyada tesisi için biz siyasiler olarak üzerimize düşenin yapılmasıdır.”


22 Kasım 2013. 12:37
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x