Zeytin üretiminde 10 yılda yüzde 167 artış


France, Alpes de Haute Provence, olive harvest near Les Mees
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Emirailoğlu, zeytin üretiminin son 10 yılda dikkat çekici oranda artığını açıkladı.

Kahramanmaraş’ta, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile İl Özel İdaresinin kaynaklarından yapılan iyileştirmelerle zeytin üretiminin son 10 yılda yüzde 167 arttığı bildirildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Önsen beldesinin Kıraç mevkisinde zeytin hasad için düzenlenen tarla günü etkinliğinde yaptığı konuşmada, kentin Akdeniz iklimine sahip olması ve uygulanan projelerden dolayı zeytin üretiminde önemli artış yaşandığını söyledi.
Zeytin üretiminin son 10 yılda dikkat çekici oranda artığına dikkati çeken Emiralioğlu, şöyle devam etti:

“Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve İl Özel İdaresinin kaynaklarından yapılan iyileştirmelerle Kahramanmaraş’ta son 10 yıllık süreçte zeytin üretimi yüzde 167 oranında arttı. 2002 yılında 36 bin 70 dekar olan üretim alanı 2012’de 71 bin 384 dekar olmuştur. Artış oranı yüzde 98’dir. 2002’de bin 749 ton olan zeytin üretimi 2012’de 4 bin 669 tona çıkmıştır. Bunda da artış yüzde 167 olarak gerçekleşmiştir. 2002’de 659 bin 110 olan ağaç sayımız, 2012’de 1 milyon 605 bin 774 olmuştur. Ağaç varlığı olarak son 10 yılda yüzde 144 oranında bir artış olduğunu görmekteyiz. 1 milyon 605 bin 774 zeytin ağacı varlığının 876 bin 824’ü meyve veren, 728 bin 950’si ise henüz meyve vermeyen yaştaki ağaçlardan oluşmaktadır.”


Kahramanmaraş’ta zeytin hasadının yıllardır geleneksel metotlarla yapıldığını dile getiren Emiralioğlu, makine kullanımının yaygınlaşmasıyla ciddi yararlar sağlandığını sözlerine ekledi.
Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Topçuoğlu ise teknolojiyi çiftçilerin görmesinin, uygulamada önemli bir konu olduğunu belirtti.
Makineyle hasatta çok farklı bir tablo ortaya çıktığını vurgulayan Topçuoğlu, “Çiftçilerimizin, gelişen teknolojiyi yakalamaları önemlidir” ifadesini kullandı.
Önsen Belediye Başkanı Alaeddin Devlet Ülger de zeytin hasadında insan gücünü azaltıp teknolojiye dönme zamanının geldiği kaydetti.

DİĞER HABERLER
5.Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi Antalya'da Yapıldı.

 

 

 


27 Kasım 2013. 10:04
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x