Dört simit 1 lira!


2409862892_30f1a9d0df_o
İstanbul’da, susamın zamlanmasından sonra simidin fiyatı 1 lira 40 kuruşa çıkarken Samsun’un bol susamlı meşhur simidi 4 tanesi 1 liradan satılıyor.

 

 

Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Ali Yiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsun simidinin meşhur olduğunu, Türkiye’de Samsun simidi gibi kaliteli simidin hiçbir yerde bulunamayacağını söyledi.

 

 

Samsun’da 4 tanesi 1 liraya simit satıldığını, İstanbul’da ise susamın zamlanması bahane edilerek simit fiyatının 1 liradan 1 lira 40 kuruşa çıkarıldığını belirten Yiğit, “İstanbul simidinin Samsun’un simidinin yerini tutması mümkün değil” dedi.

 

 

İstanbul’da 90 gram simide 8 veya 9 gram susam kullanılırken, Samsun’da 65 gram simide en az 10 gram olmak üzere ortalama 12 gram susam kullandıklarını söyleyen Yiğit, şöyle devam etti:”Susam Samsun’da 10 lira ise İstanbul’da da 10 lira, un yine aynı şekilde burada 55 lira ise İstanbul’da da 55 lira. Yani maliyetler ortalama aynı. Samsun’da normalde simidin fiyatı 50 kuruş ancak simitçiler bunu 4 tanesini 1 liraya satarak kar ediyorsa bundan dolayı biz 2013 yılında simide zam yapmayacağız.”
– “Simit fakir fukaranın yiyeceği”
Samsun’da günlük 10 bin simit üreten fırın sahibi Ahmet Çakır ise aile olarak 1900’lü yıllardan beri simit imal ettiklerini, simitçiliğin kendilerine dedelerinden miras kaldığını kaydetti.
İstanbul’da üretilen simit ile Samsun’da üretilen simit arasında çok fark olduğunu ifade eden Çakır, “Biz halk arasında ‘gömme’ diye tabir edilen şekilde, yani susamı çok bol simit üretiyoruz. Gramaj olarak İstanbul’da simide 9 gram susam kullanılırsa bizde 12 gram kullanılıyor. Samsun’da simit üretiminin maliyeti çok yüksek. Susama zam geldi ve halen zammın devam edeceği söyleniyor ancak bizim 1 lira 40 kuruşa satmamız mümkün değil. Çünkü simidi daha çok fakir ve fukara insanlarımız tüketiyor. Bu insanlarımız simidi kahvaltıda, öğle yemeğinde tüketiyor ve hatta okullarda çocuklarımız tüketiyor. Biz elimizden geldiği kadar zam yapmamaya çalışacağız” şeklinde konuştu.
– “İstanbul’daki fiyat çok yüksek”
Kendilerinin simidi 50 kuruşa sattığını ancak pek çok simitçinin 1 liraya 4 simit sattığına işaret eden Çakır, “Biraz daha susam fiyatının takip edilmesi gerekiyor. Belki 3 ay sonra susam fiyatları düşebilir. İstanbul’da susam bahane edilerek zam yapılmasını doğru bulmuyorum. Bu fiyat çok yüksek. Panik yapmamamız gerekiyor. 1 liraya simit satabiliriz ancak bunu da iki çeşit yapabiliriz. 50 kuruşluk simidi mutlaka üretmeye çalışacağız. Biz 50 kuruşa da para kazanıyoruz. 1 ay sonra susam fiyatları düştüğünde fiyatı tekrar geriye çekmek yerine, dayana bildiğimiz sürece 50 kuruşa simit satmaya devam edeceğiz” ifadesini kulandı.

DİĞER HABERLER
Lokanta ve kafelere yeni kurallar can yakacak !

 

Vatandaşlar ise İstanbul’da 1 lira 40 kuruşa satılan simidin pahalı olduğunu, Samsun’da 1 liraya 4 tane simit almaktan memnun olduklarını dile getirdi.

 

“Simitin gerçek fiyatı 1 liradır”
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, İstanbul’un bazı lüks semtlerinde simit fiyatının 1 lira 40 kuruş olduğunu ancak Türkiye geneli için ortalama fiyatın 1 lira olarak belirlendiğini söyledi.
Balcı,yaptığı açıklamada, ham madde olan un ve susamdaki fiyat artışları nedeniyle simite zam yapıldığına dikkati çekti.
Simitte 2.5 yıldır zam yapılmadığına işaret eden Balcı, “Artan maliyetler fiyat artışını zorunlu kılmıştır. Bu nedenle de şehir şehir fiyat artışıyla ilgili haberler gelmeye başladı. Bunu doğal karşılamak gerekir” dedi.
Balcı, yapılan zammın ardından simitin fiyatının 1 lira 40 kuruş olduğuna ilişkin haberler yapıldığını vurgulayarak, “Simitteki fiyat artışını kabul edebiliriz ama fiyatının 1 lira 40 kuruş olduğunu kabul edemeyiz. İstanbul’un bazı bölgelerinde simit fiyatları 1 lira 40 kuruş olabilir fakat Türkiye genelinde böyle bir durum yok. Türkiye genelinde ortalama fiyat 1 liradır. İstanbul’da da azami fiyat olarak 1 lira 40 kuruş olarak belirlendi. Bazı ilçelerdeki yüksek maliyetten dolayı böyle bir karar alındı” diye konuştu.
“İstanbul’un birçok ilçesinde simit, 1 liraya satılıyor” diyen Balcı, “Türkiye’de simitin 1 lira 40 kuruştan satılması gibi bir durum söz konusu değil kesinlikle. İstanbul’un bazı pahalı bölgelerinde böyle bir durum var. Türkiye genelinde ortalama simit fiyatı, 1 liradır. Bazı özel durumlar gerektiren bölgelerde ise 1 lira 40 kuruştur ancak bu çok azınlık bir bölgede oluyor” ifadesini kullandı.
Balcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın artan maliyetler ve fiyat artışı nedeniyle çalışma başlattığını dile getirdi.
Simit fiyatının halk tarafından şu anda 1 lira 40 kuruş olarak bilindiğini vurgulayan Balcı, sözlerini şöyle tamamladı:“Halkımız, bunu kesinlikle bilmeliki simit fiyatı 1 liradır. 1 lira 40 kuruş olması gerçek değildir. Bu tür haberlere itibar göstermeyin. İstanbul’un bazı bölgelerinde kira bedelleri çok yüksek olduğu için böyle bir fiyat uygulaması olabilir ama bunu genele yansıtmak yanlış. Türkiye’de 2.5 yıldır simite hiçbir şekilde zam yapılmadı. Ancak son dönemde un ve susam konusunda ciddi bir maliyet artışı vardı. Esnafımız da bu nedenle simit fiyatına zam yaptı. Simitin zamlı fiyatı 1 liradır. Türkiye’nin ortalama fiyatı da budur. Bu konuda halkımız bilinçli olmalıdır.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çalışmasını bekliyoruz. Geçen hafta itibariyle 1 milyon 200 bin ton un satışa çıkarıldı. Bu yetersiz kalırsa da yine bir satış yapılabilir. Susamın kullanıldığı başka ürünler de var ama en çok simitte kulanılıyor. Bu nedenle simit fiyatında bir artış oldu. Diğer ürünlerde böyle birşey beklemiyoruz. Gerekli düzenlemeler yapılıyor. Şu anda en önemli husus simitin gerçek fiyatıdır. Gerçek fiyat da 1 liradır.”

 

 

DİĞER HABERLER
Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ

27 Kasım 2013. 12:55
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x