Burdur Gölü’nde Son Perde: Barajlardan Su Bırakılmazsa Göl Yok Olacak


Burdur Gölü - Fotoğrafçı: Ali İhsan Gökçen

Burdur Gölü – Fotoğrafçı: Ali İhsan Gökçen

Dünyanın nesli tehlike altındaki türlerinden biri olan dikkuyruk kuşlarına ve dünyada sadece Burdur Gölü’nde yaşayan Burdur dişli sazancığına ev sahipliği yapan Burdur Gölü yok olmanın eşiğinde. Türkiye yanlış su ve tarım politikaları nedeniyle Avrupa’da sulak alan kaybının en çok yaşandığı ve tarımda su tüketiminin en çok arttığı ülke. NASA’nın Türkiye’ye de yer verilen bir çalışması 2003-2010 yılları arasında Ortadoğu’da toplam 144 milyon kilometreküp tatlı su rezervinin kaybolduğunu ortaya koydu.

 

 

Burdur Gölü de son 30 yılda üçte birini kaybetti. Yüzyıllardır Burdur Gölü’ne akan derelerin akışlarının son 30 yılda inşa edilen baraj ve göletlerle kesilmesi ve göl çevresinde yüksek oranda su tüketen ürünlerin yaygınlaşması, Burdur Gölü’nün sonunu hazırlıyor. Gölün kurtulması için, acilen, gölün yaşaması için gerekli su miktarının hesaplanması ve bu suyun barajlardan göle düzenli olarak bırakılması gerekiyor.

 

 

Burdur Gölü’nün kaderi Yerel Sulak Alan Komisyonu’nun elinde

 

 

Burdur Yerel Sulak Alan Komisyonu 2013 yılı toplantısı, Burdur Valisi başkanlığında 5 Aralık’ta Burdur’da yapılacak. Toplantı Burdur Belediyesi, Devlet Su İşleri 18. Bölge Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri 6. Bölge Müdürlüğü, Burdur Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü gibi kurumların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek. Burdur Gölü’nün kaderi bu toplantıda belli olacak. Bu toplantıda da gölü kurtaracak bir karar alınmadığı takdirde, konu Uluslararası Ramsar Sekretaryası’na taşınmış olacak.

DİĞER HABERLER
Süleyman Şah Türbesi'nde tahliye operasyonu

 

 

Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz yaptığı açıklamada şunları söyledi:

 

 

“5 Aralık’ta yapılacak Yerel Sulak Alan Komisyonu toplantısında derhal barajlardan göle su bırakılması kararının alınmasını bekliyoruz. Bunun yanında göl çevresindeki tarımsal faaliyetlerde az su tüketen ürünler teşvik edilmeli. Eğer bu kararlar alınmazsa Burdur Gölü yok olacak, tarımsal üretim büyük zarar görecek, gelirleri düşen insanlar zorunlu göçe maruz kalacak. Oysa Burdur Gölü sahip olduğu zenginlik ile Türkiye’nin uluslararası öneme sahip bir değeri. Eğer Yerel Sulak Alan Komisyonu’nda gölü koruyacak kararlar alınmazsa konunun Uluslararası Ramsar Sekretaryası tarafından ele alınması gerekecek.”


29 Kasım 2013. 12:57
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x