AB arılar için devrede


0,,15869735_303,00

Dünyanın her yerinde arıların hızla yok olması büyük endişe yaratıyor. AB, arı ölümlerinin önüne geçmek için 3 pestisit türünü yasakladı.

 

Avrupa Birliği, Fipronil’in ardından 3 pestisit türünü daha yasaklama kararı aldı. Yasaklanan pestisitlerden Clothianidin ve Imidacloprid Alman Bayer Grubu tarafından üretiliyor. Thiamethoxam adlı pestisit ise İsviçre merkezli Syngenta firmasının ürünü. Yasağın 1 Aralık 2013’ten itibaren geçerli olacağı bildirildi. Yasak üretici şirketlerin tepkisine neden olurken, çevre koruma örgütleri yasağı “yetersiz” olarak nitelediler ve kapsamının genişletilmesi çağrısında bulundular.

 

AB, bu yılın temmuz ayında Fipronil’in, aralarında mısır ve ay çiçeği tohumları da olmak üzere birçok bitki ve tohumda kullanımını yasaklamıştı. Ancak daha çiçeklenmeden hasatı yapılan soğan, brokoli, karnıbahar ve Brüksel lahanası gibi sebzeler bu yasaktan muaf tutulmuştu. Fipronil’in seralarda kullanımına ise istisnai olarak izin verilmişti.

 

Fipronil üreticisi BASF’ten yapılan açıklamada “Firmamız, tıpkı birçok uzman gibi, arı neslinin yok olmasına, sayısız ve karmaşık birçok faktörün neden olduğuna dair inancını sürdürüyor. Fipronil kullanımına getirilen kısıtlamaların arı neslini korumaya yardımcı olacağını düşünmüyoruz” ifadelerine yer verilmişti.

 

Buna karşın çevre örgütü Greenpeace ise memnuniyetini “Yasak kararı, arı neslinin korunması yönünde atılan bir diğer acil ve gerekli adımdır” sözleri ile dile getirmişti.

DİĞER HABERLER
“Çiğ Süt” Sözleşmesiz Toplanamayacak

 

EFSA’nın uyarısı

 

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA), mayıs ayında, zararlı böcekleri, bitkilerden uzak tutmak için kullanılan Fipronil’in bal arıları için “vahim bir risk” teşkil ettiği konusunda uyarmıştı. AB, bu yılın ilkbahar aylarından itibaren geçerli olmak üzere “Neonikotinoid” adlı gruptan üç etkili pestisit türünün kullanımını da yasaklamıştı. Bu tartışmalı kimyasallar, arıların toplu ölümünden sorumlu tutuluyor.
Arıların insanlar açısından önemi sadece bal yapmakla sınırlı değil. Arılar, çiçeklerin döllenmesini sağlayan polenleri taşıyarak meyve ve sebzelerin oluşmasını sağlıyor. Arıların olmadığı Çin’in bazı bölgelerinde, binlerce tarım işçisi meyve ağaçlarının minik çiçeklerini tek tek elleriyle döllemeye çalışıyor.

 

Günümüz çevre koşullarında zarar gören arılar, artık nesli tükenen canlı türleri arasına girmek üzere.

© Deutsche Welle Türkçe
DW/AFP/A.A/NH/BÖ

 

 


2 Aralık 2013. 10:50
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x