Nasreddin Hoca’nın maya çaldığı göl kurudu


webmansetyenigun_165

 

Afyonkarahisar ile Konya sınırları içerisinde kalan, bir zamanlar kayık ve teknelerle gezilebilen Akşehir Gölü kurudu.

Afyonkarahisar ile Konya’nın sınırları içerisinde kalan ve Nasreddin Hoca’nın maya çalmasıyla ünlenen Akşehir Gölü kurumaya başladı.

 

Bir zamanlar kayık ve teknelerle girilebilen gölde, bir yerden bir yere artık yürüyerek geçilebiliyor.

 

Yaklaşık 50 yıl önce yapılan ölçümlerde yer yer 12 metre derinliğe ve 355 kilometrekare alana sahip olduğu belirlenen gölde şimdi kuraklıkla yüz yüze kaldı.

 

Sultandağı ilçesinde esnaflık yapan ve gölün etkin döneminde balıkçılıkla uğraşan Mustafa Kurt, gölün bir zamanlar 8 metreden 12 metreye kadar derinliklere sahip olduğunu çok sayıda balık çeşidinin bulunduğunu anlattı.

 

Gölde su kalmadığını ifade eden Kurt, şöyle konuştu: “Gölün kurumasındaki sebeplerin başında, etraftan gelen derelerin önünün kesilmesi, göletlerin yapılması, her ilin kendi suyuna bir şekilde sahip çıkmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Tabii bunda yağışların da az olması etkili oldu”

 

Kurt, sadece balıkçılık yaparak geçimini sağlayan yüzlerce ailenin olduğunu dile getirerek, “Bunun yanında kamış hasadı yaparak da geçinen çok sayıda aile vardı. Gölün kurumasının ardından gölden geçimini sağlayan kişiler farklı alanlara yönelmek durumunda kaldı” dedi.

DİĞER HABERLER
Çiftlik Dergisi Mutlu Yıllar Diler

 

Gölün kurumasından dolayı balıkçılar adeta içinin yandığını vurgulayan Kurt, bu durum karşısından bir şeyler yapılması gerektiğini bildirdi.

 

Gölden çıkan metan gazının, bu balıkların ölümlerinde etkili olduğunu savunan Kurt, şunları söyledi:”Gölün kıyısında hayvanlar için konulan bir ağıl var. Bu ağılın çatısı beyaz renkte. Flamingolar, göç esnasında beyaz tenekeyi su olarak görüp kendilerini bıraktıklarında telef oldular. O dönemde gelip de bir inceleme yapılmıştı. Burada kuş çeşitliliği de çoktu. Su olmadığı için buraya uğrayan kuş kalmadı. Olanlar da gölden çıkan gaz sonucu öldü. Sultandağı’ndan Akşehir’e kadar uzanan bu göl artık ana yol gibi oldu. İstediğiniz yeri gezin, her yer kurudu.”

AA


3 Aralık 2013. 11:10
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x