Müsteşar Mirmahmutoğulları: Dünyada 1,3 milyar ton gıda maddesi çöpe gidiyor


tohumantalya_JPG
​Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, dünyada yaklaşık 900 milyon insanın yatağa aç girdiğini, buna karşılık yılda yaklaşık 1 trilyon dolar değerinde 1,3 milyar ton gıda maddesinin çöpe gittiğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) tarafından düzenlenen “2. Uluslar arası Tohumculuk Çalıştayı”, Kemer’de başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Rixos Sungate Oteli’nde düzenlenen çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, gıda güvenliğinin önemine işaret etti.
Dünyada yaklaşık 900 milyon insanın yatağa aç girdiğini, buna karşılık yılda yaklaşık 1 trilyon dolar değerinde 1,3 milyar ton gıda maddesinin çöpe gittiğini belirten Müsteşar Mirmahmutoğulları, 1,2 milyar insanın yetersiz beslendiğini, yaklaşık 1,5 milyar insanın da aşırı ve dengesiz beslenme nedeniyle sıkıntı çekiğini söyledi.

Dünya gıda üretimi 50 yılda yüzde 70 oranında artırılmalı

Böyle bir ortamda aşırı nüfus artışı, endüstrileşme, erozyon ve global ısınma gibi nedenlerle tarım alanlarının sürekli küçüldüğünü anlatan Mirmahmutoğulları, 7,2 milyar olan dünya nüfusunun 50 yıl sonra 9,1 milyara ulaşacağının tahmin edildiğini, bu nüfusun gıda ihtiyacının karşılanması için 50 yılda dünya gıda üretiminin yüzde 70 oranında artırılması gerektiğini belirtti.

Mirmahmutoğulları, bugün sadece Çin’de yaşayanların yıllık 1 kilogram daha fazla et tüketmesi halinde ülkenin yıllık 100 milyon ton ilave ete ihtiyacı bulunduğuna dikkati çeki.

DİĞER HABERLER
Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik Destekleme Tebliği

Fosil kaynakların her geçen gün azalması nedeniyle bazı gıda ürünlerinin enerji üretiminde kullanıldığını hatırlatan Mirmahmutoğulları, bugün ABD’de üretilen mısırın yüzde 40’ının biyoetanol yapımında kullanıldığını dile getirdi.

Mirmahmutoğulları, gıda ürünlerinin enerjide kullanılması nedeniyle gıdada dışa bağımlı ülkelerin gıda ihtiyaçlarının arttığını bildirdi.

Ülkeler tarım arazisi satın alıyor veya kiralıyor, gıda güvenliğinin ülkelerin en stratejik konularından biri olduğunu vurgulayan Mirmahmutoğulları, bu nedenle bazı ülkelerin dünyada gıdanın üretildiği tarım alanlarının bulunduğu ülkelerden tarım arazisi satın almaya veya kiralamaya başladığını kaydetti.

Mirmahmutoğulları, “Bugün resmi rakamlara güre Türkiye’deki tarım arazilerinin yaklaşık 9 katı büyüklüğünde, 206 milyon hekar alan ya satın alınmış ya da kiralanmış durumda” diye konuştu.

Türkiye’nin dünyada bulunan 12 bin bitki çeşidinin 4 bininin gen kaynağı olduğuna işaret eden Mirmahmutoğulları, Türkiye’den 14 kat daha büyük Avrupa kıtasındaki endemik bitki sayısının ise 2 bin 400 olduğunu dile getirdi.
Türkiye’nin tarımsal hasılası 62,8 milyar dolara çıktı

Türkiye’nin tarımsal üretim ve tohumculukta son 10 yılda ciddi yol aldığını anlatan Mirmahmutoğulları, son 10 yılda tarımsal ihracatın 4 milyar dolardan 16 milyar dolara, tarımsal hasıla değerinin ise 23 milyar dolardan 62,8 milyar dolara çıkarıldığını bildirdi.

DİĞER HABERLER
Açık Büfe İsrafı büyük boyutlarda

“Türkiye gıdada 4,6 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir ülke haline geldi” diyen Mirmahmutoğulları, ülkenin hububat tohumunda kendine yeterli ülkeler arasında yer aldığını fakat örtü altı tohumculuğunda hala açığı bulunduğuna dikkati çekti.

Dünyada tarımsal hasıla sıralamasında 11’inci sırada bulunan Türkiye’nin bugün dünyada 7’nci sıraya, AB’de ise birinci sıraya yükseldiğini belirten Mirmahmutoğulları, “Türkiye’nin potansiyeli düşünüldüğünde daha alınabilecek çok büyük mesafeler var” ifadesini kullandı.

5 milyon hektar tarım arazisi toplulaştırıldı

Tarımda çıkarılan kanunlarla sektöre çekidüzen verildiğini, girişimcinin önünün açıldığının altını çizen Mirmahmutoğulları, Miras Kanunu’nda da düzenlemeler yapıldığını ancak bunda geç kalındığını söyledi. Tarımsal arazilerde ölçek büyüklüğünün tohumculukta, katma değeri yüksek ürün elde etmede, tarımsal sanayinin geliştirilmesinde ve yabancı sermayeyi çekmek açısından çok önemli olduğunu ifade eden Mirmahmutoğulları, “Bugüne kadar 5 milyon hektar alan toplulaştırıldı. Artık tapu ve kadastronun geçişini de temel alarak sınırların kaldırılması gerektiği noktaya geldik. Bunun üzerinde çalışıyoruz ve belirli bölgelerde pilot olarak hayata geçirmeye çalışıyoruz” dedi.

Sertifikalı tohumluk üretimi 647 bin tona ulaştı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş de 1983 yılından itibaren Türkiye’de tohum fiyatları ve ithalatının serbest bırakıldığını, serbest piyasa koşullarının oluşturulmasıyla son 30 yılda tohumculukta hızlı bir atılım yapıldığını dile getirdi. Türkiye tohumculuk sektörünün, özel sektörün etkin olduğu 573 firmanın 2012 yılında piyasa değeri, 750 milyon dolarlık ciro ile dünyanın 11’inci büyük tohumculuk sektörü haline geldiğini belirten Gümüş, sektörün geleceği için son yıllarda özel sektöre araştırma geliştirme ile sertifikasyon yetkisi verildiğini anlattı.

DİĞER HABERLER
İşlenmiş ette %100 kavgası!

Bu gelişmelere paralel olarak 2002 yılında 300 olan tohumda tescilli çeşit sayısının bugün 7 bin 243’e yükseldiğini kaydeden Gümüş, sertifikalı tohum üretiminin de 647 bin tona ulaştığını, 2023 hedefinin 1 milyon ton olduğunu söyledi.

Türkiye 70 ülkeye tohumluk ihraç ediyor

Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Gencer Türkiye Tohumcular Birliği ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gencer, bu yük çalıştayın temasının “Küresel pencereden Türkiye tohumculuğuna bakış” olarak belirlendiğini ifade etti.

Son 30 yılda yapılan çalışmalarla tohumculuk sanayinin gelişmesine paralel olarak Türkiye tohumculuğunun yurt dışında da tanınmaya başladığını bildiren Gencer, “Türkiye tohumculuk sektörü bugün 70 ülkeye ihracat yapıyor. 2013’ün ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre tohumluk ihracatı yüzde 22 artmıştır. Önümüzdeki 5 yıl içinde hedefimiz sertifikalı tohumluk üretimini 1 milyon tona çıkarmaktır.


4 Aralık 2013. 11:06
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x