Gıda güvenliğini tehdit altında


30630

 

Körfez ülkelerinin gıda güvenliğinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki istikrarsızlık nedeniyle tehdit altında olduğu bildirildi

 

Chatham House düşünce kuruluşu tarafından yayımlanan bir araştırmaya göre, Mısır’da devam eden istikrarsızlık ve İran’ın Hürmüz Boğazını kapatma tehdidi, körfez ülkelerinin gıda güvenliğine olumsuz etki yapıyor.

 

Petrol krizinin yaşandığı 1973 yılından sonra petrol ihraç eden ülkelere gıda ambargosu tehlikesi ve ticari yaptırım riski ise körfez ülkelerinin gıda politikasını şekillendirmeye devam ediyor.

 

Körfez ülkelerinin ithalatının yaklaşık yüzde 90’ını gıda oluştururken, bu alandaki ithalat Süveyş kanalı ve Hürmüz Körfezi üzerinden yapılıyor.

 

Yüksek sıcaklık ve yağış miktarının azlığının üretimi engellediği bölgede, sürdürülebilir gıda temini de karşılanamıyor. Yerli üretim, ihtiyaçların sadece küçük bir kısmını karşılarken, bu durum körfez ülkelerini hem gıda ihracatına bağımlı kılıyor hem de gıda temini ve yüksek fiyat riski ile karşı karşıya bırakıyor.

 

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki istikrarsızlık ise ithalat yollarını önemli ölçüde etkiliyor. Arap Baharı ile gelen Mısır’daki politik istikrarsızlık, İran’a uygulanan ticari yaptırımlar ve İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehdidi, gıda fiyatlarında artışı tetikliyor ve endişeye neden oluyor.

 

Araştırmada, Körfez ülkelerinin buğday ithalatının yüzde 80’inin Süveyş Kanalı, pirinç temininin yüzde 80’inin Hürmüz Boğazı üzerinden yapıldığı ve gıda temininden en çok etkilenen ülkeler arasında da Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar ve Kuveyt’in bulunduğu belirtiliyor.

DİĞER HABERLER
Allah razı olsun ...

 

Basra Körfezi’nden ihraç edilen petrolün yüzde 88’inin Hürmüz Boğazı’ndan geçerek Asya, Avrupa ve ABD pazarlarına ulaştığına dikkat çeken araştırmaya göre, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatması, körfez ülkelerinin petrol ve gaz ihracatına ciddi bir tehdit oluşturacak ve bu durum da bu ülkelerin gıda güvenliğini ciddi bir şekilde etkileyecek.

 

İran, 2012’de nükleer programından dolayı Batı ile gerginliğin artması üzerine, herhangi bir saldırıya uğraması halinde Hürmüz Boğazı’nı kapatacağını belirtmişti.

 

Mısır’da ise Sina bölgesi, 3 Temmuz’daki askeri darbeden bu yana güvenlik güçlerini hedef alan saldırılara sahne oluyor. Süveyş Kanalı’nın Akdeniz’e bağlandığı Port Said şehrinde de saldırılar olmuştu. AA


4 Aralık 2013. 21:13
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x