Devletin Yumurtasını alıp-satma davası 6 yıl sonra bitti


4O1A3J4M
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörlüğü ve ERÜ Veteriner Fakültesi Dekanlığı arasındaki ‘Yumurta Davası’ 6 yılda sonuca ulaştı. Devletin yumurtasını alıp satma, zararına uğratma ve görevi kötüye kullanma iddiasıyla açılan dava, 6 yıl sonunda sanıkların beraatıyla sonuçlandı.

 

Kayseri 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, tutuksuz sanıklar Veteriner Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Nur, Veteriner Fakültesi Eski Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Osman Küçük, Veteriner Fakültesi Eski Sekreteri Feridun Erat ve ERÜ Rektörlüğü adına avukat Zafer Tuğrul hazır bulundu. Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü’nce sanıklar hakkında, ERÜ Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde hayvan bakıcıları tarafından tutulan günlük kayıtlardan, çiftlikte üretilen tavuk yumurtalarının, belirlenemeyen kişilere toplu halde satış yapılması ve bu satışlar karşılığında ERÜ Döner Sermaye Saymanlığı Veteriner Fakültesi Sayman Mutemetliği’ne bir ödeme yapılmaması, ayrıca Veteriner Fakültesi çiftliğinden çeşitli firma ve kişilere bedelsiz yumurta ve tavuk verilmesi suretiyle Döner Sermaye Saymanlığı’nın zarara uğratılması ve kamuyu zarara uğrattıkları gerekçesiyle ‘Görevi Kötüye Kullanma’ suçlamasıyla kamu davası açıldı.

 

“2010 YILINDA BERAAT ETTİLER”

 

2007 yılında açılan dava delillerin toplanması ve dosyanın incelenmesi kapsamında 3 yıl boyunca devam etti. 30.11.2010 tarihinde dosyayı son kez inceleyen mahkeme heyeti sanıklar hakkında ayrı ayrı beraat kararı verdi. Bu kararın ardından ERÜ Rektörlüğü kararı 01.12.2010 tarihinde Yargıtay’a taşıdı.

DİĞER HABERLER
Tavuk eti hakkında bilinmesi gerekli bilgiler

 

“YARGITAY KARARI BOZDU VE DOSYA TEKRAR AÇILDI”

 

ERÜ Rektörlüğü’nün kararı temyiz etmesi üzerine Yargıtay, konunun bilirkişi tarafından incelenmesine, kamu kaynağında artışa veya eksilmeye neden olup olunmadığının araştırılmasına, eksik inceleme ve somut bir kamu zararı bulunup bulunmadığının belirlenmesi gerekçesiyle hükmün bozulmasına karar verdi.

 

“MOBBİNG UYGULANDI”

 

Kayseri 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde tekrar görülen davada, ifade veren sanıklar üzerlerine atılan suçlamaları kabul etmedi. Dosyayı inceleyen mahkeme heyeti sanıklara son sözünü sordu. ‘Görevi Kötüye Kullanma’ iddiasıyla tutuksuz yargılanan sanıklardan ERÜ Veteriner Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Nur, kendilerine mobbing uygulandığını belirterek, “Akademik çalışmalara esas olmak üzere tavuk besliyoruz. Akademik çalışma yanında tavukların ürünlerinden de gelen olursa bunu fakülte ihtiyaçlarında harcıyoruz. Tahminime göre, 800 adet tavuğumuz mevcuttur. Bunların da her birinin günde 1 yumurta vermesi halinde günde 800 yumurta eder. Bu da aylık 24 bin adet eder. 1 adet viyolda 30 adet yumurta bulunduğuna göre suçlandığımız raporda belirtildiği şekilde yumurta elde edebilmemiz için 6 bin adet tavuğumuzun bulunması gerekir. Ayrıca bunların beslenmesi, yemi gibi bir kısım sarfiyatların yapılması gerekir. Suçlamada belirtilen yumurtalar tamamen farazi olarak hesaplanmış yumurtalardır. Söz konusu suçlamalar asılsızdır” diyerek kendini savundu.

DİĞER HABERLER
“Fındık fiyatlarının yükselmesinden niçin bu kadar rahatsızsınız”

 

“2 KİŞİNİN SAHTE BELGEYLE ÖĞRETİM GÖREVLİSİ OLARAK ÇALIŞTIĞINI BELİRLEDİM”

 

Dekanlık görevi yaptığı dönemde, 2 kişinin sahte belgeyle fakültede görev yaptığını belirlediğini ve o kişiler hakkında işlem yapılması için başvuru yaptığını kaydeden Prof. Dr. İsmail Hakkı Nur, “Bu kişiler hakkında resmi işlem yapılması için rektörlüğe bizzat başvurdum, bundan dolayı bana husumet beslemeye başladılar. Sayıştay denetçilerinin yaptığı denetimde benim haklı olduğum ortaya çıktı. Bu nedenle bize husumet besliyorlardı. Bunların etkisiyle benim hakkımda soruşturma açıldı. Bu olaylardan sonra toplam 20 adet soruşturmaya maruz kaldım. Diğer arkadaşlarım da benzer şekilde haksız şekilde soruşturmalara maruz kaldılar” şeklinde ifade verdi.

 

“BİZDEN İNTİKAM ALMAK İÇİN DAVA AÇTILAR”

 

Diğer sanıklardan ERÜ Veteriner Fakültesi Eski Sekreteri Feridun Erat da, kendilerinden intikam almak amacıyla suçlandığını düşündüğünü söyledi. Feridun Erat, “Fakülte Dekanı İsmail Bey’le birlikte göreve başladım. 2 öğretim görevlisini sahte belgelerle daha önceden Veteriner Fakültesi’nde göreve başladıklarını, bizim göreve başladığımız dönemde ortaya çıkarılıp rektörlüğe bildirilmesi üzerine bizimle uğraşılmaya başlandı. Bizden intikam almak amacıyla hakkımızda böyle bir soruşturma yapılıp suçlandığımızı düşünüyorum. Kesinlikle fakültemizin döner sermayesine ait yumurtalar ve tavuklar bedelsiz olarak fakülte zararına olarak başkalarına verilmiş değildir. Suçlamalar tamamen asılsızdır kabul etmiyorum.” ifadelerini kullandı.

DİĞER HABERLER
Kırım: "Türkiye'den gıda ürünleri alacağız"

 

“6 YIL SONUNDA TEKRAR BERAAT KARARI”

 

Dosyayı son kez inceleyen ve sanıkları dinleyen mahkeme heyeti, sanıkların görevi kötüye kullandıklarına dair hiçbir delil bulunmadığına, tavuk çiftliğinin asıl amacının kar etme olmayıp, öğrencilerin uygulamalı eğitim görmesine yönelik olması nedeniyle, kar gayesi güdülmeden üretilen yumurtalardan fazla olan kısımların, ihtiyacı olan personele verilmesinde suç kastından söz edilmeyeceğine, bu nedenle sanıkların ‘Görevi Kötüye Kullanma’ suçunu işlemediklerinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK), 223/2-e maddesi gereğince beraatlarına karar verdi.

İHA


6 Aralık 2013. 19:21
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x