Mayınlar 1 Mart 2022ye kadar temizlenecek


aa

 

60 yıldır hiçbir zararlı maddenin üzerine düşmemesi nedeniyle dünyanın en verimli ve büyük bir “Ekolojik Tarım”arazisi olan Suriye sınırındaki 510 kilometrelik mayınlı arazilerin kanununun çıkmasının üzerinden uzun süre geçmesine rağmen hiçbir gelişmenin olmamasının tartışmalarını sürürken son gelen haberler hiç te iç açıcı değil.

Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak illerini içine alan 510 kilometrelik dünyanın en verimli büyük arazisinin mayınlardan temizlenerek yöre halkına verilmesi en büyük atılım olacağı herkes tarafından biliniyor. Fakat Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde yapılan son anlaşmaya göre temizleme 1 Mart 2022 yılına kadar sürmesi karar altına alındı.

 

SÜREKLİ ERTELEMENİN HALKA ANLATILMASI GEREKMİYOR MU?

 

Türkiye, antipersonel kara mayınlarını 1 Mart 2022’ye kadar temizleyecek.

 

Antipersonel mayınların yasaklanması ve imha edilmesine dair sözleşmenin “13. taraf devletler toplantısı”, 2-5 Aralık 2013 tarihleri arasında BM Cenevre Ofisi’nde yapıldı.

 

Toplantıda, Türkiye’nin, ülkedeki kara mayınlarının temizlenmesi konusunda sözleşmeden doğan 8 yıllık süre uzatım talebi de ele alınarak karara bağlandı. Buna göre Türkiye, 1 Mart 2022’ye kadar antipersonel kara mayınlarını temizleyecek.

 

“Kara Mayınları İzleme 2013 “Raporu”na göre, Türkiye’de yaklaşık 214 kilometrekarelik 3174 mayınlı alan bulunuyor. Buna ek olarak 346 alanın da incelenmesi gerekiyor.

DİĞER HABERLER
Firmaların net döviz borcu 170 milyar dolar

 

Toplantının sonuç raporuna göre, anlaşmaya taraf Butan, Almanya, Macaristan ve Venezuela, ülkelerindeki bütün mayınlı alanları temizlediklerini bildirdiler. Böylece tamamıyla mayınlarını temizlemiş ülke sayısı 27’ye ulaştı. Anlaşmaya taraf 32 ülke ise halen mayınlarını temizlemeye devam ediyor.

 

Altı ülkenin sözleşmeden kaynaklı süre uzatımı talebinin de değerlendirildiği toplantıda Türkiye haricinde Çad 1 Ocak 2020, Mozambik 31 Aralık 2014, Nijer 31 Aralık 2015, Sırbistan 1 Mart 2019 ve Sudan 1 Nisan 2019’a kadar ek süre aldı.

 

 

60 YILDIR ÜZERİNE ZARARLI MADDE ÜZERİNE DÜŞMEYEN ARAZİ

 

 

60 yıldır hiçbir zararlı maddenin üzerine düşmemesi nedeniyle dünyanın en verimli ve büyük bir “Ekolojik Tarım”arazisi olan mayınlı arazilerin kanununun çıkmasının üzerinden uzun süre geçmesine rağmen hiçbir gelişmenin olmamasının izahı da zor.

 

 

Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak illerini içine alan 510 kilometrelik dünyanın en verimli büyük arazisinin mayınlardan temizlenerek yöre halkına verilmesi en büyük atılık olacağı herkes tarafından biliniyor ama….

 

 

-MAYINLI ARAZİDE BİRİNCİ VE İKİNCİ SINIF TARIM ALANI ÇOĞUNLUKTA-

 

 

mayınlı araziTürkiye’nin Suriye sınırında 510 km’lik bir koridorda ve değişen genişlikte uzanan Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak illerinde yer alan 216 bin dekar mayınlı alanın temizlenmesi için niçin harekete geçilmediğinin anlaşılmadığı belirtildi.. Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak’ta 216 bin dekar mayınlı arazinin bulunduğu bölgenin toprak yapısını, coğrafi ve ekolojik koşullarını, sulama olanakları ve arazinin Türkiye ve Suriye sınırındaki mevcut tarımsal faaliyetlerini inceleyen ZMO, mayınlardan temizlenecek alanda yapılacak tarımsal faaliyetlerden elde edilecek katma değer ve istihdam kapasitesini ortaya koyan bir rapor hazırladı. Sözü edilen mayınlı alanlarda, birinci ve ikinci sınıf tarım arazilerinin en büyük oranı oluşturduğuna dikkat çekilen raporda, işlenebilir tarım arazilerinin yanında, daha düşük miktarlarda olmak üzere mera alanları, orman ve makilik alanlar ile leçenik volkanik kayalarla kaplı alanlar bulunduğuna işaret edildi. Mayınlı arazilerin işlemeli tarıma elverişli bölümünün, illere göre değişmekle birlikte, yüzde 80’e yakın oranda, yaklaşık 170 bin dekar olduğunu hesaplayan ZMO, raporunda bu arazinin yüzde 70’inin sulanabilir özellikler taşıdığının altını çizdi.

DİĞER HABERLER
Türkiye’nin kilitlendiği OHAL nedir?

 

-YILLIK 20 MİLYAR DOLAR NET GELİR ELDE EDİLİR-

 

Mayınlı arazilerin tarıma açılması durumunda elde edilecek yıllık net gelirin 20 milyon doların üzerinde olacağını ortaya koyan raporda, dekar başına net gelir ortalaması 180 lira olarak kabul ediliyor. Rapor’a göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üretim deseni önerilerinde yer alan ürünlerin verim değerleri, mevcut üretim maliyetleri ve piyasa fiyatları yanında destekleme ödemeleriyle birlikte değerlendirildiğinde, bir dekar alandan elde edilen net gelirin mercimekte 100, mısırda 150, buğdayda 174, pamukta 190, zeytinde 640 ve Antep fıstığında 650 TL olduğu görülüyor. Sebze, meyve, bağcılık, seracılık, hayvancılık ve organik tarım gibi faaliyetler yaratılacak katma değeri daha da artırıyor.

 

 

 

-MAYINLI ARAZİ 15 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM YARATIR-

 

 

ZMO’nun raporunda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Türkiye’nin gelişmişlik düzeyi en düşük bölgelerinden olmasına dikkat çekilerek, mayınlı arazilerin temizleme sonrasında yöre çiftçisine tahsis edilmesi durumunda yaratacağı istihdamın, Türkiye’nin sosyal dengeleri açısından çok önemli olduğu vurgulanıyor. Rapora göre 170 bin dekar işlenebilir tarım alanı, Türkiye ortalaması işletme ölçeği olan 59 hektarlık işletmelere bölündüğünde, 2 bin 881 adet tarım işletmesini doğuruyor. Her bir hanenin en iyimser tahminle tarım işinde çalışabilecek yaşta olan 5 kişiden oluştuğu düşünüldüğünde, 14 bin 405 kişilik bir istihdam kapasitesi ortaya çıkıyor. İşletme başına net gelir ise 10 bin 621 lira olarak gerçekleşiyor. Kooperatif yapısı altında örgütlenen köylü üreticinin, her işletmede ziraat mühendisleri önderliğinde gerçekleştirecekleri üretimin, Türkiye’nin gıda güvenliği ve gıda güvencesine önemli katkı sağlaması bekleniyor.https://www.ciftlikdergisi.com.tr/suriye-sinirindaki-mayinli-arazilerin-tarima-acilmasi-neden-geciktiriliyor.html

DİĞER HABERLER
Haşere Sorununa Kalıcı Çözümler

 


7 Aralık 2013. 10:30
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x