Fast food işçilerinin protestosu


138630891511913

 

Fast food işçilerinin makul ücret talebiyle işverenlerle masaya oturabilecek bir sendika istemeleriyle başlayan kampanya, ülkenin geneline yayılan bir protesto hareketine dönüştü. Asgari ücretli diğer sektör çalışanlarının da desteklediği fast food işçileri, Mc Donald’s, Burger King, KFC, Wendy’s ve Taco Bell gibi zincir restoranların önlerinde ortalama 8,94 dolar olan saatlik ücretlerinin 15 dolara yükseltilmesi için eylem yaptı.

 
New York’ta 06.30 sıralarında bir Mc Donald’s şubesine giren yaklaşık 100 kişilik grup, “7,25 dolarla yaşayamayız” diye slogan attı. Polis tarafından dışarı çıkarılan protestocular bir süre daha eylemlerini sürdürdükten sonra dağıldı.

 
New Yorklu fast food işçileri saat 16.00’da da Foley Meydanı’nda bir gösterisi gerçekleştirdi. Mavi renkli tişörtler giyen eylemciler pankartlar taşıyarak, sloganlar attı. Eylemcilerin hazırladıkları ışıklı pankartlar yoğun ilgi gördü.

 
“Adalet istiyoruz, şimdi istiyoruz” sloganları atan eylemciler, “Kavgamız yaşanabilir bir ücret için” ve “7,25 dolarla yaşanmaz, saatlik ücret için 15 dolar istiyoruz” yazılı pankartlar taşıdı.

 
Bazı protestocuların giydikleri kostümlerin yanı sıra Foley Meydanı’nın zeminine dilek mumlarıyla “New York hepimizin” yazısını oluşturması renkli görüntülere sahne oldu.

 
Fast food işçilerine düşük ücretli başka iş kollarında çalışanlar, bazı sanatçılar, aktivistler ve Wall Street’i İşgal Et oluşumundan destek geldi. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı gösteriye destek veren farklı meslek grupları kıyafetlerine mesleklerini tanıtan yazılar astı.

DİĞER HABERLER
Gıda ambalajları 'akıllanacak'

 
Bir süre önce resmen iflası açıklanan Detroit’te, 50 kişilik grup, bir Mc Donald’s şubesini kapatmayı denedi fakat buna izin verilmedi. Göstericiler Atlanta’da ise gösteri yapmak için Burger King’i seçti.

 
Fast food işçilerinin bir süredir devam eden eylemleri nedeniyle California, Connecticut, Rhode Island ve New Jersey’de asgari ücret artışına gidilmişti.

 
ABD’de fast food sektöründe yaklaşık 3,5 milyon kişi çalışıyor. Asgari ücretin saatinin 7,25 dolar olduğu ülkede fast food çalışanları ortalama 8,94 dolar kazanıyor. İşçiler almış oldukları saatlik ücretin 15 dolara yükseltilmesini istiyor. Fast food sektörü yılda yaklaşık 200 milyar dolarlık bütçeye sahip.

TheLira


7 Aralık 2013. 15:41
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x