Kiev’de eylemcilere polis müdahalesi


0,,17286985_303,00
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de günlerdir devam eden eylemlere polis müdahale etti.

 

 
Güvenlik güçleri eylemcilerin kamp yaptığı alana baskın düzenledi. Göstericilere ait çadırlar ve barikatlar yıkıldı. Belediye başkanlığı binası önünde tekrar toplanan göstericilere güvenlik güçleri coplarla müdahale etti. Göstericilerin yangın söndürücüler ve sopalarla polise direndiği gözlendi. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “kışkırtıcılara karşı göz yaşartıcı bomba ve diğer önlemlerin alınabileceği” uyarısında bulunuldu.

 

 
Ukrayna için çözüm arayışı

 

 

Binlerce gösterici Kiev’de hükümet karşıtı protestolarını sürdürürken, Avrupalı politikacıların arabuluculuk çabaları da devam ediyor. Ancak Yanukoviç, Rusya yanlısı politikasından ödün vermeye niyetli değil.
Svoboda Partisi Genel Başkanı Oleg Tjagnibok, polis müdahalesi sırasında çok sayıda göstericinin yaralandığını, 11 kişinin de gözaltına alındığını söyledi.

 

 

Muhalefet polis müdahalesine tepki gösterdi. Anavatan Partisi’nden Arseniy Yatsenyuk, yeni kitlesel gösteriler için çağrıda bulundu. Yatsenyuk, “Müdahaleye cevabı meydanda toplanan milyonlar verecek, rejim yıkılacaktır” dedi.

 

 
Ashton Kiev’de

 

 

Bu arada Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, taraflararası diyaloğun ve siyasi çözümün gerekliliğine ilişkin AB’nin mesajlarını vermek üzere başkent Kiev’e geldi. Muhalefet ve iktidarla temaslarda bulunmak üzere Ukrayna’ya iki günlük ziyaret gerçekleştiren Ashton, Cumhurbaşkanı Yanukoviç ile bir araya geldi. Yanukoviç ile 3,5 saat süren görüşmeyle ilgili detay verilmezken, Ashton’ın sözcüsü Maya Kosyanciç, görüşme sırasında tüm meselelerin ele alındığını ifade etti.

DİĞER HABERLER
SATILIK Yumurta Tavuğu Komple Tesisi

 

 
Ashton, akşam üzeri Avrupa Komisyonu Delegasyonu Ukrayna Başkanı Yan Tombinski, Dışişleri Bakanı Vladimir Ogryzko ve muhalif Anavatan Partisi lideri Arseniy Yatsenyuk eşliğinde meydana gelerek göstericilerle bir süre sohbet etti.

 

 
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Ashton, muhalefet liderleri Vitaliy Kliçko (Udar Partisi), Oleg Tyagnibok (Özgürlük Partisi), Arseniy Yatsenyuk (Anavatan Partisi) ile bir araya geldi.

 

 
Udar Partisi’nden görüşme ile ilgili yapılan açıklamada, “Bugün Ukraynalıların Avrupalı demokratik bir ülke olması için dünyadan büyük ilgi ve destek var. Avrupalı ortaklarla istişareler devam edecek” denildi.

 

 
Kerry: ‘Göstericilere müdahale kabul edilemez’

 

 
Bu arada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kiev’de devam eden gösterilerle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Ukraynalı yöneticilerin göstericilere yönelik müdahale kararının kabul edilemez olduğunu kaydetti. Kerry, ”ABD, Ukraynalı yetkililerin Kiev’in Bağımsızlık Meydanı’ndaki barışçıl protestoları, demokratik haklar ve insan haysiyetine saygıdan ziyade çevik kuvvet, buldozer ve copla karşılama kararını nefretle karşılıyor. Bu müdahale ne kabul edilebilir ne de demokrasiye uygun düşüyor” ifadesini kullandı.

 

 


Yanukoviç: ‘IMF ve AB ile masaya oturacağız’

 

 

Öte yandan ülkesinin yakın zamanda IMF ile görüşmeleri yeniden başlatacağını bildiren Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, AB ile Ortaklık Anlaşması’nın hazırlıkları için Brüksel’de görüşmelere başlamayı planladıklarını açıkladı.Yanukoviç ve eski başkanlar hükümet yetkilileriyle bir ‘yuvarlak masa toplantısı’nda biraraya geldi. Ukrayna Sarayı’nda yapılan toplantıda krizden çıkmak için görüş alışverişinde bulunuldu.

DİĞER HABERLER
Yeni Kimlik Kartları 2013'te Kullanılacak

© Deutsche Welle Türkçe


11 Aralık 2013. 10:39
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x