EFSA’dan (European Food Safety Authority) Olumlu Görüş


efsa

 
Gıda güvenliği açısından farklı bakış açılarının ortaya çıktığı ve özellikle çeşitli gıdalar hakkında çok kökeni olmayan açıklamaların yapıldığı günümüzde gıdaların depolama koşullarında ambalajlama materyali olarak kullanılan kimyasal maddelerin gıda güvenliği üzerine olan etkileri büyük bir öneme sahiptir. Gıdaların ambalajlanmasında kullanılan maddeler ile gıdanın etkileşimi sonucu çeşitli kimyasal maddeler gıdalara “göç” edebilmektedir. Bu kimyasal maddelerin gıdalar içerisine olan hareketi migrasyon olarak değerlendirilmektedir. Paketleme materyallerinde kullanılabilecek maddeler ile ilgili olarak  Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) 1,4:3,6 dianhidrosorbitol bazlı polimerler ve demir bazlı oksijen absorblayıcıların kullanımına dair olumlu görüş bildirildi.

 

 

 

 

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Tansel Şireli’den konu ile ilgili olarak şu bilgileri verdi;

 

 

 

 

“Sorbitanlar, sorbitolün dehidrasyonu sonucu elde edilen izomerik organik bileşiklerdir. Bu maddeler genellikle sürfektan maddelerin sentezinde kullanılmaktadır. Bu maddenin izomerlerinden olan 1,4:3,6 dianhidrosorbitol paketleme amaçlı sentezlenen polimerlerin yapısına ko-monomer yani yapı taşı maddelerinden biri olarak katılan, 100° C ve yukarısında kısa süreli temas veya uzun süreli depolama koşullarında kullanılmak amacıyla elde edilmiş bir kimyasaldır. Bu maddenin kullanımı etilen glikolün 1,4-bis(hidroksimetil)siklohekzan ve terefitalik asit ile beraber oluşturduğu paketleme materyallerinde %1-40 mol diol aralığında olduğu koşullarda gıda güvenliği konusunda bir risk oluşturmadığı, bu açıdan özellikle sıvı benzerleri ve zeytinyağı gibi gıdalar içerisinde 5 mg/kg migrasyon limitinin altında olduğu belirlenmiştir”. Düzenlenen panelde, içeriğinde % 50 oranında etil alkol içeren gıdaların bu tip polimerler üzerinde aşındırıcı etkisi olduğu belirlenmiştir. Bu tür gıdaların paketlenmesinde bu polimerlerin kullanılmaması gerektiği belirtilmiştir. Panel raporunda “1,4:3,6-dianhidrosorbitol etilen glikol ve/veya 1,4-bis(hidroskimetil) siklohekzan kombinasyonu ile birlikte diol bileşenin yüzde 40 mol seviyelerine kadar ko-monomer olarak kullanıldığı takdirde tüketici için bir güvenlik endişesi oluşturmaz” değerlendirmesi yer almaktadır. Panel içerisinde yapısında polietilenglikol, disodyum pirofosfat ve sodyum klorür bulunan demir bazlı bir oksijen absorblayıcı maddenin de kullanımı üzerine değerlendirme yapılmıştır. Bu değerlendirmeye göre içerisinde aktif maddeler bulunan gıdalarda bu maddenin koruyucu bir katman ile birlikte paketleme amacıyla kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.”

 

DİĞER HABERLER
Kuru gıdada 'kar' bereketi

Kaynak:Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi

 


13 Aralık 2013. 18:39
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x