Vizesiz seyahat için ilk adım atıldı


161220131056430111981
Türkiye ile AB arasında ‘Vize Serbestisi Mutabakat Metni’ ve ‘Geri Kabul Anlaşması’ imzalandı. Süreçte herhangi bir sorun yaşanmazsa, en az 3 yıl sonra, Türk vatandaşları için vizesiz Avrupa kapıları açılacak
Türkiye ile AB arasındaki en büyük anlaşmazlıklardan biri olan vize muafiyeti için diyalog süreci bugün Ankara’da resmen başladı.
Türkiye ile AB arasında ‘Vize Serbestisi Mutabakat Metni’ ve ‘Geri Kabul Anlaşması’ imzalandı.
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında Geri Kabul Anlaşması’na imza atmak için Ankara’ya gelen AB Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, tören öncesi Türk muhattaplarıyla bir araya geldi.
Ankara Palas’ta düzenlenen çalışma kahvaltısına Malmström’ün yanı sıra AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Muammer Güler katıldı.
”Avrupa’da Türkiye bakışı değişecek”

 

İmza töreninden sonra bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Davutoğlu şunları söyledi:
İlk vize diyaloğu sürecini başlatan toplantıyı tamamladık. Biraz önce huzurlarınızda imzaladık. Her şey değişebilir. Ancak iki şeyi değiştiremez. Tarih ve coğrafya. Türk halkı tarihi ve coğrafi olarak Avrupa’nın bir parçasıdır. Türkiye AB Entegrasyon süreci sürerken, halklarımızın arasında böyle bir vize serbestliği anlaşmasına ihtiyaç vardı.
Üç aşama var. Birincisi psikolojik devrim. Avrupa’da Türkiye, Türkiye’de de Avrupa bakışı değişecek. Önümüzdeki üç üç buçuk yıl içinde kurumlarımız arasında, muhatap kurumlar arasında yoğun bir iş birliği oluşacak. En önemlisi uzun dönemde Türkiye ve Avrupa halkları gelecekte de beraber olmak üzere iletişime geçecekler.
“Yük olmaya değil yük almaya geliyoruz”
Geri Kabul Anlaşması ile birlikte, Türkiye AB ilişkilerinde yeni bir sürecin başladığını söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye daha önce verdiği söze dayanarak Geri Kabul Anlaşması’nı imzaladı. Artık Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Avrupa’nın kapıları açılıyor” dedi.
Avrupa’ya vizesiz girişin sağlanmasının, Avrupa’ya akın edileceği gibi bir algı oluşturduğunu söyleyen Erdoğan, “Türkiye kaçılan değil dönülen bir ülke haline geldi. Yük olmaya değil yük almaya geliyoruz” dedi.
AB ile vize engelinin çok daha önce kaldırılmış olması gerektiğini belirten Erdoğan, 3.5 yıllık sürecin kısaltılmasından yana olduklarını, sürecin kısaltılması için her türlü çalışmayı sürdüreceklerini bildirdi. “Ben süreci hep cebimde taşıyorum hangi müzakere başlıklarının ne durumda olduğunu biliyorum” diyen Erdoğan, 2014 yılının Türkiye-AB açısından farklı bir yıl olmasını umut ettiklerini söyledi.

DİĞER HABERLER
Ekonomi Bakanlığı Egeli İhracatçılar ile Buluştu

16 Aralık 2013. 11:30
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x