Süt merkezine tam not


süt birlik yeni bina (22)

 

 

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği’nin gerçekleştirdiği IPARD Kırsal Kalkınma Projesi çerçevesinde, AB Komisyonu G4 ekibi Sarayönü’ne geldi. TKDK yatırımları çerçevesinde projelendirilen ve yapımı tamamlanan süt toplama merkezinde incelemelerde bulunan heyet, tesiste yaptığı incelemelerin ardından tam not verdi.

 

 
IPARD programları kapsamında, yatırımları incelemek ve değerlendirmek maksadıyla Konya’ya gelen AB Komisyonu G4 ekibi, Sarayönü Süt Üreticileri Birliği’nin yaptığı süt toplama merkezine ziyarette bulundu. İncelemelerde, AB Komisyonu G4 ekibinden, komisyon Bölüm Başkanı Dr. Gerard Kiely ve uzman Dr. Iwona Lisztwan’ın yanı sıra Konya TKDK İl Koordinatörü Huriye Karahan Özdemir yer aldı. İncelemelere, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Bayraktar, Sorumlu Yönetici ve Danışman Veteriner Hekim Nafiz Solak ve Süt Birliği Genel Sekreteri İbrahim Ocak eşlik ederken, heyete tesis hakkında bilgiler verildi.

 

 

‘Tam donanımlı AB standartlı tesis’

 
Öncelikle heyete, tesis geneliyle ilgili bilgi veren Süt Birliği Genel Sekreteri İbrahim Ocak, açıklamasında, “Tamamen Avrupa Birliği standartlarına göre yapılan 30 ton kapasiteli süt toplama merkezimizde her şey en ince ayrıntısına kadar düşünüldü. Analizlerin yapılacağı laboratuar bölümünde, antibiyotik test inkübatörü, süt analiz cihazı ve refraktametre yer alıyor. Tank bölmesinde ise 5 adet 5 bin litre kapasiteli, 2 adet 2 bin litre kapasiteli, 1 adet bin litre kapasiteli toplam 8 adet süt soğutma tankı yer alıyor. Ayrıca tesiste, yem deposu ve ısı merkezi ile birlikte, hijyenik dezenfektanlı turnike, klimalar, jeneratör, hijyen havuzu ve el dezenfektan dispanseri de mevcut. İdari kısımda ise yönetim kurulu odası, yazıhaneler, sekreterlik ve danışma, mutfak, banyo, misafirhane ve konferans salonu bulunuyor” dedi.

DİĞER HABERLER
Balık fiyatları yüzde 150 zamlandı

 
Genel tanıtımın ardından bölümler hakkında ayrıtılı bilgilere yer veren Ocak, tanıtıma süt kabul bölümü ile başladı. Sütün daha tesise girmeden kalitelerine göre ayrıldığını ve bu şekilde kabul edildiğini dile getiren Ocak, sütün kalitelerine göre farklı farklı depolandığını söyledi. Önceki tesiste sadece sütün, antibiyotik değerine ve kesik olup olmadığını bakabildiklerini kaydeden Ocak, yeni tesisler birlikte protein, yağ vb. birçok değerin ölçülebildiğine değindi. Daha kaliteli süt üreten üreticinin daha fazla ücret aldığına vurgu yapan Ocak, bu ölçüm işlemlerinin birlik bünyesindeki laboratuar sayesinde çok kısa bir zamanda gerçekleştirilebildiğini dile getirdi.

 
‘Her anlamda destek sağlıyoruz’

 
Birliğin, üretimi ve üreticileri destekleme adına yaptığı çalışmalar üzerine heyetin soru sorması üzerine, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Bayraktar, “Üyelerimizi her alanda desteklemek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu kapsamda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Ziraat Bankası’yla yaptığımız protokol çerçevesinde üreticilerimize ipoteksiz sıfır faizli kredi imkanı sağlıyoruz. Bunun yanı sıra yurt dışından getirdiğimiz gebe büyükbaş hayvanlarla hem hayvancılığa, hem süt üretimine, hem de hayvan üretimine çok ciddi bir katkı sağladık” dedi. Bunların yanında üreticilere veteriner desteği sunduklarını da kaydeden Bayraktar, birliğin kar amacı gütmeden hizmet adına çalıştığını ve gelirlerinin sadece üye aidatları olduğunu belirtti.

DİĞER HABERLER
“Gebelikte yanlış beslenme bebeğe zarar veriyor”

 
‘Prosedür korkutuyor’

 
Projenin yapım aşamasında karşılaştıkları sorunları soran heyete bu konuda açıklama yapan Birlik Genel Sekreteri İbrahim Ocak, en büyük zorluğu prosedürlerde yaşadıklarını söyledi. Prosedürlerin çok ağır olduğunu kaydeden Ocak, birçok üreticinin TKDK projelerine sıcak baktığını fakat prosedürler yüzünden uzak durduğunu söyledi.

 

 

‘Sarayönü ilk sırada’

 
Konya TKDK İl Koordinatörü Huriye Karahan Özdemir ise incelemelerin son bölümünde, Sarayönü’nün TKDK projelerinden yararlanan en önemli ilçelerden birisi olduğunu söyledi. Konya bölgesinde Sarayönü’nün, yatırımların yüzde 20’sini aldığını kaydeden Özdemir, bu yatırımlarla ilçenin nüfusuna oranla ilk sırada yer aldığını belirtti.

 
AB Komisyonu G4 ekibi, incelemelerin tamamlanmasının ardından tesisi bir hayli beğendiklerini dile getirdi. Dr. Gerard Kiely ve Dr. Iwona Lisztwan, gözlemlerini, ‘Sarayönü’nde daha yüksek kalitelerde süt üretimi adına büyük bir gelişme’ şeklinde değerlendirirken, tesise tam not verdiklerini ifade ettiler.

 

saraymedya


16 Aralık 2013. 13:05
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x