Gıdada Ürün Takip Sistemi Hayata Geçiyor


430425_250978851657757_100002369322332_567114_1323881622_n

​Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, gıda güvenirliği kapsamında bazı ürün​ gruplarında uygulanacak yeni etiketleme ve takip denetim sistemi İstanbul’da düzenlenen toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı.

 
Açılış konuşmasını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları’nın yaptığı toplantıda, bakanlık olarak gıda güvenilirliğine dair çok ciddi ilerleme kaydedildiğini belirterek, bakanlığın son 10 yılda yaptığı çalışmaları anlattı.

 

Türkiye’nin tarımda net ihracatçı konumunu devam ettirdiğini dile getiren Müsteşar Mirmahmutoğulları, 10 yıl önce 4 milyar dolar olan ihracat rakamının şu an 16 milyar dolara çıktığını söyledi. Bakanlığın gıda güvenliği konsepti çerçevesinde zirai mücadele de birçok yeni uygulamayı hayata geçirdiğini vurgulayan Müsteşar Mirmahmutoğulları, “Tarımda uçakla ilaçlamayı yasakladık. Tarımsal üretimde kullanılan ilaç miktarını da 59 bin tondan 37 bin ton civarına düşürdük. Şimdi daha az ilaç kullanarak daha çok üretim yapıyoruz. Son 10 yılda yaş meyve sebze üretimi 38 milyon tondan 46 milyon tona yükseldi” dedi.

 
Müsteşar Mirmahmutoğulları konuşmasında gıda güvenliği kapsamında ayrıca laboratuvar alt yapı
geliştirme çalışmalarının hızla yürütülmesi, sertifikalı tarım danışmanlığı uygulamasının başlatılması ve zirai ilaçların reçeteli satış şartının getirilmesi gibi bir çok yeni girişimlerin ise hızla yaygınlaştığını belirtti.

DİĞER HABERLER
Bakan Eker: Türkiye’de Yılda 1,5 Milyar Liralık Ekmek İsraf Ediliyor

 
Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol ise tüketici sağlığının korunmasına yönelik ürünlerin etiketlenmesi ve izlenmesi için yeni yılda uygulamaya geçecek olan Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi hakkında detaylı bilgiler verdi. İlk aşamada 7 ürün grubundaki gıdalara bu uygulamanın yapılacağını söyleyen Erol, “Tüketiciler, gıda maddelerine ilişkin bilgileri internet, mobil uygulamalar, sms ve otomatik sesli yanıt sistemiyle öğrenebilecekler. Sistem ilk önce alkollü içecekler, takviye edici gıdalar, enerji içecekleri, bebek mamaları, siyah çay, bitkisel sıvı yağlar ve bal ürün grupları üzerinde uygulanacak” dedi.

 
Halk sağlığını koruma ve haksız rekabeti önlemek amacıyla gıdada taklit ve tağşiş yapan firmalara ait 198 ürünü kamuoyuna ifşa ettiklerini dile getiren Erol, yeni uygulamayla, halk sağlığı açısından daha fazla risk taşıyan ve taklit ve tağşiş yönüyle ön plana çıkan bu 7 ürün grubunu belirlediklerini söyledi.

 
Ürün Doğrulama ve Takip Sisteminin temelinin, belirlenen gıda ürünlerine yapıştırılacak tek kullanımlık etiketlere dayandığını açıklayan Erol, “Tüketiciler, satın aldıkları ürün üzerindeki etiketi basitçe sorgulayarak, ürünün kim tarafından üretildiğini ya da ithal edildiğini, ne zaman üretildiğini, son kullanma tarihinin geçip geçmediğini ürünlerin zorunlu etiket bilgilerini ve ürün hakkındaki özel uyarıları kolaylıkla öğrenebileceklerdir” dedi.

DİĞER HABERLER
Gıda Mevzuatı ve Uygulamaları Eğitimi İl Müdürlüğünde Yapıldı

 

Yapılan konuşmalarının ardından sistemin nasıl çalıştığına ilişkin aşamalar anlatıldı.

 

 
Tanıtım toplantısına; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bürokratları, sektör temsilcileri ve sivil toplum örgütleri katıldı.


19 Aralık 2013. 17:06
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x