Sağlık Bakanlığından kuş gribi açıklaması


saglik_bakanligi_logo-jpg20121214162611-jpg20131218152629

 

 

 

Sağlık Bakanlığı, Sivas’ta bir kişinin kuş gribi olduğu iddiasının gerçek dışı olduğunu bildirdi.

 

 

 
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında, Sivas’ta bir vatandaşın kuş gribi şüphesi ile tedavi altına alındığı şeklinde haberlerin yer aldığı, habere konu olan kişinin 14 Aralık’ta Şarkışla Devlet Hastanesine başvurduğu ve “viral pnömoni” tanısı ile Cumhuriyet Üniversitesine sevk edildiği belirtildi.

 

 

 
Açıklamada ”Haberlerde iddia edildiği gibi bu vatandaşımızın kuş gribi olduğu iddiası gerçek dışıdır” ifadesine yer verildi.

 

 

 

*Viral *Pnömoni Nedir?

 

 

 

Dr.Salih Zeki GÜÇLÜ

 

 
Pnömoni, akciğerin iltihabıdır. Viral pnömoni, akciğerin bir grup solunumsal virüsler tarafından infekte edilmesiyle ortaya çıkan iltihabi bir hastalıktır. Tüm yaş gruplarında görülebilirse de bebek ve çocuklarda ya da altta yatan bir kronik hastalığı (kardiyak veya pulmoner) olanlarda daha sık görülmektedir. Çocuklarda viral pnömoni okul ve kreşlere gidenlerde sık görülmektedir.

 

 

 

Toplum kökenli pnömonilerin %2-15’inden virüsler sorumludur. Kapalı ortamlarda (askeri okul, kışla, okul vb) yaşayan topluluklarda daha sık ortaya çıkar. Toplumda görülme sıklıkları giderek artmaktadır. Viral pnömoniler mevsimsel bir dağılım gösterir. Soğuk iklimlerde sonbahar ve erken kış döneminde, tropikal iklimlerde yağışlı mevsimlerde salgınlara yol açar. Adenovirüs mevsimsel dağılım göstermez, yıl boyu görülebilir. Respiratuvar sinsityal virüs bebeklerde ve okul öncesi çağdaki çocuklarda pnömoninin en sık görülen nedenidir.

DİĞER HABERLER
Organik gıdalar ne kadar organik?

 

 

 

BELİRTİLERİ

 

 

 

Klinik tablo belirtisiz infeksiyondan ölümcül hastalığa kadar değişebilir. Belirtiler tipik pnömoni bulgularından farklı seyredebilir. Ancak semptom ve radyolojik bulgular bakteriyel pnömoniler ile benzer olabilir. Genel belirtileri ateş, titreme, halsizlik, burun akıntısı, yaygın kas ağrıları, baş ağrısı ve kuru öksürüktür. Fizik muayenede hırıltılı solunum ve patolojik solunum sesleri saptanır.

 

 

 

Çocuklarda solunum zorluğu belirtileri, apne nöbetleri, hırıltılı solunum görülebilir.

 

 

 

TANI

 

Klinik olarak diğer pnömonilerden ayırt etme olanağı yoktur. Özellikle salgınlarla giden pnömonilerde akla gelmelidir. Kesin teşhis için mikrobiyolojik incelemelere gerek vardır, hatta bazen patolojik incelemeler gerekebilir. En önemli laboratuvar testleri serolojik kan testleri ve kültürlerdir.

 

 

 

Akciğer filmlerindeki bulgular diğer pnömoniler ile benzerdir.

 

 

 

PROGNOZ

 

 

 

Bu infeksiyonlar önemli ölçüde iş gücü ve zaman kaybına neden olmaktadır. Özellikle çok genç ve yaşlı kişilerde, bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda ve kronik hastalığı olan kişilerde şiddetli hastalık ve hatta ölüme neden olabilir.

 

 

 

TEDAVİ

 

 

 

Genellikle destek tedavi uygulanmakta ve nadir durumlarda virüslere etkili ilaçlar kullanılmaktadır. Hastalığın gerilemesi genellikle üç haftayı bulmaktadır.

DİĞER HABERLER
EİB’nin 6 aylık ihracatı 9 milyar 276 milyon dolar oldu

 

 

 
Ateşi varsa soğuk uygulama yapılır, gerekirse ateş düşürücü ilaç verilir. Altı aylıktan küçük anne sütü alan bebeklerin daha sık emzirilmesi önerilir. 6 aylıktan büyük bebeklerde ayına uygun olarak yüksek kalorili besinlerin verilmesi ve anne sütü almayan bebeklerde sık sık sıvı gıdaların verilmesi önerilir.

 

 

 

 

KOMPLİKASYONLAR

 

 

 

 

Viral solunum yolu infeksiyonlarının komplikasyonu olarak bakteriyel sinüzit, otitis media ve pnömoni gelişebilir.

 

 

 

KORUNMA

 

 

 

Bulaş birçok olguda damlacık infeksiyonu yoluyladır. Kapalı alanlarda, kalabalık yaşam koşulları infekte damlacıkların inhalasyonu yoluyla oluşan doğrudan geçişi artırır. Öncelikle hasta olduğu anlaşılan kişilerin sağlıklı kişilerden izole edilmesi gerekmektedir. Tüm aile bireylerinin sık el yıkaması önerilir. Hastane ortamındaki kolay bulaşlar nedeniyle sağlık personelinin hijyen kurallarına azami ölçüde uyması gerekmektedir. Gribe neden olan virüslerin bir komplikasyonu olarak da viral pnömoni gelişebilir. Bu nedenle grip aşısının önerildiği kişilerin aşıyı aksatmadan her yıl sonbaharda yaptırmaları önerilir. Kızamık ve boğmaca aşıları başta olmak üzere rutin aşılamaların aksatılmaması önerilir.

 


19 Aralık 2013. 19:17
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x