Yeni Hal Kayıt Sistemi Ocak’ta uygulanmaya başlıyor


23-480x300
Sebze ve meyve ticaretinde hal komplekslerinde kayıt dışılığı önlemek ve kaliteyi arttırmak amacıyla 2012’de hayata geçirilen Hal Kayıt Sistemi, revize edilmiş şekliyle ocak ayında uygulamaya konulacak.

 

 

 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Dursun Coşkunçelebi,”5957 Sayılı Hal Kanunu Uygulamalarında ve Hal Kayıt Sisteminde Gelinen Aşama” ile ilgili 2012’den bu yana uygulanan ve ocak ayında revize edilecek Hal Kayıt Sistemi ile ilgili bilgi verdi.

 

 

 

Coşkunçelebi: “Halde işlem görmesi gereken rakamın yüzde 70’lik kısmının kayıt dışı olduğunu, bunun da ekonomik değerinin yaklaşık 30 milyar liraya tekabül ettiğini görüyoruz” diyerek yeni düzenlemeyle ceza kesmek yerine sektöre standart, şeffaflık ve düzen getirmeyi amaçladıklarını dile getirdi. Çoşkunçelebi, sistemin devreye girdiği 2012 yılından bu yana marketten üreticiye, lokantadan sanayici ve tüccara tüm sektör paydaşlarından 14 milyona ulaşan kayıt aldıklarını belirterek “Sistemle kimin neyi, ne kadar üretip, kime, nasıl sattığını göreceğiz. Bu bilgileri tüm paydaşlara da açarak, yönlerini buna göre çizmelerini sağlayacağız. Özellikle en önemli sorun olan fiyat dengesizliğini de bu sistem sayesinde önlemiş olacağız” dedi.

 

 

 

Sebze ve meyve sektöründeki ‘kayıt dışılığı’ gözlem altına almayı, sektörün önünü açmayı hedeflediklerini vurgulayan Coşkunçelebi sözlerini “Sistemle üreticiden satışa kadar her aşamada elde edilecek veri sistemiyle hem kayıt dışılık önlenecek hem de şeffaflık sağlanacak. Tüm bunlar da kaliteyi artıracak” .

DİĞER HABERLER
Mehmetçiğe Anneler Günü sürprizi

 

 

 

 


26 Aralık 2013. 13:49
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x