Ariel Şaron hayatını kaybetti


Ariel_Saron_komadan_cikiyor_mu

 

8 yıldır komada olan İsrail eski Başbakan’ı Ariel Şaron yaşamını yitirdi.

 

 

Ana Muhalefet Kadima Partisi’nin kurucusu ve ilk lideri olan Şaron aylardır hastanede yoğun bakımdaydı. Ariel Şaron bugün hayatını kaybetti.

 

 
ARİEL ŞARON KİMDİR?

 

 
Ariel Şaron (d. 26 Şubat 1928), İsrail devletinin başbakanlığını yapmış bir siyasetçidir. İktidardaki Kadima Partisi’nin kurucusu ve ilk lideriydi.

 

 
Likud Genel Başkanı Ariel Şaron, Rakibi Barak gibi asker kökenli olan Şaron, orduya 14 yaşında girdi. Şaron, ordu bünyesinde özel komando birliği kurarak ülke güvenliğinin korunmasında etkin görev üstlendi. Şaron, askerliğinin yanında Tel Aviv Üniversitesi’nde hukuk öğrenimi gördü. Ehud Barak’ın da katıldığı 1967’deki 6 Gün Savaşı’nda yer alan Şaron, 1972’de ordudan ayrıldı. Aradan 1 yıl geçmeden 6 Ekim 1973’de, Mısır’ın tüm Sina Yarımadası’nı aldığı büyük zaferiyle sonuçlanan, İsrail’in en büyük dini bayramına denk gelen Yom Kippur Savaşı’nda orduya geri çağrıldı. Knesset’e 1973’te seçilen Şaron, 1 yıl sonra istifa ederek dönemin Başbakanı İzak Rabin’e güvenlik danışmanı oldu.& Şubat 2001 tarihinde yapılan Başbakanlık seçimini rakibi Ehud Barak’a karşı yüzde 60′ı aşkın oyla kazandı.Ancak oranın bu seviyede olmasında katılım oranın düşüklüğü de önemli bir etken. İsral seçimlerine seçmenlerin yüzde 40′ı katılmadı.

DİĞER HABERLER
Kümes dezenfeksiyonunda deterjan ve dezenfektan kullanımı

 

 
Ariel Şaron 1982 yılında Lübnan İç Savaşı sırasında İsrail’in Savunma bakanı olarak görev yapıyordu. Gözlemciler İsrail’in gözleri önünde gerçekleşen Sabra ve Şatilla katliamından Ariel Şaron’u sorumlu tuttular. Ariel Şaron’un 2000 yılında Kudüs’teki El Aksa camii’ne polis koruması altında yaptığı ziyaret ve verdiği demeç Filistin’lilerin 2. İntifada (ayaklanma)’yı başlatmalarına neden oldu ve bir provokasyon olarak görüldü.

 

 
‘Lübnan Kasabı’ lakaplı İsrail Başbakanı Şaron, 12 yıllık hayalini gerçekleştirmek istiyor. Gazze Şeridi’ni işgal edeceğinin ilk sinyallerini 1989′da yazdığı kitapta verdi.

 

 
İsrail’in Gazze Şeridi’ni 24 saatliğine işgal etmesinin yankıları sürüyor. Dün sabah sona eren işgalin ardından İsrail’in Gazze Şeridi’nde bir güvenlik hattı oluşturma ihtimali belirdi. Çünkü bugün İsrail Başbakanı olan Ariel Şaron, 1982′de dönemin Savunma Bakanı’yken Güney Lübnan’a girip güvenlik hattı oluşturmuştu.


11 Ocak 2014. 16:34
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x