Tiryakinin ödediği ÖTV üzerinden bedava kredi kullandılar


alkollu-iceceklerden-alinan-otv-miktarlari-3957642_4215_o

 

Bazı şirketlerin sigara ve alkollü içecekten aldığı ÖTV’yi düşük faizli gecikme cezası nedeniyle vergi dairesine yatırmayıp kredi gibi kullandığı ortaya çıktı. Maliye de bu oyunu, Torba Yasa ile şirketlere bandrol vermeyerek bozacak.
Star’ın haberine göre, Türkiye ekonomisini her yıl milyarlarca liralık vergi kaybına uğratan kaçak sigara ve alkollü içeceklere yönelik denetimler devam ederken, Maliye’nin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oyunu ile karşı karşıya kaldığı öğrenildi. Bazı sigara ve alkollü içecek üretimi yapan şirketlerin teslim ettiği üründen aldığı ÖTV’yi vergi dairesine ya geç yatırdığı ya da ödemediği tespit edildi. Böylece bazı şirketlerin, düşük oranlı geçikme cezasını ödeyerek, ÖTV paralarını düşük maliyetli kredi gibi kullandıkları ortaya çıktı.

 

Gecikme cezası aylık % 1.4

 

Örneğin bir sigara firması üretim yaptıktan sonra yüzde 65 oranını bulan ÖTV’yi de fiyata yansıtarak satış yapıyor. 10 milyon liralık satışta 6.5 milyon liralık vergiyi de kendisi alıyor. Ancak bunu Maliye’ye geç teslim edebiliyor. Maliye’ye sadece aylık yüzde 1.40 oranında gecikme cezasını ödeyerek bu parayı kredi gibi kullanabiliyor. Buna yönelik bazı işletmelerin geciktirmeyi alışkanlık haline getirmesinin ardından sektörü mercek altına alan Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ise yüklendiği ÖTV’yi ödemeyen işletmelere bandrol verilmemesi kararı aldı.

DİĞER HABERLER
Salgın, depolarda talep patlaması yarattı

 

Torba yasayla önlenecek

 

Meclis’te görüşülen Torba Yasa’da yer alan bir madde ile ‘Bandrollü Ürün İzleme Sistemi’ getiriliyor. Buna göre yasal sürecin tamamlanması veya düzenlemede herhangi bir değişikliğe gidilmemesi halinde bir firmanın ödemesi gereken ÖTV’yi vergi dairesine yatırmadan yeniden bandrol alması mümkün olmayacak. Bandrollü Ürün İzleme Sistemi, bandrol alınmak istediğinde firmaların ÖTV’nin yanı sıra KDV gibi diğer vergi borcu da varsa uyarıda bulunacak.

 

Maliye, 89.4 milyarlık ÖTV tahsil edecek

 

Maliye Bakanlığı’nın piyasada sahte bandrolle içki ve sigara satışını önlemeye yönelik çalışması da ayrıca devam ediyor. Sadece sigaradan tahsil edilen ÖTV 20 milyar lirayı buluyor. Maliye Bakanlığı 2014 yılında tamamında ise sigara ve alkolünde bulunduğu tüm kalemlerden 89.4 milyar Türk Lirası Özel Tüketim Vergisi tahsil etmeyi planlıyor. Torba Yasa’da ilgili madde sayesinde şirketlerin 90 milyar dolara dayanan ÖTV’yi kredi gibi kullanması artık söz konusu olamayacak.


11 Ocak 2014. 20:15
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x