Dikkat! İkinci Dalga Her An Gelebilir….!


Dış ülkelerdeki borçların çok sıkıntı verdiğini belirten Devlet Bakanı Babacan, ‘İkinci dalgaya her an hazır olunmalı, uzun vadeli politikalar üzerinde mutlaka çalışmamız lazım’ dedi ve ekledi: O kaygılar, o bakışlar, o toplantılarda sorduğumuz sorular karşısındaki tutum, verilen ya da verilmeyen cevaplar… Korkutucu

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası, hükümet, ilgili kuruluşlar ve iş dünyası olarak küresel krizle ilgili gelebilecek ikinci bir dalgaya her an hazır olunması gerektiğini belirtti ve “Öte yandan da uzun vadeli politikalar üzerinde mutlaka çalışmamız, karar vermemiz, adımlar atmamız lazım’ dedi.

DÜNYA BİZİ KONUŞUR HALE GELDİ

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Dünya Bankası, IMF gibi kuruluşlarda da artık Türkiye’nin sesinin çok farklı çıktığını ve uluslararası düzeyde etkinliğinin arttığını söyleyen Babacan, bunun en son örneğinin IMF’de görüldüğünü vurguladı. Ali Babacan, 2008’den bu yana süren kriz ile ortaya çıkan bütün toz duman içinde bir yandan pek çok ülke günü kurtarmaya çalışırken, kalıcı politikalarla ilgili çalışmalarını yoğunlaştırmaları gerektiğini söyledi. Babacan, “Merkez Bankası, hükümet, ilgili kuruluşlar ve iş dünyası olarak, bir yandan küresel krizle ilgili, bir ihtimal gelebilecek ikinci bir dalgaya her an hazır olmamız lazım.

DİĞER HABERLER
Ercincan Tavuk Kombinası Açıldı

REYTİNG ŞİRKETLERİNE SERT ÇIKIŞ

Ama öte yandan da uzun vadeli politikalar üzerinde mutlaka çalışmamız, karar vermemiz adımlar atmamız lazım’ dedi. Ali Babacan, uluslararası sermayenin bir ülkeye yatırım yapacağı zaman dikkate aldığı reyting kuruluşlarının verdiği notlarda Türkiye’nin bulunduğu noktayı, “Haksızlık, adaletsizlik ya da bir hesap kitap yanlışlığı.” olarak niteledi.

TÜSİAD G20’DE TÜSİİD Mİ OLACAK?

Babacan, “Dün itibarıyla baktığımızda bizden 10 kademe reytingi yüksek ülkeden daha düşük risk primi var Türkiye’nin.” diyerek reyting notu ile risk primi arasındaki tutarsızlığa dikkat çekti. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği, G-20’nin İş Zirvesi kurumu olan B20’de Türk iş dünyasını temsil edecek. Ancak TÜSİAD’ın Başkanlar Konseyi toplantısında adının Türkiye İş İnsanları Derneği olarak değişeceği kulislerde konuşuluyor.

Savunmaya strateji ile gireceğiz

Gelecek yeni dalgalarla ilgili iki çalışmadan sözeden Ali Babacan, bu çalışmalardan birinin “Yeni Ulusal İstihdam Strateji Belgesi olduğunu bildirdi. Bakan Babacan, bu konu üzerinde aşağı yukarı bir yıldır çalıştıklarını, sosyal taraflarla, iş dünyasıyla her aşamasını paylaştıklarını, görüşler aldıklarını anlattı. Bu çalışmanın 4 önemli ekseni olduğuna işaret eden Babacan, şunları kaydetti: “Bunlardan birincisi eğitim istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi. Artık hayatın her devresinde eğitimin önemli olduğuna inandığımız bir yaklaşım. İkinci önemli eksen, iş gücü piyasasının esnekleştirilmesi. Üçüncü konu, kadınlar, gençler ve dezavantajlı grupların istihdamının Türkiye’de artırılması. 4. ve son konu ise istihdamla sosyal koruma politikaları arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi.” Ali Babacan, ikinci önemli çalışmanın, Türkiye sanayi politikası olduğunu dile getirerek, bunun da önemli olduğunu, Türkiye’de önümüzdeki dönemde devletin bu konuya bakış açısının, üzerinde yoğunlaşması gereken alanların, Türkiye Sanayi Strateji Belgesiyle açıklanacağını ifade etti.

DİĞER HABERLER
İran'dan Türkiye'ye 'doğalgaz indirimi'

Sıcak para ülkeyi fena yakar

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme oranlarına erişebilmesi için arz yönlü, üretimi tetikleyen politikaların geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi. Ümit Boyner, Türkiye’nin uluslararası piyasaları kasıp kavuran son küresel krizde farklılığını ortaya koyduğunu söyledi ve ekledi: “Dünyada son yaşanan ekonomik krizden sonra sıcak para akışlarının riskleri ve cari açığı büyüten büyüme modellerinin sürdürülebilirliğinin tartışıldığı bir ortamda, arz yönlü politikalara eğilmenin artık bir yükümlülük halini aldığını söylemek de çok yanlış olmaz.’ Literatürde sanayi politikası üzerine yapılan tartışmalarda bir kavram kargaşasının bulunduğunu da gözlemlediklerine işaret eden Boyner, ‘Türkiye özeline baktığımız zaman da, yapılan çalışmalarda daha ziyade Devlet Planlama Teşkilatı’nın hazırladığı ve 7 yıllık vadeleri olan planlar öne çıkmakta’ dedi. Özellikle küreselleşme sürecinde rekabetçi olmalarını gerektiren bir iş yapma ortamında daha kısa vadeli değerlendirme ve periyodik güncellemelerin gerekli olduğuna inandıklarını vurgulayan Boyner, öte yandan sanayi politikası ve piyasa ekonomisinin birbirini nasıl etkilediğinin de daha sıklıkla tartışıldığını gözlemlediklerini belirtti. Ümit Boyner, ‘Bu iki kavramın kesişim kümesi boş küme midir? Bugün burada Sayın Bakanımızın huzurunda da bu konuyu tartışmak istiyoruz’ dedi.

DİĞER HABERLER
Çiftçi Anızı Niçin Yakıyor?

Türkiye artık önerilen bir ülke oldu

Ali Babacan, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen ‘Sanayi Politikaları Yuvarlak Masa Toplantısı’ etkinliğinin ilkinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin geçen yıldan itibaren uygulamaya başladığı politikaların, bu yıl, G-20, OECD ve bütün uluslararası çevrelerde öneri ve doğru politika olarak, diğer ülkelere önerilmeye başlandığını söyledi. Türkiye’nin de katkıda bulunduğu, son G-20 sonuç bildirgesinde ‘Artık gelişmiş ekonomiler orta vadeli programını açıklasınlar” denildiğine işaret eden Babacan, bunun da, gelişmiş ekonomilerin hala uzun dönemde uygulayacakları politikalara ilişkin sorunun cevabını veremediklerini gösterdiğini anlattı. Bakan Babacan, güven ortamının hızlı bir şekilde Türkiye’de oluştuğunu dile getirerek, bunun sonucunda Türkiye’nin artık daha tercih edilen bir yatırım ülkesi olarak ortaya çıktığını belirtti.


7 Kasım 2010. 14:15
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x