Sarımsak Sapı Yem Olarak Kullanılacak


sarmisak

 

 
Kastamonu (İHA) – Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde en kalitelisi yetişen ve bölge halkının ‘beyaz altın’ olarak adlandırdığı Taşköprü sarımsağının sap kısımları bundan böyle hayvan yemi olarak kullanılacak.

 

 

 

 

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veteriner Hekimliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Çetinkaya,Taşköprülü olan Veterinerlik Bölümü 4. sınıf öğrencisi Bayram Ali Uğurlu’nun kendisine getirdiği teklif üzerine sarımsağın sap kısımlarının hayvan yemi olarak kullanılması için bir proje başlattı. Proje kapsamında üreticilerin sadece sarımsağın başından değil sap kısmından da faydalanmasının amaçlandığı vurgulandı. 19 Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Laboratuvarları’nda yapılan çalışmalar
sonucunda sarımsak sapının yapısı hakkında elde edilen sonuçlarda ise şu verilere ulaşıldı

 

 

 

Kuru madde 85,92, organik madde yüzde 77,92, ham kül yüzde 8,92, ham protein yüzde 4,55, ham selüloz yüzde 27,86, ham yağ yüzde 1,07. Yapılan analizlerden özellikle ham kül yüzde 8,92 ve ham selülözün yüzde 27,86 olması sarımsak sapının ruminant beslemede kaba yem olarak kullanılmasının uygun olabileceğini göstermiştir. Sarımsak sapının ham protein değeri yüzde 4,55 ile kaba yem olarak kullanılan tahıl samanlarından (yüzde 2­3) daha yüksek bulunmuştur. Ham yağ değeri yüzde 1,07 değeri de kaba yem olarak iyidir. Taşköprü Tarım İlçe Müdürlüğü’nden alınan verilere göre Türkiye de her yıl 80 bin ton sarımsak üretilmekte, bunun da yaklaşık 9 bin ton sapı açığa çıkmaktadır ve bu sarımsak sapları yakılarak ve çöpe atılarak hem çevreye hem de yakıldığında hava kirliliğine neden olmaktadır. Bu çalışmanın sonucu olarak sarımsak sapı ruminant beslemede alternatif bir kaba yem olarak kullanılma potansiyeline sahiptir. Bu çalışmalar geçen sene Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan’a iletilmiş olup, Belediye Başkanının yoğun çabalarıyla sap darası kaldırılmıştır. 2013 sarımsak hasat sezonunda Taşköprü’de yaklaşık 20 bin ton sarımsak üretilmiş olup, yaklaşık değeri 70 milyon TL olup, sap darasının kalkması sayesinde çiftçiler 7 milyon TL kar etmiştir. Buyapılan proje İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi 15. Uluslararası Veteriner Hekimliği Öğrencileri Bilimsel Araştırma Kongresi’nde sunulmuş olup, Taşköprü sarımsağının ünü yurtdışına ulaştırılmıştır. Eğer bu sene proje desteklenirse sarımsak sapının canlı hayvan üzerinde denemesi yapılarak hem baş kısmının hem de sap kısmının değerli bir ürün haline getirerek çiftçimizin alın terinin karşılığını fazlasıyla alması sağlanacaktır.”


DİĞER HABERLER
Süt Sebiline Vatandaş Akını
16 Ocak 2014. 13:42
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x