Avrupa Parlamentosu GDO’lu mısır yetiştirilmesine hayır dedi


mem
Avrupa Parlamentosu, AB’de yetiştirilmek istenen yeni bir GDO’lu mısır türüne ‘hayır’ dedi. Gerekçe: Haşerelere dirençli bu mısır, kelebek ve güvelere de zarar verebilir. Parlamento, GDO’lu ürünlerle ilgili kritik bir karar daha verdi.

 

 

Avrupa Parlamentosu GDO’lu ‘Pioneer 1507’ mısır tohumlarının AB ’de yetiştirilmesiyle ilgili teklifi değerlendirdi. Teklif, 385’e karşı 201 oyla reddedildi. 30 parlamenter ‘çekimser’ kaldı. Avrupa Parlamentosu red gerekçesini açıklarken genetiğiyle oynanarak haşerelere dirençli hale getirilen mısırın (Pioneer 1507) hedefinde olmayan kelebeklere ve bazı güve türlerine de zarar verebileceğini vurguladı.
Avrupa Parlamentosu, ayrıca Avrupa Komisyonu’ndan ‘risk hesaplama yöntemleri iyileştirilmeden hiçbir GDO’lu ürüne izin vermemesini veya verilen izinleri yenilememesini’ de istedi.

 
GDO’LU PATATES YASAKLANMIŞTI

 

 
Bundan önce GDO’lu Amflora adlı patatesinin AB’de yetiştirilmesi için izin verilmişti. AB Komisyonu 13 yıllık bir incelemeden sonra 2010 yılında Amflora adlı GDO’lu patatesin AB’de hayvan yemi olarak üretilmesini onayladı. AB Mahkemesi ise 3 yıl sonra AB Komisyonu’nun Amflora için Alman kimya devi BASF’e verdiği izni hatalı bulup iptal etti. GDO’lu Amflora’nın AB’de satışı ve üretimi yasaklandı.
AB’de yetiştirilmesine izin verilen ilk ve halen GDO’lu ürün ise Monsanto’nun MON 810 adlı mısırı. MON 810’un AB’de yetiştirilmesi için 1998’de izin verildi. Ne var ki MON 810’un izninin yenilenmesi için yapılan başvuru da yıllardır rafta, bekletiliyor.

DİĞER HABERLER
38 Fakülteye Dekan Atandı

 

 

ŞİMDİ NE OLACAK?

 
Şimdi gözler DuPont ve Dow Chemical tarafından geliştirilen ‘Pioneer 1507’de. Avrupa Parlamentosu’nun bu alanda bağlayıcı karar verme özelliği yok. Ancak AB Konseyi’ne yapılan çağrıda, AB Komisyonu tarafından konu ile ilgili hazırlanan ve şubat başında onaylanması beklenen tüzüğün engellenmesi istendi. Avrupa Parlamentosu’nun kararında, yeni tip genetiği değiştirilmiş mısır tohumlarının olumsuz etkileri ile ilgili verilerin tam netleşmediği görüşü vurgulandı. (PARİS- İSTANBUL /AA-)


17 Ocak 2014. 17:30
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x