İnternette yapılan düzenleme neler içeriyor?


392124dcb7fe3103e4
Acarer, kamuoyunu meşgul eden internet düzenlemesi ile ilgili açıklama yaptı.

 

 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, 5651 Sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”da değişikliğe gidildiğini bildirdi.

 

 

Yapılan değişiklikler ile kanunun önceki uygulamalarında karşılaşılan bazı sorunların giderilmesinin amaçlandığını kaydeden Acarer, “Kanun’da yapılan en önemli değişikliklerden biri tüm internet servis sağlayıcıların katılımı ile oluşturulacak Erişim Sağlayıcılar Birliği’nin kurulmasıdır. Bu birlik işletmecilere verilecek kararı bildirecek” dedi.

 

 

“URL bazında engelleme en fazla 28 saat içerisinde olacak”

 
Kişilik haklarının ihlali ve özel hayatın gizliliğinin güvence altına alınacağını belirtildi. İnternet ortamında yapılan yayın nedeniyle kişilik hakları ihlal edilen kişiler, söz konusu içeriğin çıkarılması için talepte bulunabilecek. Hakaret, yalan haber gibi kişilik haklarının ihlali durumunda vatandaşların içerik, yer sağlayıcı veya sulh ceza mahkemesine müracaat edebileceğini belirten Acarer, “Kanuna göre Sulh Ceza Mahkemesi 24 saat içerisinde karar verecek ve erişimi URL bazında engellemek üzere Erişim Sağlayıcılar Birliğine gönderilerek. Yani site erişime kapatılmayacak, ilgili içerik erişimi engellenecek. Mahkeme kararı Erişim Sağlayıcılar Birliğine gönderilecek ve erişim sağlayıcılar birliği 4 saat içerisinde URL bazında engelleme yapacak. Bu durumda müracaat dahil erişimin engellenmesi 28 saati geçmeyecek” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Yeni gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanını Bekleyen Bitmeyen Oyun.Canlı Hayvan ve Et İthalatı

 
“Özel hayatın gizliliği jet hızıyla korunacak”

 
İstismar görüntüleri, uygunsuz video ve resimler gibi özel hayatın gizliliğinin ihlali gibi durumlarda vatandaşların hakları jet hızıyla korunacak.

 
İnternette yapılan yayın içeriği nedeniyle, özel hayatın gizliliği ihlal edilen kişilerin şahsiyetlerinin zedelenmesinin önüne geçmeyi amaçladıklarını belirten Acarer, “Kişiler, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na içeriğin durdurulması talebinde bulunmasını takiben 4 saat içerisinde Erişim Sağlayıcılar Birliği gereğini yerine getirecek. Yani özel hayatın gizliliği jet hızıyla korunmuş olacak” dedi.

 
Acarer, söz konusu kararın kalıcı olması amacıyla başvuru sahiplerinin 48 saat içinde sulh ceza mahkemelerine başvurarak karar almak durumunda olduğunun da altını çizdi.

 
İnternette yapılan yayın içeriği nedeniyle, özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini düşünen vatandaşların, iddialarına ilişkin açıklama ve yayının tam URL adresi ve kimlik bilgilerini ispatlayacak bilgiler ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına başvuracağının altını çizen Başkan Acarer, “Vatandaş özel hayatın gizliliği ihlali ile ilgili başvurusu ile URL bazında engellettiği içerik ile ilgili 24 saat içerisinde mahkemeye gitmesi gerekecek. Mahkeme, gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra kararını 48 saat içinde Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne gönderecek. Mahkeme kararına göre aksi durumda erişimin engellenmesi tedbiri kendiliğinden ortadan kalkacaktır” dedi.

DİĞER HABERLER
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Duyurusu

 
Kişisel veriler değil trafik bilgileri saklanacak

 
Acarer, 5651 sayılı yasada yapılan bir değişiklik ile trafik bilgilerinin de bir süre saklanması zorunluluğunun getirildiğini bildirdi. Acarer, hiçbir sağlayıcının içeriğe yönelik bilgileri saklamayacağının altını çizerek, “Saklanacak olanlar içerik bilgisi değildir, sadece trafik bilgisidir. İddia edildiği gibi kişisel verilerin saklanması gibi bir durum söz konusu değildir, olamaz da” dedi.

 
Yer sağlayıcılar için hapis cezası kaldırıldı

 
Düzenlemede dikkat çeken bir başka nokta ise internet yer sağlayıcılarıyla ilgili getirilen yeni düzenlemeler olduğuna dikkat çeken Acarer, şöyle konuştu:

“Daha önce erişimi engelleme kararını yerine getirmeyen yer sağlayıcıları hakkında 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebiliyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte yer sağlayıcılarına hapis cezası kaldırılarak adli para cezası getiriliyor. Bu durumda yer sağlayıcıların Türkiye’de yatırım yapmasının önündeki önemli bir engel ortadan kalkıyor.”


19 Ocak 2014. 15:02
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x