Rusya Donmuş Piliç’te Gaz İstiyor…


Rusya Federal Sağlık Dairesi Başkanı Gennadi Onişenko 1 Ocak 2011’den itibaren yurt dışından dondurulmuş tavuk ithalatı yapılmasının yasaklanması için çalışmalara başladıklarını söyledi. Rusya’ya büyük çoğunluğu Amerika’dan olmak üzere yurt dışından gelen tavuklar dondurulmuş olarak ithal ediliyordu.Amerika’nın Rusya tüketicilerine gönderdiği dondurulmuş tavuk etinde “klor” kullandığı gerekçesiyle Başbakan Vladimir Putin’in karşı çıkması üzerine ABD’den yapılan ithalat dudurulmuş ve bu yüzden iki devletin arasında soğuk rüzgarlar esmeye başlamıştı.

Türkiye’nin tavuk ithalatı için özel kota alamaması ve hükümetin gereği kadar teşvik vermemesi nedeni ile yapamadığı ihracat bir kez daha imkansız hale geldi.

Basına açıklamada bulunan Onişenko dondurulmuş tavuk etinin önemli oranda besin değerini kaybettiğinin yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda görüldüğünü kaydetti. Yasağın Mart 2008’de alınan karara dayandığını hatırlatan Onişenko, henüz sadece bebek yiyeceklerinde dondurulmuş gıdalara yönelik yasağın uygulandığını vurguladı. Yasa yıl başından itibaren tüm kanatlı ürünleri kapsayacak şekilde uygulamaya konacak.

ABD Tarım Bakanlığı sözcüsü Katie Gorscak yaptığı açıklamada gıda güvenliği açısından ortaya konan gerekçelerin bilimsel bir temeli olmadığı savunması yaptı. Rusya Dünya Ticaret Örgütü baş müzakerecisi Maksim Medvedevkov ise örgüt üyelerinin kendi standartlarına uygun olmayan böyle bir yasağın manasız olduğu çağrısı yaptıklarını kaydetti.

DİĞER HABERLER
Çıkma Tavuk Türkiye’nin Döviz Kaynağı Oldu

Rusya ABD’den ithal edilen tavuk ürünlerinde klor olduğu gerekçesi ile yıl başından bu yana yasak uyguluyor. Bazı firmaların yasakları kaldırılsa da Rusya iç piyasa üretimini artırarak dışardan tavuk ürünü getirilmesinin önüne geçmeye çalışıyor.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin son olarak Liberal Demokratik Parti Başkanı Vladimir Jirinovski ile yaptığı görüşmede 2011’de tavuk ithal edilmesine gerek olmadığını ifade etmişti. Putin ABD’den 1,5 milyon ton tavuk eti ithal edildiği dönemden 2010’da 300 bin ton kadar rakamlara düşüldüğü bilgisini vermişti.

TAVUK ÜRETİCİLERİ YASAĞA TEPKİLİ

Kommersant gazetesi Rusya’nın dev tavuk yatırımcılarının Başbakan Birinci Yardımcısı Viktor Zubkov’a bir mektup yazarak 2011’de dondurulmuş tavuk ithalatına yasak getirilmemesini istediklerini yazdı. Yatırımcılar mektuplarında iki gün içinde taze olarak tavuk etinin kesim yerinden üreticiye kadar ulaşmasının mümkün olmadığını ifade ederek, “Bundan yerli üreticiler de önemli oranda zarar görür. Rusya’nın avrupa bölgesinde kesilen herhangi bir tavuğun Sibirya’da bir tüketiciye dondurulmadan ulaştırılması mümkün değil” uyarısı yaptı.

Rusya Ulusal Et Birliği Başkanı Sergey Yuşin Kommersant’a yaptığı değerlendirmede üyelerinin tavuk sektörüne toplam 3 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını, ancak yeni uygulamalar nedeni ile yatırımlar konusunda endişe yaşamaya başladıklarını kaydetti. Yuşin mevcut yasağın uygulamaya başlamasının ardından tavuk eti fiyatlarının artacağı öngörüsünde de bulundu.

DİĞER HABERLER
Öğrenciler Kümeslerde Aşı Yaparak Harçlıklarını Çıkarıyorlar

Uluslararası tavukçuluk haberlerine yer veren WATT Poultry e – News yayın organının haberine göre, Rusya 2011 Ocak ayından itibaren donmuş tavuk satışını durduruyor.

Bilindiği gibi Rusya, Amerika Birleşik Devletlerinin kendisine gönderdiği tavukların raf ömrünü uzatmak için kullandığı klor nedeni ile bu ülkeden ithalatını durdurmuş ve bu davranış iki ülke arasında soğukluk yaratmıştı.

DONMUŞ YERİNE İNERT GAZ

Rusya’nın 2011 yılı ocak ayından itibaren donmuş tavuk ithali ve satışını durdurması üzerine gözler raf ömrünü ne ile düzenleneceği üzerine yoğunlaştığı sırada bunun yerine 120 güne kadar saklama imkanı veren inert gaz ile soğutulmuş ( chilled in inert gas) tavukların satışına izin verileceği bildirildi.
Bu yeni alınan karar için ,yetkililerin uzun süredir çalışmalar yaptıkları ve 2008 yılından itibaren geçiş süreci yaşadıkları belirtiliyor.

Bu karar ithal tavuklar için de geçerli olacak. Rusya’da bu işlerden sorumlu kişi,soğutulmuş ithal tavuk için kapılarının açık olduğunu ancak donmuş tavuğu ithal etmeyeceklerini söylüyor. Bunun yerine 120 güne kadar saklama imkanı veren inert gaz ile soğutulmuş ( chilled in inert gas) tavukların satışına izin verileceği bildiriliyor.

İNERT GAZ NEDİR?

Bundan yıllar önce Türkiye adı geçen İnert Gaz ile tanışmıştı.KARBOGAZ adı verilen şirket Ülkemizin tanınmış petrolcülerinden İsmail Aytemiz tarafından gıda sektörüne sokulmuş fakat tavukçuluk sektörü bu sistemi bilinmeyen nedenlerle benimsememişti.

DİĞER HABERLER
Erpiliç Kuraklıkla Mücadele Ediyor

İsmail Aytemiz’in sahibi olduğu bu sistemi KARBOGAZ adı ile Yestaş firması Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Akfırat tanıtımlarını yapmış ve o yıllardaki Çiftlik Dergisi’nde de geniş bir şekilde aralıklarla yayınlanmıştı.
Nazif Akfırat “İnert Gaz” ile ilgili olarak şu bilgileri Verdi; “Adı geçen İnert Gaz eksi 79 buçuk derecedeki kurubuz.Bu gaz ürünlerin yüzünü bir zırh gibi örter ve daha sonra merkeze doğru iner.Seri soğutma olduğu için kemik kanaması yapmaz.Ürün gevşediği zaman renk ve form bozukluğuna uğramaz.Ürün sulanmaz çünkü kurubuz olduğu için uçar ve su biriktirmez.Raf ömrü çok uzun ve sağlıklı olur.Nakliye sırasında kapalı yerde kendini muhafaza eder.Taze mal sevkinde karbondioksit gazı kullanılır.Gaz ürünün üstüne sıkıldığında soğukluk yavaş yavaş altına iner.Bu ürününün sağlık açısından hiçbir olumsuz yanı yoktur.Bu durum bilimsel olarak ta kanıtlanmıştır.”dedi.

Birçok ülkede tercih edilen İnert Gaz sisteminin yıllar önce tercih etmeyen tavukçuluk sektörü ihracatta şart koşulması halinde bu yönde çalışacağı bir gerçek.


8 Kasım 2010. 16:27
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x