Hindiciler Tüketimi Artırmak İçin Mutfakları Gezip Yemek Pişirecek


Yılbaşı sofralarının özel yemeği hindi etinin tüketimi, yılbaşı gecesi 3 kat artıyor. Ancak, hindi üreticileri, hindinin sadece yılbaşında talep görmesinden memnun değil.Üreticiler, bu yıl, Türkiye’de hindi tüketiminin 5 bin ton artarak 30 bin tona ulaştığını ancak bu artışın sektörün büyümesi için yeterli olmadığını dile getiriyor.

Bu kapsamda, pazarın önde gelen 5 firması tarafından bir yıl önce kurulan Hindi Üreticileri Platformu, hindi etini halka sevdirmek ve tüketimi tüm yıla yaymak amacıyla, önümüzdeki yıl, bir dizi tanıtım etkinliğini hayata geçirecek.

BAKANLIKLARDAN DESTEK İSTENECEK

Bolca Hindi, Eskar, Pınar, Banvit ve Alp Hindi’den oluşan platformun Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Ömer Görener, hindinin ‘yılbaşına özel’ yemek olarak görüldüğüne dikkat çekerek, “Kilosu 5-6 YTL’ye satılan hindi eti balıktan sonra en sağlıklı et. Çocukların ve yetişkinlerin sağlıklı beslenmesi için hindi etini öneriyoruz. Bunu anlatmak için tanıtım projeleri hazırl ıyoruz ” dedi. Bunun uzun bir mara – ton olduğunu ifade eden Görener, yapacakları çalışmaları, şöyle anlattı: “Öncelikle, Tarım, Sanayi , Sağlık ve Mlili Eğitim Bakanlıkları ile görüşürek, tanıtıma destek isteyeceğiz. Üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının bilgilendirilmesi için çalışmamız var. Ayrıca, catering firmaları ile işbirliği yaparak firma çalışanlarına hindi yemeği tattıracağız. Yine her ay bir kuruma (Darülaceze, Çocuk Esirgeme gibi) hindi eti bağışlayıp, pişirilmesi organizasyonunu üstleneceğiz.”

DİĞER HABERLER
Edirne'de bir köye şarbon karantinası

TÜKETİM AVRUPA’DA 6 TÜRKİYE’DE YARIM KİLO

Dünyada hindi tüketiminin kişi başına yıllık en az 5-6 kilo olduğunu, Türkiye’de ise bu rakamın yarım kilo bulunduğunu belirten Görener, hindi tüketiminin gelir dağılımı ile orantılı olduğunu kaydetti. Görener, Türkiye’de yılda 1 milyon 100 bin ton olan kanatlı et tüketimi içinde hindi etinin payının 30 bin ton olduğunu belirterek, “2 yıl önce yıllık tüketim 45 bin ton civarında idi. Ancak kuş gribi nedeniyle 25 bin tona geriledi. Bu yıl ise tüketim yeniden arttı ve 30 bin ton seviyesine çıktı. 5 yıl içinde ise hindi tüketiminin en az 2’ye katlanmasını ve 60-70 bin tona yükselmesini bekliyoruz” diye konuştu.

İHRACAT İÇİN TEŞVİK ŞART

Türkiye’de hindi pazarının büyümesi için ihracatın şart olduğunu belirten Ömer Gönener, devletten ihracat için teşvik desteği beklediklerini söyledi. AB’de kanatlı ete ton başına 526 euro teşvik verildiğini, ülkemizde ise bu oranın 26 dolar olduğunu vurgulayan Görener, “Avrupalı üretici bizden 500 euro önde başlıyor. Biz de yıl bazında kademeli destek istiyoruz” dedi. Ülkemizden bir miktar Kıbrıs, Azerbaycan, Kırgızistan ve Tükmenistan’a ihracat yapıldığını anlatan Görener, “İhracat yok denecek kazar az. Öncelikle AB kapısının açılması lazım. Tarım Bakanlığı’nın ihracat için AB’den onay izni almasını bekliyoruz. Ortadoğu ülkeleri de AB onayını referans olarak görüyor. İzin çıkarsa, bugün Brezilya ve Tayland’dan hindi eti ithal eden Avrupa ülkelerinin ihtiyacına rahatlıkla cevap ve rebiliriz” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Okulda başarının yolu süt ve peynirden geçer

27 Ağustos 2010. 09:26
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x