Tüccarların Eline Düşen Angus’ların fiyatı, yerli hayvanları Aratmıyor


Kurban Bayramı’nda aşırı yükselen fiyatları dengelemek için Latin Amerika’dan ithal edilen angusların fiyatı yerli kurbanlıkları aratmıyor.

Pazarlara giriş yapan ithal kurbanlıklar bazı semtlerde yerli büyükbaşlardan bile pahalıya satılıyor. Anguslar, pazarlarda 4 bin ile 6 bin 500 lira arasında alıcı buluyor.

İthal kurbanlıkların bayrama sayılı günler kala getirileceği ve 2 bin ile 3 bin TL arasında fiyatlardan piyasaya sürüleceği belirtilmişti. Ancak pazarlarda en ucuz angus 3 bin 750 TL’ye satılıyor. Bağcılar kurban pazarında satışa sunulan ve canlı 500 kilo gelen kurbanlık angus, 6 bin 500 TL’ye satılırken Tarım Bakanlığı tarafından 8,5 TL olarak açıklanan canlı kilo et fiyatının pazarlarda ortalama 13 TL’ye kadar çıktığı gözlendi. Vatandaşlar ise duruma tepkili. Doğu Anadolu Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, bu durumun haksız bir duruma yol açtığını söyledi. Ilıcalı, angusların yüksek fiyata satılmasının sebebini ise ithal hayvanları çiftçilerin değil de hayvan tüccarlarının alıp yüksek kâr hırsıyla piyasaya sürmesine bağladı. Ilıcalı, piyasada satılan ithal kurbanlarla yerli kurban arasında oynayan rakamın çok cüzi olduğunu söyledi. Yurtdışından hayvan ithaline ucuz satılması için izin verildiğini hatırlatan Ilıcalı, “Ancak söylendiği gibi ucuza satılmıyor.” dedi.

Devletin ithal iznini herkese değil, belli kesimlere verdiğini kaydeden Ilıcalı, “Tekirdağ’da küçükbaş ithal hayvanlar 500-600 TL arasında satılıyor. Anadolu’da da bu fiyata satılıyor. Duyumlara göre ithal hayvanın kilosunu 2 Euro’ya alıyorlar. Ancak canlı hayvanın kilosunu yaklaşık 10-11 TL arasında satıyorlar. Yine en uygun yerli kurbanlardır. Aslında çadır yeri ve nakliye ücretleri aşırı yüksek olmasa kurbanlıklar daha uyguna satılabilir. Ancak maliyetler yerli kurbanların fiyatını yükseltiyor.” diye konuştu. Kurbanlık almak için angusların gelişini beklediğini, ancak fiyatlar karşısında çok şaşırdığını ifade eden Rafet Öz, “anguslar gelince kurbanlık fiyatlarının düşmesini bekliyorduk. Ancak fiyat artışına Anguslar çare bile olamadı. Bakanlığın açıkladığı fiyatlara kurban bulamıyoruz. Aksine anguslar bile yerli hayvan fiyatına satılıyor. Bu fiyata ithal kurbanlık alacağıma Anadolu yakasına geçer yerli hayvan alırım.” diyerek tepki gösterdi. Bağcılar kurban pazarına 32 tane angus getiren Nevzat Pala adlı satıcı ise angusları 8,5 liradan (canlı kilo) aldığını ve vatandaşa 12,5 liradan sattığını söyledi.  

DİĞER HABERLER
Köpeklerin evlendirilmesi ülkeyi karıştırdı

Kırmızı et krizinin sona ermesi için özel sektör tarafından ithal edilen Latin Amerika’dan getirilen “Angus”lar direkt tüketici yerine aracıların eline düşünce fiyatlar yerli hayvanlar düzeyine geldi.

Semt Pazarlarına giriş yapan ithal kurbanlıklar bazı bölgelerde yerli büyükbaşlardan bile pahalıya satılıyor. Anguslar, pazarlarda 4 bin ile 6 bin 500 lira arasında alıcı buluyor.

Resmi makamlar ithal kurbanlıkların bayrama sayılı günler kala getirileceği ve 2 bin ile 3 bin TL arasında fiyatlardan piyasaya sürüleceği belirtilmişti. Ancak pazarlarda en ucuz angus 3 bin 750 TL’ye satılıyor. İstanbul’un Bağcılar kurban pazarında satışa sunulan ve canlı 500 kilo gelen kurbanlık angus, 6 bin 500 TL’ye satılırken Tarım Bakanlığı tarafından 8,5 TL olarak açıklanan canlı kilo et fiyatının pazarlarda ortalama 13 TL’ye kadar çıktığı gözlendi.

Vatandaşlar ise duruma tepkili. Ajansların verdiği bilgiler ışığında Doğu Anadolu Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, bu durumun haksız bir duruma yol açtığını söylemiş. Ilıcalı, angusların yüksek fiyata satılmasının sebebini ise ithal hayvanları çiftçilerin değil de hayvan tüccarlarının alıp yüksek kâr hırsıyla piyasaya sürmesine bağlamış. Ilıcalı, piyasada satılan ithal kurbanlarla yerli kurban arasında oynayan rakamın çok cüzi olduğunu söylemiş. Yurtdışından hayvan ithaline ucuz satılması için izin verildiğini hatırlatan Ilıcalı, “Ancak söylendiği gibi ucuza satılmıyor.” demiş.

DİĞER HABERLER
Yumurta fiyatları düştü

Devletin ithal iznini herkese değil, belli kesimlere verdiğini kaydeden Ilıcalı, “Tekirdağ’da küçükbaş ithal hayvanlar 500-600 TL arasında satılıyor. Anadolu’da da bu fiyata satılıyor. Duyumlara göre ithal hayvanın kilosunu 2 Euro’ya alıyorlar. Ancak canlı hayvanın kilosunu yaklaşık 10-11 TL arasında satıyorlar. Yine en uygun yerli kurbanlardır. Aslında çadır yeri ve nakliye ücretleri aşırı yüksek olmasa kurbanlıklar daha uyguna satılabilir. Ancak maliyetler yerli kurbanların fiyatını yükseltiyor.” diye konuşmuş.

Kurbanlık almak için angusların gelişini beklediklerini, ancak fiyatlar karşısında çok şaşırdıklarını ifade eden alıcılar, “Anguslar gelince kurbanlık fiyatlarının düşmesini bekliyorduk. Ancak fiyat artışına Anguslar çare bile olamadı. Bakanlığın açıkladığı fiyatlara kurban bulamıyoruz. Aksine anguslar bile yerli hayvan fiyatına satılıyor. Bu fiyata ithal kurbanlık alacağıma Anadolu yakasına geçer yerli hayvan alırım.” diyerek tepki gösteriyorlar. Bağcılar kurban pazarına 32 tane angus getiren satıcı ise angusları 8,5 liradan (canlı kilo) aldığını ve vatandaşa 12,5 liradan sattığını söylediği belirtiliyor.


12 Kasım 2010. 06:03
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x