Financial Times “Türkiye’yi AB’ye Sokmamak Yükselişini Engellemez”


Financial Times “Türkiye’yi AB’ye
Sokmamak Yükselişini Engellemez”

Financial Times’daki makalede, “AKP kendi otoriter eğilimlerini sergiliyor. Türkiye’yi AB’ye sokmamak, onun yükselişini engelleyemez” ifadelerine yer verildi.

Financial Times gazetesinde yer alan makalede “Türkiye üye olmasa da yükselişi engellenemez” ifadesi kullanıldı.

Financial Times gazetesi yazarı Philip Stephens, “Türkiye Eski Avrupa’ya meydan okuyor” başlıklı makalesinde Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecini değerlendirdi.

“Türkiye’nin siyasi olarak baskıcı ve ekonomik olarak geri olduğu günlerde, hayatın Paris ve Berlin’deki bazı Avrupalılar için daha kolay” diyen Stephens, Türkiye’ye uyumlu bir NATO üyesi olarak Avrupa’nın doğu cephelerinden birini bekleme görevi biçildiğine dikkat çekiyor.

“AKP kendi otoriter eğilimlerini sergiliyor”

Üyelik müzakerelerinde Türkiye’nin de çeşitli sorunları olduğunu belirten Stephens’a göre, Türkiye’de askeri yönetim devri geride kaldı. Ancak, siyaset ve güvenlik düzeni karanlık bir taraf barındırmaya hala devam ediyor.

Yargı sistemi mükemmel olmaktan çok uzakta olduğunu, AKP’nin kendi otoriter eğilimlerini sergilediğini belirten Stephens makalesinde Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini şöyle açıklıyor: “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam entegrasyonu onlarca yıl alabilir. Türkiye’yi içeri sokmamak, onun yükselişini engelleyemez. Sadece daha uzağa itilmesine neden olur. Avrupa’nın önünde basit bir seçim var: Ya gücünü paylaşacak, ya da bu gücün elinden kayıp gitmesini izleyecek.”

DİĞER HABERLER
Patates fiyatları düşmeye başladı (Patatesin kilosu ne kadar?)

TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ ZAYIF İHTİMAL

Corriere della Sera’da çıkan makalede Türkiye’nin üyeliğinin, “İslam’ın Avrupa’daki sorunlu mevcudiyeti”nden bağımsız olarak düşünülemeyeceği belirtildi.

İtalya’nın önde gelen gazetelerinden Corriere della Sera, bugün, Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerini ele alan iki sayfalık bir yorum yazısı yayımladı.

Büyükelçi Antonio Puro Purini’nin “Türkiye’ye açılmak Avrupa’yı krize sokuyorsa” başlığıyla kaleme aldığı yazıda, dinsel kimlik farklılığının da katkısıyla Ankara’nın AB’ye tam üyeliğinin zayıf bir ihtimal olduğu ileri sürüldü.

Eski İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi’nin danışmanlığını yapmasının yanı sıra 2008-2009’da Avrupa Konseyi’nde İtalya Daimi Temsilcisi olan Büyükelçi Purini, “Türkiye meselesi Avrupa’nın kendi bilincinin farkına varmasını, bir Avrupa kimliği oluşturulmasının özendirilmesini, sınırların belirlenmesini, İslam’la ilişkinin hep birlikte ele alınmasını sağlamaktadır” görüşünü savundu.

Purini, Türkiye’nin üyeliğinin, “İslam’ın Avrupa’daki sorunlu mevcudiyeti”nden bağımsız olarak düşünülemeyeceğini iddia ettiği yazısında, Fransa ve Almanya gibi ülkelerde Ankara’yla tam üyelik yerine “ayrıcalıklı ortaklık” düşüncesinin baskın çıktığına da dikkati çekti.

Purini, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini’nin geçen hafta La Republica’da yayımladıkları ortak makalede, Türkiye’nin üyeliğiyle ilgili olarak, “Avrupa;nın farklı kültürleri paylaşılan değerler çerçevesinde uyumlu hale getirebilmek ve harmanlayabilme kapasitesi”ne atıf yapmalarına da eleştirel bir tavırla yaklaşarak, “Acaba neden söz ettiğimizin farkında mıyız? Avrupalılar arasındaki bölünmüşlük derinliğini korurken, hatta tam tersine giderek artmaya yüz tutmuşken, Türkiye’yi Avrupa’yla harmanlamak düşünülebilecek bir şey midir?” sorularını yöneltti.

DİĞER HABERLER
Müezzinoğlu'ndan emeklilik açıklaması

Türklerin Avrupa Birliği’ne üyeliği çoğu kez “uluslarüstülük de dahil olmak üzere Avrupa’nın kurucu değerlerine samimi bir katılımdan ziyade, bir güç meselesi” gibi algıladıklarını iddia eden Purini, kendi ülkesinin konuya ilişkin yaklaşımını ise, “Üyelik sürecinin destekçileri bolca olan, ama Avrupa’daki Türk mevcudiyetine dair derinlemesine bilgisi bulunmayan İtalya’nın, bu meseleye tüccar değil Avrupa perspektifiyle bakması gerekiyor” ifadesiyle eleştirdi.

Büyükelçi Purini makalesinde, “Avrupa’da giderek artan güvensizliğe karşılık, Türkiye’de de kendi kaderini Avrupa’ya bağlama perspektifine güven duymama konusunda artış gözleniyor” değerlendirmesini yaptı.


13 Kasım 2010. 09:15
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x