Özgürlükleri Uğruna Şehitler Verdiğimiz Güney Kore “Nükleer Santral” de Yan Çizdi…


Özgürlükleri uğruna binin üzerinde şehit verdiğimiz Güney Kore bilindiği gibi her fırsatta Türkiye’ye minnet ve şükranlarını bildirir.Lafla bu şükranlar devam ederken maddiyat konu olunca Güney Kore nasıl yan çizileceği konusunda Türkiye’ye büyük bir örnek verdi.Türkiye ile Güney Kore arasında devam eden Nükleer Santral  pazarlıklığı küçük bir ayrıntı nedeniyle sonuç vermeyince Enerji Bakanı Yıldız başka ülkelerle görüşmelere başladı bile.

Türkiye’nin karşılaştığı ilk olay değil tabii bu örnek,Arap Yarımadasında Osmanlı’nın yol,han,hamam,cami yaptırmasının yanında, bu coğrafyanın petrolünü ve diğer kaynaklarını sömüren ülkelerden yana tavır koyan yöre yönetimleri de hatırlamakta yarar var.Yani yatırım yapanın yanında sömürenin kıymeti bir başka oluyor bu  ülkelerin beyninde .

GÜNEY KORE OLAYI

Güney Kore askerlerinin 38. paralel boyundaki sınırı geçtiklerini bahane eden Kuzey Kore, 25 Haziran 1950’de Güney Kore topraklarına girdi. BM Güvenlik Konseyi aynı gün Rusya’nın katılmadığı bir toplantıya çağrılmış, Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye saldırarak bölgedeki barışı bozduğuna karar verilmişti. Birleşmiş Milletler’in saldırıyı durdurmak ve anlaşmazlığı barış yoluyla çözmek amacıyla yaptığı girişimleri hiçe sayan Kuzey Kore, yeni bir taarruz başlatarak Seul’ü ele geçirdi. Bunun üzerine 27 Haziran 1950’de Birleşmiş Milletler, üyelerini Güney Kore Cumhuriyeti’ne yapılan saldırıyı karşılama ve bu bölgedeki milletlerarası barış ve güvenliği geri getirecek yardımlarda bulunmaya çağırdı.

DİĞER HABERLER
Bu yıl " Zeytinde var yılı" olacak !....

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 16 devlet, asker gönderme kararı alarak Birleşmiş Milletler’in çağrısına cevap vermişti. Güney Kore’ye asker göndermeyi teklif eden ilk ülke olan Türkiye, 30 Haziran 1950 tarihli meclis oturumunda, askerî yardım yerine bölgeye doğrudan asker gönderme kararı alıyordu.

Binin üzerinde Türk askeri; Seul, Pusan, Tegu ve daha birçok şehirde Güney Kore bayrağının dalgalanışına omuz veren Türk bayrağını göndere çekerek, Güney Kore’nin istiklali için can verdiler.

Aslında Kore Savaşı, dünya siyasetinin iki önemli gücü olan Amerika ve Sovyetlerin Uzakdoğu’daki siyasi rekabetinin, silahlı rekabete dönüşmesinden başka bir şey değildi. BM üyesi devletlerden birisi olan Türkiye’nin de asker gönderdiği bu kurtarma harekâtı, yaklaşık 3 yıl sonra Temmuz 1953’te yapılan Panmunjom Ateşkesi’yle sonuçlandı. Savaşa BM üyesi 21 ülkeden 1.7 milyondan fazla asker katılmış, 40 binden fazla asker hayatını kaybetmişti. Türkiye, 1000’i aşan şehit sayısıyla savaşa katılan ülkeler arasında Amerika ve İngiltere’den sonra en fazla asker kaybeden ülke olmuştu.

Nükleer Santral Anlaşması Olmadı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Kore ile nükleer enerji santrali yapımı konusunda mutabakat sağlanamadığını bildirdi.

Bakan Yıldız, nükleer santral yapımı için gelecek hafta Japon Toshiba firmasıyla görüşüleceğini söyledi.

Yıldız, Seul’de gazetecilerin Güney Kore ile nükleer santral yapımına ilişkin görüşmeler hakkındaki sorularını yanıtlarken şu bilgileri verdi:

DİĞER HABERLER
TMOda fındık alımı

“Bugün Sayın Cumhurbaşkanı ile Başbakanımızın yaptığı görüşmede karşılıklı iyi niyetli yaklaşımları bir kez daha gördük. Son derece sıcak karşılamada bulundular. Ve bu işi yapmayla ilgili niyet ve kararlılıklarını bildirdiler. Biz de aynı kararlılıktayız. Ancak bazı şartlarda henüz mutabık kalmış değiliz. Bu son yaptığımız görüşmede de bu noktaları aşamadığımızı söylemeliyim. Bir kısım iyileştirici şartlar öne sürüldü, masamıza konuldu. Biz de bunları değerlendireceğimizi beyan ettik. Ama diğer ülkelerle görüşmeye başlayacağız. Bunu söylemeliyim. Hızlı bir müzakere sürecini geçmemiz lazım. Bu konuda arkadaşlarımı da görevlendirdim.”

Bakan Yıldız, Avrupa, ABD ve Japonya’nın da bulunduğu ülkelerin firmalarıyla konuyu değerlendireceklerini belirterek, “Çünkü Türkiye’nin nükleer güç santrallarının yapımıyla ilgili kararlılığında hiçbir eksilme olmadı” dedi.

Bayram sonu veya ortasında görüşmelerin yapımı için Japon Toshiba firmasını davet edeceklerini kaydeden Yıldız, konunun önemli olduğunu vurguladı.

Putin: Türkiye’ye sollayan bir teklif yaptık

Bulgaristan’la anlaşan Rusya Başbakanı Putin, “Nükleer santral inşaatı için Türkiye’ye gerek fiyat gerekse kalite konusunda rekabeti sollayan önemli bir teklif getirdik” dedi.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Sofya’da katedral ziyaret etti.
 
Bulgaristan ile Rusya arasında güney akım doğalgaz projesi ile Belene Nükleer Enerji Santrali projeleri için anlaşma sağlandı. Anlaşmayı Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Bulgaristan Başbakan Boyko Borisov duyurdu.

DİĞER HABERLER
İTO Başkanı Avdagiç: Türkiye ekonomisi V çıkışı gerçekleştirecek güçtedir

Karadeniz’in Rusya sahilinden, Bulgaristan üzerinden Avusturya ve İtalya’ya doğalgaz aktarımının yapılacağı Güney Akım Projesi’ne şimdilik İtalya ve Fransa  yatırımcılar ilgi gösteriyor.

Geçmişte Ukrayna üzerinden yapılan gaz aktarımında yaşanan krizi hatırlatan Putin, ”İnanın, bu proje Bulgaristan’a gözle görülür bir yarar sağlayacak” diye konuştu.

Putin inşa süreci dondurulmuş bulunan Belene Nükleer Enerji Santralı’yla ilgili de şu bilgileri verdi:

”2010 yılının sonuna dek fizibilite raporunun hazırlanmasını bekliyoruz. Başbakan Borisov’un istediği gibi, bunu bir Avrupa kaynaklı finansman projesine  dönüştüreceğiz. Fininsmanına bizim katkımızın yüzde 25-30 oranında olacak bu projeyi, geniş kapsamlı bir eser olarak değerlendiriyoruz. Maliyet konusunda Bulgaristan’a kesin ve nihai bir fiyat bildirdik, şimdi Bulgaristan tarafından yanıt bekliyoruz.”

Vladimir Putin, ”Nükleer santral inşaatı ile ilgili Türkiye’ye gerek fiyat, gerekse kalite konusunda rekabeti sollayan önemli bir teklif getirdik” dedi.

Türkiye’de nükleer santral yapımı konusunda rakiplerinin daha iyi fiyat veremediklerini söyleyen Putin, ”Bu konuda daha üstün bir teknoloji öneren ülkemiz, kalite konusunda da yepyeni bir düzey sergilemektedir” ifadesini kullandı.

Sovyetler Birliği’nin (SSCB) zamanında yurt dışında sadece 30 nükleer santral reaktörü kurduğunu hatırlatan Putin, ”Biz 2013 yılı sonuna dek Çin’de 6, Hindistan’da 16 reaktör kuracağız” dedi.


13 Kasım 2010. 10:19
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x