Bankalar Halkın Sırtından fahiş Kazanç Sağlıyor


Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, “Bankaların karı kimseyi rahatsız etmez ama fahiş karlar oldukça rahatsız eder” dedi.

Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de 9 ayda 13 bankanın toplamda 15 milyar 856 milyon lira kar elde ederek ticari büyüme sağlamasının, ticari dehadan değil, zor durumu düşen halkın borçlandırılarak bunlar üzerinden fahiş kar etmelerinden kaynaklandığını belirtti.

Türkiye ekonomisi için bankacılık sektörünün sağlam olmasından ve kar yapmalarından rahatsız olunmayacağını, tam aksine memnuniyet duyulacağını ifade eden Özgenç, şunları kaydetti:

“Ama bu büyüme diğer tarafı küçültüp yok ediyorsa değil rahatsızlık isyan bile ettirir. Bankaların karı kimseyi rahatsız etmez ama fahiş karlar oldukça rahatsız eder. Bu karların oranı ticari hayatın çok üstündeyse bundan herkes doğal olarak rahatsız olur, böyle devam etmesi halinde olacaktır da. Vatandaşın büyük bir çoğunluğu bankalardan yana dertlidir. KOBİDER olarak bankacılıkta büyümeyi tehlike olarak görmüyoruz, lakin ‘denize düşen’ misali ödeme güçlüğü çeken vatandaşı yolunacak kaz gibi gören anlayıştan şikayetçiğiz.

Bankaların kar marjları çok yüksek, her şeyden komisyon alıyorlar, itiraz etme şansın yok mecburen ödüyorsun. Örneğin parayı satıyorlar dosya parası istiyorlar. Ticaretin neresinde görülmüş yapılan bir alışveriş için ambalaj veya alınan bir eşyanın konulacak poşeti, çantası ve kutusundan para alındığı yok böyle bir şey…”

DİĞER HABERLER
Türk çiftçisi borcuna sadık olduğunu kanıtladı

Esnaf sanatkar ve KOBİ’lerin bankacılık sektörünü haklı olarak eleştirdiğini belirten Özgenç, “Çünkü bankalar güneşli havada açtıkları şemsiyeyi yağmurlu havada kapattıkları içindir çok değil bundan bir iki yıl öncesine kadar bu durum hep böyle devam etti” dedi.

Bilindiği gibi eskiden her banka parasını getirenlere müşteriye ikramiye verirdii.Şimdi ise parasını bankada tutanlardan ücret kesiyorlar,banka defterini işletmeye bile götürseniz para kesiliyor ve bu duruma hiçbir yetkili ses çıkarmaması da halkın çok ama çok rahatsız ediyor.

2001 yılındaki krizde bu bankaların 64 milyar dolarlık zararını  bu gariban halkın ödediği çok çabuk unutuldu.


14 Kasım 2010. 16:27
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x