Mercimek’te İthalat Devri Bitti,İhracat Başlıyor


Geçen yıl ki ithalatıyla gündeme gelen kırmızı mercimekte bu yıl üretimin oldukça iyi olduğu, geçen yılın tamamında yapılan ihracat rakamının da 3 aylık dönemde aşıldığı bildirildi.
 
Mersin’de kurulu bulunan Akdeniz İhracatçıları Birliği (AKİB) Bakliyat, Hububat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki yıl kilo fiyatı 1 TL iken, geçen yıl 3 TL’ye çıkarak, ”zam şampiyonu” ilan edilen kırmızı mercimekte, bu yıl piyasa fiyatlarının normale döndüğünü söyledi.

Geçen yılki fiyat artışının en önemli nedenlerinin başında kuraklığın yer aldığını, ancak bu yıl kuraklık tehlikesinin kendisini etkin bir şekilde göstermemesi sayesinde sıkıntının giderildiğini dile getiren Arslan, ”Bu yıl Güneydoğu ve orta Anadolu’da kuraklık yok. Ancak geçen yıl kuraklık nedeniyle rekoltenin düşük olması nedeniyle büyük miktarda kırmızı mercimek ithalatı yapılmıştı. Ama artık durum tersine dönüyor ve ithalat devri kapatılıp, ihracat devri başlıyor” dedi.

Türkiye’de geçen yıl işlenip ihracat edilen kırmızı mercimeğin 100 bin ton olduğunu bildiren Arslan, şöyle devam etti:

”Ama bu yılın Haziran-Ağustos aylarını kapsayan 3 aylık döneminde 118 bin ton ihracat yaptık. Dolayısıyla da ithalat defterini kapatık, yeni dönem başlatıyoruz. Bizim tahminlerimize göre Türkiye içinde tüketim yıllık 300 bin ton civarında. Türkiye’nin üretimi ise 600 bin ton civarında olması tahmin ediliyor. Bunun 100 bin tonundan daha fazlasını ihraç ettik. En azından 150 bin ton kadar daha ihracat yapılacağını tahmin ediyoruz.”

DİĞER HABERLER
Bolu’da Soya Üreticiye Umut, Endüstriye Işık Oluyor

Şu an bazı firmaların yurt dışından kırmızı mercimek getirebileceğini vurgulayan Arslan, ”Bunu doğal karşılamak lazım. Zaman zaman daha ucuz mal bulup ithalat yapanlar olabilir. Ama genel olarak baktığımızda şu an için ihracatçı bir ülkeyiz. Hatta, şu anda kırmızı mercimekte Kanada’dan sonra ikinci sırada ihracatçı ülkeyiz” diye konuştu.

2014 YILI DÖNÜM NOKTASI OLACAK

Türkiye’deki tarımsal üretim için 2014 yılının yeni bir başlangıç niteliğine sahip olacağını anlatan Arslan, şunları kaydetti:

”Türkiye’nin 6 yıl önce sulanabilir arazileri yüzde 18 civarındaydı. Ama 2014 yılında Türkiye’nin sulanabilir arazisi yüzde 30’lara çıkacak. Özellikle GAP bölgesinde sulama yapılan bölgeler 3 kat arttı. Ceylanpınar’ın yüzde 20’si sulanıyordu, 2014 yılında yüzde 80’i sulanır hale gelecek. Bu müthiş bir olay. Hükümet yetkililerine yaptıkları bu çalışmalardan dolayı teşekkür ederim. Bu nedenle inanıyorum ki, Türkiye 2014 yılından itibaren şu anki tarımsal ürün ihracatının 3 katını ihraç etmeye başlayacak. Özetle 2014 yılı bizim için dönüm noktası olacak.”

3,2 TON KIRMIZI MERCİMEK İMHA EDİLDİ

Türkiye’den gelen 3,2 ton kırmızı mercimek Rusya’da imha edildi

Türkiye’den getirilen 3,2 ton kırmızı mercimek, Rusya’ya sokulmadı. Rus yetkililer mercimekte küf ve kokuya rastladıkları için imha ettiklerini duyurdu.

DİĞER HABERLER
Bakan Çelik'ten tarımsal destekleme ödemeleriyle ilgili açıklama

Rus makamlar, Kasım ayında 23 ton mandalina ve 24,5 ton portakalda da Akdeniz sineği bulunduğu gerekçesiyle Türkiye’ye geri göndermişti.

Cihan Haber Ajansı’na açıklamada bulunan Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) Basın Sözcüsü Aleksey Alekseyenko, “25 Kasım’da Türkiye’den getirilen 3,2 ton kırmızı mercimeğin incelenmesi sonucunda, küf ve ekşi tat tespit edildi.” dedi.

Ürünün Rusya’ya sokulmaması yönünde karar aldıklarını kaydeden Alekseyenko, “Türkiye’den getirilen kırmızı mercimeğin imha edilmesine karar verildi. Ürün imha edilmiş bulunuyor” dedi.


15 Kasım 2010. 08:55
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x