“4,5 milyon dönüm tarım arazisini kurtardık”


TOPRAK

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mehdi Eker, Toprak Bayramı Haftası dolayısıyla Bakanlıkta düzenlenen etkinliğe katıldı. Törende konuşan Bakan Eker, “Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu uygulamaya girdikten sonra müracaat edip de uygun görülmeyen, reddedilen ve böylece aslında kurtarılan üretim yapılabilir tarım arazisinin miktarı 4,5 milyon dönüm.” dedi.

 

Bakan Eker, Toprak Bayramı Haftası dolayısıyla Bakanlıkta düzenlenen etkinliğe katıldı. Buradaki konuşmasında herkesin geldiği yerin de gideceği yerin de toprak olduğuna dikkati çeken Bakan Eker, 67 yıl boyunca kutlanmayan Toprak Bayramının birkaç yıl önce kutlanmaya başladığını anlattı. Kalkınma, gelişme ve refah artışının çok önemli olduğunu belirten Bakan Eker, “Ama bütün bunlar yapılırken, alternatifi olduğu halde, başka bir alanda yapılması mümkün olduğu halde, sadece daha çok rant, daha çok gelir ve daha çok kazanç uğruna eğer toprak harcanıyorsa, eğer toprak harcanıyorsa, tahrip ediliyorsa bu aslında bu bir kazanç değil, önemli ve büyük bir kayıptı. Biz bu anlayışla, bu idrakla, bu bilinçle Toprak Bayramının yeniden kutlanmasını, Türkiye’nin gündemine yeniden getirilmesini arzuladık” diye konuştu. Toprağa hiçbir canlının insan kadar zarar vermediğini vurgulayan Bakan Eker, çok kısa vadeli bir kar düşüncesiyle toprağa zarar verildiğini, aslında uzun vadeli düşünüldüğünde varlık nedeni olan toprağın bu kadar kolay gözden çıkarılamayacağını söyledi. Bakan Eker, “Bu ancak cehaletle mümkün. Böyle bir cehalet ancak diploma ile mümkün. Diploma olmadan toprakla ilgili bu kadar cehalet gerçekleşmez” ifadesini kullandı.

DİĞER HABERLER
  Bazı maddeler uyuşturucu kapsamına alındı

 

“5 milyon 270 bin hektar alanda toprak sınıfı tespiti yapıldı”

 

“İşimiz zor, insanlar kısa zamanda çok para kazanmak istiyor” diyen Bakan Eker, tarım arazilerinin korunmasına yönelik 2005 yılında yürürlüğe giren Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile tarım arazilerinin amacı dışına çıkarılmasının zorlaştığını belirtti. Bakan Eker, “Bu kanun uygulamaya girdikten sonra müracaat edip de uygun görülmeyen, reddedilen ve böylece aslında kurtarılan üretim yapılabilir tarım arazisinin miktarı 4,5 milyon dönüm. 4,5 milyon dönüm tarım arazisi kurtarıldı. Eğer o kanun çıkmamış olsaydı, o arazi üstünde ömrü en fazla 100 yıl sürecek beton bir bina olmuş olacaktı. Betonun ömrü bu, en fazla 100 yıl ama toprağa sonsuza kadar zarar veriyor” dedi. Tarım arazilerinin bölünmesinin engellenmesine yönelik düzenlemenin aynı zamanda köyden kente göçün de önüne geçeceğini belirten Bakan Eker, bir ailenin karnını doyuracak kadar büyüklükte arazi imkanının sunulması halinde bu tür göçün de önlenebileceğine işaret etti. Türkiye’de tarımsal desteklerine ilişkin bilgi veren Bakan Eker, IPARD kapsamında 42 ilde projelere yüzde 65’e kadar hibe destek verildiğini anlattı. Türkiye genelinde toprağın korunması için nitrat analizleri yaptıklarını belirten Bakan Eker, belirli büyüklükteki işletmelere gübre desteği verdiklerini ancak bunun için toprak analizi istediklerini, bu analiz bedelini de Bakanlığının ödediğini söyledi. Bakan Eker, toprak sınıflarının tespiti çalışması kapsamında 2003-2014 arasında 5 milyon 270 bin hektar alanda yapıldığını bildirdi.

DİĞER HABERLER
TZOB: Süt üreticisi bir yıldır insaf bekliyor

10478575_10152462304083550_426400461578370313_n

Toprakların korunması gerektiğini vurgulayan Bakan Eker, “Bu hazinenin değerini daha çok bilmemiz, bunun farkında olmamız lazım. Çünkü tarım ve gıda gibi birçok değerli varlık yokluğunda anlaşılıyor, yokluğuna düşmeden bunun değerini anlamaya çalışalım. Bilincimizi, bilgimizi, tecrübemizi bu sahada kullanalım. Yatırımcılarımız, sanayicilerimiz, hele şimdilerde büyükşehirlerin kıyısında olan tarım arazilerinin sahipleri ne olur ‘ucuz yoldan bunu verelim, rant elde edelim, üç beş daire yapalım, alalım, satalım’ tarım arazilerini bu kısa dönemli kara feda etmeyelim. Uzun vadeli karı tercih edelim” diye konuştu.

 

Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, Toprak Bayramına yönelik ilk kutlamaların dün Konya’da 1 milyon fidan dikilerek gerçekleştirildiğini ve 301 ağacın da Soma’da şehit olan madencilerin adına tescil edildiğini bildirdi. TEMA adına konuşan Mahir Gürbüz, sivil toplum kuruluşlarının demokratik katılımına en önemli örneğin 2005 yılında yürürlüğe giren Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu olduğunu söyledi. Tarım arazilerinin bölünmesinin engellenmesine yönelik düzenlemenin çok önemli bir kilometre taşı olduğunu vurgulayan Gürbüz, “Artık arazi parçalanmayacak” dedi. Konuşmaların ardından Bakan Eker, Bakanlık Kampüsünün bahçesinde açılan tarımsal ürünlerin sergilendiği stantları ziyaret etti. Bakan Eker, AOÇ standında çocuklara dondurma dağıttı.

DİĞER HABERLER
Baha Abalıoğlu Serbest Bırakıldı

16 Haziran 2014. 18:29
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x