”2011 Yılı Beyaz Et Yılı Olacak”


Kırmızı et krizinin yok edilmesi için hükümet tarafından alınan tedbirlerin bütün çabalara rağmen yeteri kadar etkili olmaması tüketicileri düşündürürken, bu olumsuzluğa çarenin beyaz et tüketimi olduğu belirtildi.Önemli olan halkın protein ihtiyacının karşılanması ve bunun en ucuz şekilde  temininin şart olduğunu söyleyen uzmanlar alternatifinin beyaz et olduğunu söylediler.

HER TÜRLÜ YEMEK TAVUKLA YAPILIR

Her türlü yemeğin tavu eti yapılacağını söyleyen uzmarlar “Bütün bir pilici kemikleri ile kuşbaşı olarak yaparak bütün etli yaptığımız yemeklerimizde kullanabiliriz”dediler.

Bu konu ile ilgili bir açıklama yapan  Besd-Bir ve Sağlıklı Tavuk Bilgli Platformu Başkanı Zuhal Daştan, hükümetin 2011’de kırmızı ete talebi beyaz ete kaydırma planının önemine değinerek, “Bakanlığımızın teşviki ile kırmızı etteki açık, piliç eti ile kapatılacak. 2011’de üretimde artış olacak, halkımız bol bol ucuz tavuk eti yiyebilecek ve böylelikle protein ihtiyacını karşılayacak ” dedi.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (Besd-Bir) ve Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu (STBP) Başkanı Zuhal Daştan, kırmızı etteki açığın beyaz etle kapanacağını belirterek, ‘Şu anda vatandaşın et ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak miktarda tavuk eti piyasaya arz ediliyor. Piliç üretimi 2011’de tahminen yüzde 20 daha da artacak, halkımız bol ve ucuz piliç eti yiyebilecek’ dedi.

DİĞER HABERLER
Hangi peynir nasıl saklanmalı?

Bakanlar Kurulu’nun 2011 Yılı Programı’nda yer alan, kırmızı ete olan talep baskısının azaltılması amacıyla, talebin beyaz ete kaydırılması yönündeki kararının önemine değinen Zuhal Daştan, şunları söyledi:

‘2009’dan bu yana kırmızı et fiyatlarındaki artış eğiliminin önüne geçilemiyor. Tüketiciler, kırmızı etin yaklaşık 4’te 1’i oranında daha ucuz olan beyaz ete yöneldi. Bakanlığımızın teşviki ile kırmızı etteki açık, piliç eti ile kapatılacak. Tavuk eti en ucuz ve en sağlıklı protein kaynaklarından, üstelik bol. Entegre firmalar kapasitelerini arttırdı, daha da arttıracak. 2011’de üretimde artış yaşanacak, halkımız daha da ucuza tavuk eti yiyecek.Kısacası 2011 yılı beyaz  et sektörünün olacak.’

Bütün pilicin perakende kilogram fiyatının ortalama 4,50 TL olduğunu belirten Zuhal Daştan, ‘Dar gelirli vatandaşlarımıza piliç alırken, ekonomik olması sebebiyle poşette bütün pilici tercih etmelerini öneririm. Öte yandan ülkemizde beyaz ete talep her geçen yıl daha da artıyor. Kişi başına kanatlı eti tüketimi 1990 yılında 4 kilo bile değilken, bu rakam 2009’da 17 kiloyu geçti. Hedefimiz, kişi başı yıllık tüketimi AB ortalaması olan 24 kiloya çıkarmak’ dedi.


20 Kasım 2010. 15:42
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x