Jeotermal Enerjiyle Topraksız Domates Yetişiyor


Jeotermal enerjiyle topraksız domates yetişiyor

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde hazırlanan proje kapsamında toplam 50 dönüm alanda kurulması planlanan, 2008 yılında ilk etabı deneme amaçlı hizmete açılan jeotermal enerjiyle ısıtılan sera tesislerinde kapasite arttırımına yönelik çalışmalar devam ediyor.

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde hazırlanan proje kapsamında toplam 50 dönüm alanda kurulması planlanan, 2008 yılında ilk etabı deneme amaçlı hizmete açılan jeotermal enerjiyle ısıtılan sera tesislerinde kapasite arttırımına yönelik çalışmalar devam ediyor.

İlkser Seracılık Şirketi sahiplerinden Oktay Kümbetli, 5 yıllık süreçte toplam 50 dönüm alanda planladıkları sera tesislerinin ilk etabını oluşturan 10 dönümlük alanda deneme amaçlı gerçekleştirdikleri üretim sonucunda eksikliklerin tespit edilip, giderildiğini, elde edilen domatesin iç piyasaya verildiğini söyledi. 2008 yılında 10 dönümlük alandaki tesisi hizmete açtıklarını, bu yıl ise 5 dönümlük alanda sera kurduklarını bildiren Kümbetli, yıl sonuna kadar 10 dönümlük alandaki tesislerin de tamamlanıp, ekimlerinin yapılacağının altını çizdi. Oktay Kümbetli, “Önümüzdeki yıl sonuna kadar ise geriye kalan 25 dönümlük alanda tesisler devreye sokulacak. Toplamda 50 dönümlük alandaki sera tesislerimizde topraksız tarım yapmak suretiyle salkım domates üretimi yapılacaktır” dedi.

Kümbetli şöyle konuştu:
“Biz topraksız tarım uygulaması yapıyoruz. Salkım domates üretiyoruz. Yıllık üretim hedefimiz 10 dönümlük bir yer için 400 tondu, bu hedefimize ulaştık. Geçen yıl 10 dönümden aldığımız ürünle, 1 tırı dolduramadığımız için iç pazara yöneldik, ürünü Ankara ve İstanbul’da pazarlamıştık. Pazar problemimiz yok. Bu yıl itibariyle 15 dönümden bir kesimde 1 tırı doldurmayı hedefliyoruz, Hollanda ve Rusya pazarımız hazır. Üç hafta önce fideleri diktik, kış şartlarından dolayı yaklaşık 80-90 gün sonra ticari anlamda ürün toplamaya başlayacağız. Hastalık gibi faktörler devreye girmezse; önümüzdeki yıl ekim ayına kadar, diktiğimiz bu fidelerden ürün almaya devam edeceğiz. Yani bunlar yıllık bitki, 1 yıl devam ediyor. Üretim başlayınca 8-9 ay bir fiil ürün alınıyor.”

DİĞER HABERLER
Mersin'e Dolu Yağdı, Seralar Yerle Bir Oldu

Kümbetli, yıl sonuna kadar 10 dönümlük alanda kurulacak tesislerin malzemesinin geldiğini, montaj çalışmalarına başlandığını kaydetti. Kümbetli, “Önümüzdeki yıl sonuna kadar projemizi tamamen hayata geçirmiş olacağız. Toplamda 50 dönülük alanda kurulacak olan sera tesislerimizi jeotermal enerji ile ısıtarak, topraksız tarım yapacağız. Bu tesislerimizden yılda en az 2 bin ila 2 bin 500 ton arasında bir ürün alarak, tamamını ihraç edeceğiz” diye konuştu.

Oktay Kümbetli, şu anda 13 olan çalışan sayısının 70’e yükseleceğini, projenin hayata geçirilmesinin ardından yeni bir proje hazırlayarak, bölgede paketleme ve soğuk hava depolarını da kuracaklarını sözlerine ekledi.


22 Kasım 2010. 08:51
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x