Tarım Alanlarında Ayılara Elektroşoklu Tel Çit


Boz Ayı Araştırma ve Koruma Projesi’nde kullanılan “elektroşoklu’’ tel çitler, ayıların tarım alanlarına zarar vermesini engelliyor.

Boz Ayı Araştırma ve Koruma Projesi’nde kullanılan “elektroşoklu’’ tel çitler, ayıların tarım alanlarına zarar vermesini engelliyor.

Ayıların 2003 yılında “Kara Avcılığı Kanunu’’ kapsamında koruma altındaki yaban hayvanları listesine dahil edilmesiyle Doğu Karadeniz’de ayı popülasyonunda artış oldu. Özellikle bu tarihten itibaren yöre halkı, Türkiye’deki en büyük memeli yaban hayvan türü olan boz ayılardan, kendilerine ve hayvanlarına saldırdığı, tarım arazilerine zarar verdiği gerekçesiyle şikâyetçi olmaya başladı. Artvin’in köylerinde yapılan bir araştırmada ise vatandaşların ayıların korunmasına karşı tutumlarının Avrupa ülkelerine göre daha olumsuz olduğu, bunun da ayıların insanlara verdiği zararlardan kaynaklandığı anlaşıldı. Bunun üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Doğa Derneği, 2006 yılında “Boz Ayı Araştırma ve Koruma Projesi’’ni hayata geçirerek, pilot bölge olarak seçilen Rize’nin İkizdere, Erzurum’un İspir ve Artvin’in Şavşat ilçelerinde çalışmalar başlattı.

Proje kapsamında “insan-ayı çatışması’’nın ortadan kaldırılması amaçlanırken, pilot bölgelerde ayı ve domuz gibi türlerin meyve ve sebze bahçelerine girmesini engellemek için canlılar üzerinde öldürücü etkisi olmayan “elektroşoklu’’ çit sistemleri yerleştirildi.

DİĞER HABERLER
Bir Tarım Ekonomistinin İş Arama Sürecinin 10 Adımı

2 Aralık 2010. 10:46
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
semih
11 yıl önce

bu hayvan haklarına aykırı bir durum.. bunun için üretilen yabani hayvan kovucular var, bekcivar gibi.. onlardan kullanın ve kimsenin canı yanmasın..

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x