Avrupa’nın Lüks Lokantalarına Türk Salyangozu


Türkiye’de hiç tüketilmeyen, hatta birçok kişinin bakmaya bile cesaret edemediği salyangoza, Avrupa’daki lüks lokantalardan Noel hazırlıkları öncesinde büyük talep olduğu bildirildi. İhracatçı Alican Yamanyılmaz, ”Adana’nın yanı sıra Yalova ve Bandırma’daki tesislerimizde işlediğimiz salyangozlar için şu ana kadar 1 milyon adetlik talep geldi. Yıllık toplam salyangoz ihracatımız ise 1,5 milyon adet civarında” dedi.

Türkiye’de hiç tüketilmeyen, hatta birçok kişinin bakmaya bile cesaret edemediği salyangoza, Avrupa’daki lüks lokantalardan Noel hazırlıkları öncesinde büyük talep olduğu bildirildi. Adana’da faaliyet gösteren Sasu Su ve Tarım Ürünleri Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Alican Yamanyılmaz,   yaptığı açıklamada, bahar aylarında, yağmurların ardından doğada mantar gibi çoğalan salyangozları toplayıp işleyerek tamamını ihraç ettiklerini belirtti.

Yamanyılmaz, salyangozun Türk mutfağında hiçbir zaman yeri olmadığını, birçok insanın gördüğünde tiksinti duyarak baktığı salyangozla ülke ekonomisine katkı sunduklarını söyledi. Salyangozun pahalı bir yiyecek olması nedeniyle Avrupa ülkelerinde sadece lüks lokantalarda tüketildiğini, ihracatın neredeyse yarısından fazlasını her yıl Noel öncesinde yaptıklarını ifade eden Yamanyılmaz, “Başta Fransa olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinin Noel öncesinde yoğun olarak talep ettiği salyangozların ihracatına başladık. Adana’nın yanı sıra Yalova ve Bandırma’daki tesislerimizde işlediğimiz salyangozlar için şu ana kadar 1 milyon adetlik talep geldi. Yıllık toplam salyangoz ihracatımız ise 1,5 milyon adet civarında” dedi.

DİĞER HABERLER
Okul Sütü Dağıtımı Bursa'da Başlıyor

Türkiye’de salyangoz ihracatı yapan birkaç firmadan biri olduklarına dikkati çeken Yamanyılmaz, “Avrupa’nın en büyük salyangoz ihracatçısı olan Türkiye yılda 150-200 milyon adet salyangoz ihraç ediyor. Bu pazar öylesine büyük ki ne kadar toplayıp işlerseniz o kadarı satılıyor” diye konuştu. Yamanyılmaz, Avrupa ülkelerinin lüks lokantalarında ara sıcak olarak ikram edilen salyangozları önce kabuğundan ayırdıklarını, ardından 3 saat boyunca şarap ve baharatla pişirdikten sonra tekrar kabuklarına yerleştirip tereyağ, karabiber, maydanoz ve sarımsakla soslayıp paketlediklerini kaydetti.

Her pakette, her biri yaklaşık 20 gram gelen 12 adet salyangoz dolması bulunduğunu belirten Yamanyılmaz, şöyle devam etti: “Paketini 2,5 Avro’dan ihraç ettiğimiz salyangoz Avrupa sofralarına 6-10 Avro’dan geliyor. Derin dondurucularda muhafaza ettiğimiz salyangoz dolması 24 ay süreyle tüketilebiliyor. Başta Fransa olmak üzere Belçika, İtalya, İsviçre ve Hollanda’ya ihraç ettiğimiz salyangoz dolmasıyla sadece bizim firmamız aracılığıyla yılda 5 milyon dolar döviz girdisi sağlıyoruz.” Salyangozu köylülerin topladığını ve kilosunu 2 TL’den satın aldıklarını anlatan Yamanyılmaz, “Hemen hemen her köyde bayilerimiz var. Bu bayiler köylüye toplattığı salyangozu bize getirir. Ancak, bahar aylarının dışında doğada salyangoz bulunmadığından topladıklarımızın büyük bölümünü Noel öncesi gelen talepleri dikkate alarak derin dondurucularda muhafaza ediyoruz” diye konuştu

DİĞER HABERLER
Deniz Türkali dostları için mutfağa girdi!

2 Aralık 2010. 10:58
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x