Greenpeace’den Tarım Bakan’ına mesaj: Yavru Balıkları Avlatmayın!


“Seninki kaç santim?” yazılı tişörtü giyen bir Greenpeace gönüllüsü, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’e Greenpeace’in hazırladığı balık boyları cetvelini verdi.

“Seninki kaç santim?” yazılı tişörtü giyen bir Greenpeace gönüllüsü, bir balık halinin açılışına katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’den yavru balıkların avlanması ve satışını durdurmasını talep ederek, Greenpeace’in hazırladığı balık boyları cetvelini Bakan’a verdi.

Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı konuşmasında: “Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de balıkçılık ile ilgili yasa ve düzenlemelerden ve bunların uygulanmasından TC. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı sorumludur. Dolayısıyla, yasadışı balıkçılığın bu kadar endişe verici boyutlara gelmesi, denetimsiz kalması ve uzun vadede balıkçılığın ve denizel kaynakların zarar görmesi de Bakanlığın sorumluluğudur. Bakandan talebimiz, acilen konuyu gündeme alarak, sirkülerdeki yasal avlanma boylarını, bilimsel verilere göre değiştirilmesini ve denetlenmesini sağlamasıdır” dedi.

Yavru balık avı, denizlerin sonu

Greenpeace’in balık halleri ve pazarlarında yaptığı araştırmada ve balıkçılarla yaptığı görüşmeler sonucu, yüksek miktarda yavru balık avlandığı ve rahatlıkla satılabildiği gözlendi. Bunun en önemli nedeni var olan sınırlamaların rahatlıkla göz ardı edilmesi yani neredeyse hiç kontrol ve denetimin yapılmamasıdır. Örneğin, Marmara denizinde trol avcılığı yasak olmasına rağmen hala yapılmaktadır. Bunun sonucu olarak balık stokları azaldıkça pazarda daha fazla yavru balık görülmekte ve aslında deniz kaynaklarının ve balıkçılığın da sonu yaklaşmaktadır.

DİĞER HABERLER
Balık, Anadolu’da 5 bin yıllık tarihe sahip

Türkiye’de yasadışı avcılığın durdurulması için etkin bir kontrol mekanizmasının hayata geçirilmesi, ayrıca deniz yaşamının korunmasını da içeren sürdürülebilir balıkçılık politikasının oluşturulması şarttır.

Yasal avlanma boyları düzeltilmeli

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yayınladığı su ürünleri sirkülerinde pek çok ticari türün avlanma boyları gerçek üreme boylarına kıyasla son derece küçük kalmakta. Örneğin, Bakanlığın sirkülerinde lüferin avlanma boyu 14 cm verilmişken aslında bu balığın üreme boyu en az 20 ila 25 cm’dir. Bazı türlerin bilinen stok durumları o kadar risk altında ki, üreme boyuna erişen bireylerin yumurtlaması çok önemli. Aynı şekilde kalkan için yasal avlanma boyu 40 cm iken gerçekte bilimsel olarak üreme boyu 42-44 cm. Ancak stokları kötü durumda olduğu için Greenpeace minimum 45 cm öneriyor.

Greenpeace bu döngüde rolü olan herkesi; Bakanlığı, balıkçıları, balık hallerini, pazarları ve tüketicileri yavru balık avlamamaya ve almamaya çağırıyor. Greenpeace, tüketicileri, kacsantim.org sitesinde doğru balık tüketimi konusunda bilinçlendiriyor. Kampayaya imza atanların sayısı, iki haftada 80.000’i geçti.

Harekete Geçin!

Tarım Bakanlığı’ndan yavru balık satışını engellemesini ve yasal balık boylarını düzenlemesini isteyin. Denizlerden vazgeçmeyin!

Destek Ver!

Greenpeace, devletlerden ve şirketlerden para yardımı almadan sadece bireysel desteklerle, gezegenimiz ve geleceğimiz için çalışıyor. Kampanyalarımızı güçlendirmek için şimdi destek verin.     
 
Greenpeace Avrupa, Amerika, Asya ve Pasifik’te 40 ülkedeki varlığıyla kar amacı gütmeyen bir çevre kuruluşudur.

DİĞER HABERLER
Başbakan Erdoğan dereye balık bıraktı

1971’den bu yana dünyanın dört bir yanında çevre katliamlarına karşı güçlü bir mücadele veren Greenpeace, çalışmalarını bağımsız olarak sürdürmek için devletlerden, şirketlerden ya da siyasi partilerden bağış ve sponsorluk kabul etmez; tüm çalışmalarının kaynağını sadece bireylerden aldığı maddi ve manevi destek oluşturur.

Greenpeace, gezegenimizi yaşanmaz hale getiren çevre suçlarına şiddet içermeyen doğrudan eylemlerle tanıklık eder ve bunları basın aracılığıyla gündeme getirir.

Çevre mücadelesi sabır ve kararlılık ister. Hedefler genellikle uzun vadede gerçekleştirilebilecek türdendir ve ancak kamuoyu desteğiyle başarıya ulaşabilir. Greenpeace eylemcilerini arada bir ortaya çıkıp ortalığı karıştıran bir grup maceracı olarak görenler de vardır kuşkusuz. Oysa her eylem, uzun ve yoğun araştırmalara ve çalışmalara dayanır.

Greenpeace, bilimsel verilere dayanan kampanyalar yürütür.

Çevreye karşı işlenen bir suça tanıklık etmek, kamuoyunun dikkatini çekerek suçu işleyenler üzerinde baskı oluşturmak amacıyla yapılan barışçıl eylemler; sabırla yapılan analizler, raporlar, basın açıklamaları, yetkililerle görüşmeleri içeren tüm çalışmaların ‘vitrini’dir yalnızca…

Greenpeace ayrıca, uluslararası anlaşmalara lobi etkinlikleriyle ağırlığını koyan, taslaklar öneren ve kabul ettirebilen az sayıdaki yetkin çevre örgütünden birisidir.

Greenpeace’in şu anda 24 ulusal ve 4 bölgesel ofisi ve bu ofislerin yaptığı çalışmaları olanaklı kılan 101 ülkede 2 milyon 800 bin destekçisi vardır.

DİĞER HABERLER
Bakanlık ve Kamuoyu Dikkatine

Küresel bir örgüt olarak Greenpeace, dünya üzerindeki en kritik konular üzerinde çalışmalar yürütüyor:

– Okyanuslar ve yaşlı ormanların korunması,
– İklim değişikliğini durdurabilmek için fosil yakıtların kademeli olarak sonlandırılması ve yenilenebilir enerjilerin teşvik edilmesi,
– Nükleer silahlanma ve nükleer kirliliğe son verilmesi,
– Zehirli kimyasalların ortadan kaldırılması,
– Genleri ile oynanmış organizmaların doğaya bırakılmasının önlenmesi.


3 Aralık 2010. 08:44
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x