“Gelecek Yıllarda Paranızla da Et Yiyemeyeceksiniz”


Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği (TZYM) Genel Başkanı Fehmi Kiraz, “Önümüzdeki yıllarda paranızla dahi olsa et yiyemez hale gelebilirsiniz” dedi. 

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği tarafından Adana’da Çiftçiler Birliği salonunda düzenlenen “Hayvancılıkta Ülkenin Geldiği Durum” konulu panel öncesi bir konuşma yapan Kiraz, “İnsanlarımız et yiyemez hale gelmiştir. Etin fiyatı son 3 yılda iki katına çıkmıştır. Hayvan bulunamaz hale gelmiş, dışarıdan ithalat yoluyla hayvan, hatta et getirtilme yoluna gidilmiştir.1980’li yılarda 45 milyon nüfusa sahipken, 17 milyon büyükbaş hayvan varlığına sahipken 10 milyona inmişiz. Yine 50 milyon koyun-keçi
varlığına sahipken 24 milyonun altına inmişiz” dedi.

Hayvancılığın durumunun buralara kadar geleceğini yıllardır dillendirdiklerini ifade eden Kiraz, damızlık hayvanların kesime gönderildiğini, bunun hayvancılığa çok ciddi darbeler vuracağınını defalarca söylediklerini kaydetti. Kiraz, “Bir an önce önlem alınması gerekiyor. Hani ekonomik krizden dolayı bazı sektörlere yönelik ciddi önlem paketleri açıklanıyor ya, tarıma ve hayvancılığa yönelik önlem ve teşvik paketi açıklanmasını istiyoruz. Bu pansuman tedbirlerin yanında tarım ve hayvancılıkta temeldeki problemlere yönelik politikalar geliştirilmesini diliyoruz. Hal böyleyken bırakın teşvik paketi açıklamayı, temeldeki problemleri bile göremeyen bir iktidar ve Tarım Bakanlığı görmekteyiz” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Mehmet Ali Akalın'a plaket

TZYM Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, bazı önerilerde de bulunarak, “Toplulaştırma, sulama, maliyetleri düşürücü tedbirlerin alınması, ürün fiyatının en azından makul seviyede kar edecek düzeyde tutulmasını sağlayacak yapıların kurulması, örgütlülüğün artırılması ve etkin kullanımı, pazarlamanın rahat olabileceği yapıların kurulması için milli tarım politikalarının geliştirilmesi ve uygulanması gerekmektedir” ifadelerini kaydetti.

Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Rüştü Kutlu’nun yönettiği panelde; Prof. Dr. Osman Torun, eski TÜGEM Genel Müdürü Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Velioğlu ve Adana İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Biriliği Başkanı Yaşar Kahya da birbirleriyle hayvancılıkta yaşanan sorunlar ve çözüm yolları ile ilgili görüşlerini paylaştı.

Panele Adana İl Tarım Müdürü Fikret Coşkun ile çok sayıda hayvan üreticisi katıldı


5 Aralık 2010. 09:49
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x