Ekinokokkozis ve Hidatik Kist’in Koruma Ve Kontrol Stratejileri İle İzleme ve Raporlama


” EKİNOKOKKOZİS ve HİDATİK KİST’İN KORUMA ve KONTROL STRATEJİLERİ İLE İZLEME VE RAPORLAMA” konulu çalıştay AB nin Genişlemeden Sorumlu Genel Müdürlüğü DG(SANCO) TAIEX Ofisi ve Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü  işbirliği ile 24-25 Kasım 2010 tarihlerinde İstanbul’da Yapıldı.
          
Bulgaristan, İngiltere, İtalya, Luksemburg ve Slovenya’dan konu ile ilgili uzmanların katıldığı toplantıya Tarım Bakanlığı, Bakanlığa bağlı Enstitüler, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Büyükşehir Belediye Başkanlıkları, Veteriner Fakülteleri, çeşitli Veteriner Hekimler Odaları, Türk Hidatidoloji Derneği ve Tarım Bakanlığı Tarım il Müdürlüklerinin Hayvan Sağlığı Şube Müdürleri ile özel kesimhanelerin sorumlu yöneticileri olmak üzere 62 katılımcı iştirak etti.

Toplantının 1. günü Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanlığından Zoonoz Hastalıklardan Korunma Hizmetleri Şube Müdürü Ahmet UYAR’ın, toplantının amacı ve mevcut yasal durumu anlatan konuşması ile toplantı başladı.

Türk Hidatidoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazmiye ALTINTAŞ Türkiye’de Ekinokokkozis ve Hidatik Kist’in Durumunu anlatan sunumu ile katılımcılar  bilgilendirildi.

Slovenya’dan gelen uzmanların AB’ nin 2003/99/EC sayılı zoonozlarla ilgili direktifini ve Avrupa Birliğinde Ekinokokkozis ve Hidatik kist’in izlenmesi ve raporlanması konulu sunumlarını takiben, toplantı, İtalya-Roma’dan gelen ve çalıştığı laboratuvar Avrupa Birliğinde paraziter hastalıklarda referans laboratuvar konumunda olan uzmanın Ekinokokta ve hidatik kistte teşhis ve kontrol stratejileri ile ilgili sunumu ile devam etti.

DİĞER HABERLER
Kurallara uymayanlara ceza yağacak

Daha sonra Slovenya’dan katılan diğer uzman AB’de konu ile ilgili mevcut durumu ve vahşi hayattaki Ekinokokkus ve Hidatik Kist’in mevcut durumunu; İngiltere’den gelen uzmanın Koruma ve kontrol stratejileri ile ilgili halkın farkındalığını artırmak için yapılan çalışmaları anlatan bildirisiyle sabah sunumları tamamlandı.

Öğleden sonra ilk sunum Lüksemburg’daki ve Bulgaristan’daki mevcut durumu anlatan bildirilerle başlamış, İngiltere’den gelen uzmanın sokak köpekleri ile ilgili yasal mevzuatları ve sokak köpekleri ve pet hayvanların kontrolü ile ilgili sunumları ile devam etti.

Toplantı, Çevre ve Orman Bakanlığından Katılan Mehmet Ali YAŞAR’ın ve Ankara Büyükşehir Belediyesinden Katılan Abdullah KÖSE’nin sokak köpekleri ile ilgili olarak kendi kurumlarının yetkileri çerçevesinde yapılan işlemler ile ilgili vermiş oldukları bilginin ardından, Lüksemburg’dan gelen uzmanın AB deki kesimhanelerde hastalığın izlenmesi, raporlanması, ve kontrolü ile ilgili yaptığı sunumun ardından, Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü Tesisler Denetleme ve Ruhsatlandırma Şube Müdürlüğünden  Metin KALKAN’ın  Türkiye’de kesimhanelerde Ekinokokkozis ve Hidatik Kist’in izlenmesi ile ilgili mevcut durumu anlatan sunumuyla son buldu.

2. gün Etsan A.Ş.-(Apikoğlu) Entegre Tesislerine yapılan inceleme ziyaretinde, kesimhanede baştan sona yapılan tüm kesim incelenmiş, antemortem ve postmortem muayenelerde dikkat edilmesi gereken hususlar değerlendirilerek toplantı sona erdirildi.

DİĞER HABERLER
Okyanusta radyasyon tehdidi

5 Aralık 2010. 16:41
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x