Köylülere Bilimsel Tarım ve Hayvancılık Öğretiliyor


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, köylerde tarım ve hayvancılığı geliştirmek için tahsis ettiği veteriner ve ziraat mühendisleri, kentin ihtiyaç duyulan noktalarında seminerler düzenliyor.
 
Köylerde bilimsel tarım ve hayvancılığın yapılmasını amaçlayan seminerler, Hisareyn ve Topluca köylerindeki damlama sulama ve fındık yetiştiriciliği konularında yapıldı. Büyükşehir Belediyesi, kentteki tüm köylerde bilimsel tarım ve hayvancılığın gelişmesini sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Şefliği tarafından yürütülen çalışmalarda vatandaşlara bilgilendirmeler yapılıyor. Toprak analizi nasıl yapılır, hayvan yetiştirme, bitki koruma, hayvan barınakları gibi çok çeşitli konularda bilimsel veriler vatandaşlara seminerler aracılığı ile iletiliyor.

Eğitimlerin, bölgelerin ihtiyaç duyulan ve öne çıkan ürünlerine göre verildiği seminerler, Gölcük ilçesi Hisareyn köyü ve Kandıra ilçesi Topluca köyünde sürdü. Damlama sulama ile ilgili seminerlerin düzenlendiği Hisareyn köyünde bu sistemle sadece bitki kökünün yetiştiği toprak bölgesi sulandığı, bu nedenle, sulanan toprağın oranı, diğer sistemler ile sulanan toprağın oranının yaklaşık yüzde 30’u kadar az olduğu ifade edildi.

Damla sistemi ile bitkinin gelişme ve olgunlaşma dönemi hızlı ve düzenli olacağının, zirai ilaç ve gübre kullanımından, işçilikten tasarruf sağlanacağının açıklandığı seminerleri köylü vatandaşlar dikkatle dinledi. Vatandaşlar, verilen bilgilerin kendileri için çok değerli olacağını bildirerek, bu noktada topraklarındaki ürünleri bu sistemle değerlendirmenin faydalı olacağını söyledi.

DİĞER HABERLER
Kesimlik ithal Hayvanlar damızlık olarak satılıyor

Kandıra ilçesi Topluca köyünde ise fındık yetiştiriciliği konusunda eğitimler verildi. Büyükşehir Belediyesi uzman ekibinin verdiği eğitimlerde, fındık hastalıkları ve zararlıları konusunda vatandaşlar bilgilendirildi. Fındığın en önemli hastalıklarının başında bakteriyel kökenli olan ‘bakteriyel yanıklık hastalığı’ geldiğinin bildirildiği seminerlerde, toprağın 60-70 santimetre derinlikte olması gerektiği bildirildi. Bitkinin besin maddesince zengin olması gerektiğinin anlatıldığı seminerlerde, taban suyu yüksek ve su tutan topraklarda bahçenin kurulmasının daha etkili olacağını ifade etti.cha


7 Aralık 2010. 08:59
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x