Sebzelerde İlaç Kalıntısı Yüzde 1’in Altında


Nisan ayından itibaren Türkiye çıkışlı ürünlerde tespit edilen zirai ilaç kalıntı oranı yüzde 1’in bile altında

Antalya’dan yılbaşından bu yana Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AYMSİB) üzerinden gerçekleşen yaş meyve sebze ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre, miktar bazında yüzde 24, değer bazında ise yüzde 36 artarak 451 milyon 495 bin dolara ulaştı.

AYSMİB Başkanı Mustafa Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, AYSMİB’in gerçekleştirdiği yaş meyve sebze ihracatında, alıcı ülkeler sıralamasında Rusya Federasyonu’nun ilk sıraya yerleşirken, bu ülkeyi sırasıyla Almanya, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna’nın izlediğini bildirdi.

2010-2011 dönemi örtüaltı domates ihracat sezonunun başladığına da değinen Satıcı, bu sezon domates fiyatlarının üretici açısından arzu edilenin üzerinde gerçekleştiğine işaret etti.

Üreticilerin kalite, gıda güvenliği, tuta absoluta zararlısı ile mücadelede başarılı olmalarının yanı sıra dış pazarın talep ettiği standartları da yakalamaları durumunda fiyatların iyi seyredeceğini belirten Satıcı, şunları kaydetti:
”Tuta absoluta zararlısı nedeniyle üreticilerin endişe duyması, dikimde kararsızlık yaşamalarına ve geç dikimlere neden oldu. Beklentilerin üzerinde artan domates fiyatları örtüaltı ürünlerin piyasa çıkması ile normal seyrine girdi. Avrupa Birliği’nin 669/2009/EC sayılı Komisyon Yönetmeliği kapsamında ihracatçıların Bulgaristan gümrük kapısında yaşadıkları sıkıntılar devam ediyor. Söz konusu mevzuat kapsamında yer alan domates, biber, kabak ve armut yüklü TIR’ların karışık olarak yüklenmesi nedeniyle TIR bazında analiz sıklığı yüzde 50 olarak gerçekleşiyordu. Ancak, son 2–3 hafta boyunca Bulgaristan yetkililerinin anlam verilemeyen tutumları nedeniyle bu değer yüzde 80- 90’a ulaştı. Bu nedenle ihracatçılarımız bu ürünlerin ihracatını yapmaktan kaçınıyorlar. Uygulamayla ilgili yorumumuz, Bulgaristan’ın, gümrük mevzuatını ticari kazanç haline getirdiği ve Avrupa Birliği Komisyonu’nun desteğini de alarak ölçüyü kaçırdığı şeklindedir.”

DİĞER HABERLER
Tohum Platformu: 7 Bin Yıllık Buğday İddiaları Kesinlikle Yalan!

Uygulamanın başladığı Nisan ayından itibaren Türkiye çıkışlı ürünlerde tespit edilen zirai ilaç kalıntı oranının yüzde 1’in bile altında olduğunu vurgulayan Satıcı, beklentilerinin, bu başarının göz önüne alınarak Türkiye lehine kararlar alınması yönünde olduğunu ifade etti. Satıcı, şöyle devam etti:

”Ancak, ekim ayı içerisinde Avrupa Komisyonu tarafından yapılan değerlendirmelerde uygulamanın Brezilya, Çin Halk Cumhuriyeti, Dominik Cumhuriyeti ve Hindistan gibi bazı ülkeler için kontrol sıklığı bu ülkelerin lehine değiştirilirken, ülkemiz için aynı şekilde devam etmesi yönünde karar alındı. Bu durumun ülkemizin et ithalatında uyguladığı kotaya karşılık bir tepki olduğunu düşünüyoruz. Sektörün maruz kaldığı bu haksız uygulamanın bir an önce sonlanması için Birliğimiz, Müsteşarlığımız, Tarım Bakanlığımız ve Brüksel Daimi Temsilciliğimiz başta olmak üzere girişimlerimiz devam edecektir. Her şeye rağmen; yoğun çabalar sonucunda bu yıl için koyduğumuz 500 milyon dolarlık ihracat hedefimizi aşacağız. Önümüzdeki yıllarda üretici ve ihracatçılarımızla birlikte daha büyük hedeflere koşacağımızdan eminiz.”


7 Aralık 2010. 17:06
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x