Helal Belgesi İçin Büyük Mücadele


Son günlerde dilden düşmeyen ve dünya ticaretinde milyarlarca dolarla anılan ‘Helal Gıda’ ülkemizde de büyük çekişmelere neden olmaya başladı.

Bu konu ile ilgili olarak açıklamalar birbiri ardından gelmeye başlayınca ‘Helal Gıda’ sertifikası için bir çok kuruluşun çalışmaları kamuoyuna yansımaya başladı.

Son olarak İstanbul’da yapılan ‘Gıda Fuarı’na ülkemizden ilginin az olmasının nedeni bir türlü anlaşılamazken,Türk Standartlar Enstitü’sü Başkanının açıklamaları yeni bir çatışmayı ortaya çıkardı.İlk olarak Türk Standarlar Enstitüsü Başkanı bu konuda şu açıklamayı yaptı.

TSE Başkanı Büyükhelvacıgil, günü gelince helal etin de
belgelendirmesini yapacaklarını açıkladı

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, ”CE işaretini nasıl veriyorsak, günü gelince helal etin de belgelendirmesini yapacağız” dedi.

Tahir Büyükhelvacıgil, TSE’nin helal et belgelendirmesi yapması konusunda son derece yetkin olduğunu, ancak bugün böyle bir ihtiyaç bulunmadığını belirtti. Helal et konusunda ortak akılla oluşturulacak bir belgelendirme yapılması gerektiğini ifade eden Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti:

”TSE bu belgeyi yapmaya, çıkarmaya son derece yetkindir, fakat böyle bir şeye ihtiyaç yoktur. İslam Ülkeleri Birliği vardır, bizim arzumuz odur ki bu kuruluştaki çalışmalarda ortak akılda bir şey çıksın. Farklı dokümanların çıkması bir şey sağlamaz. Mühim olan ortak akılda bir şeyin çıkması. Uzmanlar uzun süreli toplantılar yapmıştır. İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü’nün (SMIIC) tarafından bu iş deklare edilirse, söylenirse, bütün İslam ülkeleri de ortak akılda buluşmuş olursa referans dokümanları verebilirler. Biz de o süreci bekliyoruz. Çalışmalar yapılıyor, uzmanlar görüşlerini hazırlıyor. CE işaretini nasıl veriyorsak günü gelince helal etin de belgelendirmesini yapacağız.”

DİĞER HABERLER
İhracatçılar Rusya'nın kota kaldırmasını istiyor

Bu açıklamanın ardından Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) başkanı bir açıklama yaparak şunları söyledi:

GİMDES Başkanı Büyüközer, TSE Başkanı
Büyükhelvacıgil’in sözlerine tepki gösterdi

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Genel Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil’in “Helal gıdada belgeye ihtiyaç yok” şeklindeki sözlerini eleştirerek, “TSE bu beyanatlarla kafa karıştırmaya sebep olmasa, birçok firmanın helal sertifika alması ve ihracat potansiyelimizin artması sağlanabilecek” dedi.

Akit’e açıklama yapan Dr. Büyüközer, TSE’nin 30 bine yakın standartlama yaptığını, bunlardan birçoğunun Müslümanları üzecek standartlar olduğuna dikkat çekerek, TSE bu 30 bin standardının içinde şaraba da standart yapmıştır. Bira, rakı, şampanya, votka, liköre de standartlar yaptı. Alkolsüz meşrubatlarda yüzde 0,5’e kadar alkol bulunabileceğine izin verdiği standartları da var” diye konuştu. 
 
Büyüközer, “Bu standartların arasında daha pek çok Müslüman yüreklerimizi sızlatacak standart örnekleri sayabiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

Helal Gıda Fuarı’nda görüştüğümüz Gimdes yetkilileri, Helal belgesi almak için  dernek yetkililerinin incelemelerinin sonucu eğer müessese olumlu not alırsa bin-binbeşyüz Türk lirası da bedel alındığını ve belgenin kendilerine verildiğini belirttiler.
 
Banvit: `Helal gıda`daki sertifika
üreticinin sırtına yüklenen bir haraç”

Banvit Genel Müdürü Görener, “helal gıda” uygulamasına karşı olduklarını, bunun ek maliyet getireceğini söyledi.. 

DİĞER HABERLER
Mangalda et pişirirken mesafeye dikkat edilmeli

BANVİT AŞ Genel Müdürü Ömer Görener, helal gıda uygulamasındaki sertifikalandırma düzeninin, üreticinin sırtına yüklenecek bir haraç mekanizması olduğunu söyledi.

Görener, Türkiye`de de çok uzun yıllardan bu yana markalı üretim gerçekleştiren gıda üreticilerinin, ürünlerin ambalajı üzerinde, “Ürünlerimizde domuz eti ve yağı yoktur” veya “Ürünlerimiz İslami koşullara göre üretilmektedir” ibarelerine yer verdiklerini belirterek, şunları söyledi: “Sonuçta ihracat yapılacaksa zaten `helal` belgesini Diyanet İşleri Başkanlığı`ndan almakta ve beyan etmekteyiz. Bugüne dek bizden `Şu şekilde helal belgesi istiyoruz` talebinde bulunan müşterimiz olmadı, çünkü zaten müşterek İslami şartlara uygun kesmekteyiz ve Müslüman ülkelere yaptığımız ihracatlarda verdiğimiz Diyanet Başkanlığı`helal` belgesi hep kabul edildi.“ Helal gıda uygulamasına inanmadıklarını belirten Görener, zaten Türkiye`deki tüm gıda ürünlerinin üretiminin helal olmak zorunda olduğunu da sözlerine ekledi.


10 Aralık 2010. 14:46
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x