Papa, Türkiye’nin AB Dışında Tutulmasını istemiş


Papa ” Haçlı Seferlerini”Başlatmış bile…!

Wikileaks’in yayımladığı son belgelerde Papa 16. Benediktus’un, Müslüman Türkiye’nin AB’ye katılımına karşı çıktığı iddia edildi.
        
LONDRA – İngiliz Guardian gazetesi, Wikileaks’in yayımladığı son belgelerde, “Papa 16. Benediktus’un Müslüman Türkiye’nin AB dışında tutulmasını istediğinin” ortaya çıktığını yazdı.

Guardian, Wikileaks’in ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmalarıyla ilgili gizli belgelerini yayımlayan basın kuruluşları arasında yer alıyor. Gazetenin bugünkü sayısında yer verdiği son belgelerden birine göre, “Papa, Vatikan’daki Türkiye’nin AB’ye katılımıyla ilgili büyüyen karşıtlığın sorumlusu…”

Gazete, 2004 yılında Joseph Ratzinger’in (Papa 16. Benediktus) papa olmadan önce, Vatikan’ın konuya ilişkin tarafsız olmasına karşın, Müslüman bir ülkenin AB’ye katılımına karşı çıktığını söylediğini bildirdi.

Vatikan’daki Yabancı Devletlerle İlişkiler Sekretaryası Müsteşarı Piskopos Pietro Parolin’in, Amerikalı diplomatlara Ratzinger’in yorumunun kendi yorumu olduğunu, Vatikan’ın resmi görüşünü yansıtmadığını söylediğinin ortaya çıktığı kaydedildi. Guardian’ın haberinde, “Amerikalı diplomat, Ratzinger’in Müslüman bir ülkeyi AB’ye almanın, Avrupa’nın Hristiyan kurumlarını zayıflatacağına inandığını kaydediyor” denildi.

Ancak 2006 yılına gelindiğinde, artık papa olan Ratzinger’in görüşlerinde değişiklik olduğuna dikkati çeken gazete, Papa’nın Amerikalı diplomatlara, “Vatikan katılıma açıktır ve Türkiye’nin Avrupa’daki yerini almak için AB’nin Kopenhag kriterlerini karşılaması gerekmektedir” dediği aktarıldı.

DİĞER HABERLER
Doğalgaza yüzde 18.72 Zam

Gazete, Papa 16. Benediktus’un Wikileaks’in yayımladığı belgede yer alan şu ifadelerine de yer verdi:

“Korkulardan biri, Türkiye’nin dini özgürlükler konusunda gerekli ilerlemeyi yapmadan AB’ye girmesidir. Parolin, AB üyelerinin ve ABD’nin bu konularda Türk hükümetine baskı yapacağında ısrar ediyor.”

Gizli belgelerin ayrıca, Amerikan hükümetinin Roma ve Ankara’da Türkiye’nin AB üyeliği için lobi yaptığını ortaya koyduğunu yazan Guardian, 2006 yılındaki belgenin şu ifadeyle sonlandığını kaydetti:

“Üst düzey bir Amerikalı yetkilinin Vatikan’ı ziyaret ederek, Türkiye ve entegrasyon konusunda olumlu bir mesaj için daha fazlasının yapılmasında Vatikan’ı teşvik etmesini umuyoruz.” 

Guardian 2009’da ise ABD Başkanı Barack Obama’ya, “AB üyesi olmayan Vatikan’ın Türkiye’nin üyeliğini onaylama ya da reddetme rolü olmadığı, Vatikan’ın Türkiye’nin AB’ye üye olmadan AB ile özel bir ilişki geliştirmesini tercih edebileceği” konusunda bilgi verildiğini kaydetti.


11 Aralık 2010. 14:43
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x