Türk Tavukçuluk Tarihimizden Kesitler


araç-kaplama

 

 

Çerçilikten Kanatlı İmparatorluğuna….

 

Erkan KONURALP

 
Bolu dendiğinde kanatlı et sektörünün ülke ihtiyacının üçte birinin karşılandığı bereketli bir il gelir.

 

 

İlkokul mezunu Ali Ericek, eşekle köy köy dolaşıp mal satarken(Çerçilik), Ecevit’in Orköy Projesi kredisi ile önce civciv ve yem, ardından piliç yatırımına girdi. Bugün, “Erpiliç’ markalı ürünlerini 138 kamyonla dağıtıyor..

 

Ali Ericek ve Erkan Konuralp

 

 

Bolu, kanatlı et sektöründe ülke ihtiyacının üçte birinin karşılandığı bir il. Bunlardan ilki, Bolu’nun Göynük ilçe sınırları içindeki Erpiliç’in sahibi Ali Ericek. Tebiblere gelince. 100 milyon doların üzerinde bir yatırımla gerçekleştirilen Erpiliç entegre tavukçuluk tesisinde, bin 500 kişi çalışıyor. 1997 yılında faaliyete geçen tesiste, günlük 240 bin adet piliç kesiliyor. 138 kamyonla ülkeye dağıtılıyor.

 

 

CANLI TAVUK GÖNDERİRDİK

 

 

Şirketin sahibi Ali Ericek, tesise 2 kilometre mesafedeki Dedeler köyünden. İlkokul mezunu. 5 yıllık eğitimi, 3 yılda tamamlamış. Okul köye geldiğinde, annesinin okuma yazma öğrettiği Ali Ericek, yapılan sınavla 3’üncü sınıftan başlatılmış. Ericek’i daha küçük yaşta ticarete babası yönlendirmiş. Ali Bey, köyde yem ve civciv bayiliği yaparlarken, bir taraftan da eşekle köy köy dolaşıp basma gibi köylünün ihtiyaç duyduğu ürünleri satmaktadır. Ericek’in kaderini değiştiren, Bülent Ecevit’in 1970’li yıllardaki Orköy projesidir.

DİĞER HABERLER
Yumurta sektörü krizi

 

erpilic (1) copy

 

 

Orman Köylüleri Kalkınma Hizmetleri (Orköy) kapsamında, orman köyünde ikamet eden aile reislerine kredi kullandırılmaktadır, bu kredilerle Göynük’te kümesler çoğalmıştır. Ericekler de başvurur, aldıkları kredilerle yem ve kuluçka fabrikası yatırımları yaparlar. Köylülere yem ve civciv satmaya başlarlar. Ardından İstanbul pazarına kamyonlarla canlı tavuk ve yumurta gönderirler. Ali Ericek o günleri, “1997 yılına kadar İstanbul ve Ankara’ya günde 12 kamyon canlı hayvan gönderiyorduk. İstanbul’da Haliç’in kıyısındaki Sütlüce’ye sevk ederdik” diye anlatıyor.

 

Ticaret hayatımızda Çerçilik

Ticaret hayatımızda Çerçilik

 

Köylü Mehmet Ağa kayda girdi

 

 

Ali Ericek’in oğlu, şirketin ikinci kuşak yöneticisi Mustafa Ericek de, yıllar içinde canlı hayvan pazarı daralınca, kesimhane yaptıklarını ve ürünlerini Erpiliç markasıyla pazara sunduklarını belirterek, şöyle diyor:

“Ercivciv büyüdü, Erpiliç oldu. Piliç sektöründe yüzde 11’lik paya sahibiz. İlk 4 markadan biriyiz. Bize bağlı bin sözleşmeli üretici çalışıyor. Yem-civciv verip piliç alıyoruz. Köylü Mehmet-Ahmet Ağa’yı da kayıt altına aldık. Adlarına devlete vergisini ödüyoruz. Çevremizde tersine göç de başladı. Emekli olup geliyorlar, kümes kurup piliç yetiştiriciliği yapıyorlar. 130 kamyon ürünlerimizi dağıtıyor.”

 

Ali Ericek'e Bolu Ticaret Odasından ödül verildi

Ali Ericek’e Bolu Ticaret Odasından ödül verildi

 

DİĞER HABERLER
(30VH + 30ZM + 30DM, Formülü) Yönetsel Yetkinlik Projesi

 

“Paranın, malın, mülkün ve şöhretin değiştiremediği bir insan gösterin” denilse, herhalde Ali Ericek gösterilir.

 

 

Ali Ericek’in uyguladığı ekonomik sistem sayesinde, Göynük’ün 66 köyünün tümünün hali vakti yerindedir.Er Piliç’in bölgeyi kalkındırması bakımından Göynük’te işsizlik sıfır noktasındadır.

 

 

Ericek'e cami ve okul yaptırdığı için ödüller verildi

Ericek’e cami ve okul yaptırdığı için ödüller verildi


4 Şubat 2013. 12:58
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x