‘Aç kalırız’ Korkusu Hububatta Spekülatörlerin İşine Yaradı


Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan aki fiyat artışlarının büyük ölçüde aşırı tedbirli davranan politikacılardan kaynaklandığını söyledi. Bazı ülkelerin tüketimin üstünde üretim olmasına rağmen ihracat yasağı uyguladığını belirten Erdoğan, “Gıda güvenliği çok hassas bir konu. İki yıl önce Filipinler, uluslararası piyasanın çok üstünde ücret vermesine rağmen pirinç bulamamıştı. Bu durum hükümetleri korkuttu ve aşırı tedbir almaya itti. Artık herkes ya önümüzdeki sene kuraklık olursa korkularıyla hareket ediyor. Bu da spekülatörlerin işine geliyor. Buğdayda üretim kaybı çok fazla olmamasına rağmen yüzde 70’in üstünde fiyat artışları oldu. Pirinçte ise üretim artışına rağmen buğdayın peşine takılarak fiyat artışları görüldü. Bu fiyat hareketleri büyük ölçüde bazı fonların bu ürünlere ilgisinin artmasından kaynaklanıyor” dedi.

Fiyatlar domino etkisiyle artıyor

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan,  sektör ve şirkete ilişkin değerlendirme toplantısında şunları söyledi: “2010 yılı içinde dünya genelinde yaşanan sert iklim değişiklikleri bazı tarım ürünlerinde özellikle buğdayda bir miktar üretim kaybına yol açtı. Bu durum gıda piyasalarında fiyat artışlarını tetikledi. Buğdayda yaşanan artış, Rusya’nın ihracat yasağı uygulamasından sonra şiddetini ve etkisini pirinç piyasalarında da yükselmelerle gösterdi. Pirinç özellikle Chicago Borsası’nda son 2 ayda ciddi artışlar yaşadı. Bu biraz da finansal piyasalarda yeni balonlar olduğu endişesiyle bazı fonların bu ürünlere ilgisinin artması sonucunu doğurdu. Gıda sektörü birkaç yıldır olduğu gibi 2011 yılında da tüm dünyada önemli sektörlerden biri olmaya devam edecektir. Sektörün önemi dolayısıyla yabancı yatırımın ilgisi devam etmektedir. Gıdanın sektörel anlamda öneminin giderek artacağını düşünüyoruz. Özellikle iklim dengelerinin değişim göstermesi, nüfus artışları ve kaynakların azalması dolayısıyla sektörün stratejik anlamda daha da önem kazanacağını düşünüyoruz.”

DİĞER HABERLER
Sütten Alkol Çıkardı

Depolama ve silo yatırımı yapacağız

Mersin’de bu yıl yeni şube ve depo açtıklarını hatırlatan Erdoğan, “Edirne’deki fabrikamızın dikey depolama kapasitesini yüzde 50 civarında arttırdık. Gelecek yıl içersinde de yeni yatırım hedeflerimiz mevcut. Ayrıca uzun zamandır arazi problemi nedeniyle geciktiğimiz enerji yatırımımızı önümüzdeki yıl içinde hayata geçirmeyi planlıyoruz. İlaveten Mersin ve Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde Ortadoğu bölgesine yönelik ihracatımızı kuvvetlendirmek amacıyla depolama ve silo yatırımı yapmayı planlıyoruz” dedi. Erdoğan, “Geçtiğimiz yıla oranla şu an için yüze 3-4 civarında bir ciro artışının söz konusu olduğunu söylemek mümkün. 2011 yılı için yurtiçi cirolarımızda en az yüzde 10 artış; yurtdışında Ortadoğu bölgesine yaptığımız satışlarda da yeni yatırımlarımızın da etkisiyle yüzde 25-30 dolaylarında bir satış artışı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Fotograflar Nuri ÇAĞLAR Çiftlik Dergisi Trakya Bürosu

 
 


16 Aralık 2010. 09:38
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x