Ucuzluk İçin Akaryakıtta Promosyon Kalktı


EPDK, akaryakıt ve madeni yağ satışlarında istasyonlarda tüm mal promosyonlarının yapılmasını yasakladı.Köy yumurtası bile akaryakıt alan müşterilerine promosyon veren  istasyonlara yasak getirildi.
 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu,yaptığı toplantıda 31 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, akaryakıt ve madeni yağ satışlarında istasyonlarda hediye, eşantiyon ve kampanya adları altında oyuncak, deterjan, ev eşyası, bilet gibi tüm mal promosyonlarının yapılmasını yasakladı.

Kurul akaryakıt satışları sonucu bankaların kredi kartlarından puan yüklenmesi gibi finansal promosyonlar ile istasyonlarda verilen araç yıkama, ücretsiz yağ değişimi gibi hizmet promosyonlarına yönelik herhangi bir sınırlama getirmedi.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, yaptığı yazılı açıklamada, akaryakıt piyasasında rekabetin hediye çanak çömlekte, deterjanda, Çin malı oyuncakta değil fiyat üzerinden yapılmasını istediklerini belirterek, akaryakıt maliyetine bu tür unsurların etki etmesini istemediklerini söyledi. Köktaş, bu nedenle gelecek ayın sonundan itibaren akaryakıt sektöründeki tüm mal promosyonlarını yasakladıklarını bildirdi.

Akaryakıt piyasasında operasyonel maliyetlerin azaltılması ve tüketici lehine, rekabetin arttırılması çalışmaları kapsamında promosyonlar konusunu belli bir süreden bu yana değerlendirdiklerini kaydeden Köktaş, mal promosyonlarının çoğunun kalitesiz mallarla israfa sebebiyet verdiğini ve fiyatlar üzerinde de bir baskı oluşturduğunu kaydetti. Köktaş, bayilerin, dağıtıcıların birbirleri ile akaryakıtın yanında tüketiciye hangi mali vereyim diye değil, fiyat rekabetini nasıl sağlarım diye yarışması gerektiğine dikkat çekerek, tüketicinin alacağı hediyenin değil fiyat panosunun peşine düşmesi gerektiğini vurguladı.

DİĞER HABERLER
Paketli kuruyemiş tüketimi iki kat arttı

”HEDEF UCUZLUK”

EPDK Başkanı, promosyonlara yönelik buna benzer bir sınırlamanın daha önce Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından gazetelerin mal promosyonlarına yapıldığını ve başarı kazandığını belirterek, yeni karar sonrası fiyatların nasıl değişeceğini de yakından izleyeceklerini ifade etti.

Köktaş, Kanunda açık hükümler olduğu halde bu tür kampanyalara katılan akaryakıt bayilerinin promosyonların maliyeti hakkında yeterli bilgi alamamaktan şikayet ettiği kaydetti.

Kanunda bayilerin bu promosyon kampanyalarına katılımlarının isteğe bağlı olduğunun tanımlandığı halde bazı zorlamalar uygulandığını da belirten Köktaş, ”Bu durumda dağıtıcılar ile bayiler sık sık karşı karşıya geliyordu. Bu kararımız bu konudaki sıkıntıları da ortadan kaldırıyor” dedi


16 Aralık 2010. 11:03
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x