Üreticiler Üzüm Bağlarını Söktürüp,Zeytin Ağacı Dikiyorlar


Nuri ÇAĞLAR
Çiftlik Dergisi Trakya Bürosu

Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok, ‘Üzümün Gelir Getirmemesi Üzerine Son Yıllarda Üzüm Üreticileri Bağlarını Söküp Zeytin Ağacı Dikmeye Başladı’ Dedi

Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok, ‘Üzümün gelir getirmemesi üzerine son yıllarda üzüm üreticileri bağlarını söküp zeytin ağacı dikmeye başladı’ dedi.

Şarköy Kaymakamlığı’na bağlı Tarım Müdürlüğü ve Şarköy Belediyesi tarafından Belediye Düğün Salonu’nda ‘Zeytincilik Paneli’yapıldı.

Panel, Saygı Duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Altınok, panelde yaptığı konuşmada, seminerin düzenlenmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.

Altınok, ‘Zeytin ağacı ve konusunun enine boyuna işlenecek olması çok önemli. Zamanında Rumların ekip bıraktığı zeytin ağaçlarının değeri zamanla bizim insanlarımız tarafından anlaşıldı. Hem yağ hem de zeytin üretimine önem verildi. Yöremizde şu an yaklaşık 40 bin dekar üzerinde zeytin tarımı yapılmakta ve bunun 4 bin dekarı yağlık zeytin, 36 bin dekarı da sofralık zeytin olarak üretilmekte. Şu anda 1 milyon elli bin civarında yetişkin zeytin ağacına sahibiz. 150 bin civarında da yeni fidanlarımız var. Yılda 11-12 milyon kilo zeytin üretimi elde ediyoruz. Üzümün gelir getirmemesi üzerine son yıllarda üzüm üreticileri bağlarını söküp zeytin ağacı dikmeye başladı. Zeytin, Şarköy ekonomisine büyük bir katkı sağlıyor’ diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Kalıntısız meyve sebze için TOB ve EİB işbirliği

Panelde, konuşmacılar Prof.Dr. Yusuf Kurucu ‘Zeytin Ağaçlarında Coğrafi Envanter’, Yrd. Doç. Dr. Cihangir Sağlam, ‘Zeytinde Mekanizasyon ve Hasat’, Gıda Yüksek Mühendisi Şahnur Irmak ‘Sofralık Zeytin Teknolojisi’, Ziraat Yüksek Mühendisi Haluk Arsel ‘Zeytin Yetiştiriciliğinde Adaptasyon’, Ziraat Mühendisi Tuğba Uysal ‘Zeytin Ağaçlarında Gübreleme’ ve Ziraat Mühendisi Özlem Abiş ‘Zeytin Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele’ konularında katılımcıları bilgilendirdiler.

Panelde Konuşmacı olarak katılanlara birer plaket sunuldu.

Panele Garnizon Komutanı Personel Yüzbaşı Atakan Aldemir, Mürefte Belediye Başkanı İlhan Koçer, Hoşköy Belediye Başkanı Kemal Özvarlık, İl Genel Meclisi üyeleri, İl Tarım Müdürü Erdem Karadağ, Marmara Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Dinç, Mürefte Zeytin Kooperatifi Başkanı Kahraman Koçer, muhtarlar ve zeytin üreticileri katıldı.

MARMARABİRLİK’TEN ÜRETİCİYE İYİ HABER

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) yarın üreticiye 3 milyon lira ödeme yapacak

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 25 Ekim 2010 tarihinde açılan kampanya döneminde şimdiye kadar 28 bin 500 ton zeytin alımı yaptıklarını kaydederek, Marmara Bölgesi’nde rekoltenin düşük olmasına karşın, planladıkları miktara ulaştıklarını belirtti.

Asa, alınan ürün karşılığında üreticilere şu ana kadar iki aşamada toplam 48 milyon lira ödeme yaptıklarını kaydederek, yarın yapılacak 3 milyon liralık ödemeyle toplam miktarın 51 milyon lirayı bulacağını bildirdi.
Rekolte azlığı nedeniyle sadece bu yıl nihai fiyat uyguladıklarını hatırlatan Asa, şu bilgileri verdi:

DİĞER HABERLER
Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Toprak Organik Karbonu Projesi

”Rekolte azlığından ötürü kooperatiflerimize ürün teslimatı azaldı. Kampanya dönemini 10 Ocak 2011 tarihinde bitirmeyi planlıyoruz. Ortaklarımızdan aldığımız ürün bedellerinin büyük bölümünü de ödemiş bulunuyoruz. Üreticilerimiz, geriye kalan bedelleri almak için de uzun zaman beklemeyecekler.”

Hidamet Asa, üreticilerin yarın hesaplarına yatırılacak olan ürün bedellerini, 22 Aralık Çarşamba günü banka hesaplarından çekebileceklerini kaydetti.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ŞARABIN TADINI DEĞİŞTİRDİ

İklim değişikliğine bağlı olarak şarabın  son 30 yılda alkol oranı giderek artıyor… Şarap üreticileri şarabın aromasını muhafaza etmeye çalışıyorlar…
 
İklim değişikliğine dikkat çekmeye çalışanlar sadece çevre örgütleri değil; Fransız bilim adamları da, iklim değişikliğine bağlı olarak şarabın son 30 yılda alkol oranının giderek artmasının önüne geçmeye, bu arada da şarabın aromasını muhafaza etmeye çalışıyor.
Çünkü iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan aşırı sıcaklar, azalan yağış, aşırı buharlaşma, üzüm bağlarında ve üretilmiş olan şarapları değiştiriyor. Önemli şarap üretimi kapasitesine sahip Fransa’nın güneyinde 80’li yıllarda üretilen şarap ortalama yüzde 10 ila 11 alkol içerirken, bu oran bugün yüzde 13 ila 14, hatta daha sıcak hasat bölgelerinde yüzde 15’e kadar çıkıyor. Aşırı buharlaşma nedeniyle su kaybeden üzümler, böylece daha şekerli bir karışıma sahip oluyor, fermantasyon sırasında da şeker alkole dönüşüyor. Bunun önüne geçmek ve daha düşük şeker oranına sahip ürün almak için şarap üreticileri, üzümü daha erken hasat ederken, bu yöntem sadece beyaz ve roze şaraba uygulanabiliyor ve şarabın aromasını sağlayan olgun meyveyi garanti etmiyor.

DİĞER HABERLER
Jeotermal Enerjiyle Topraksız Domates Yetişiyor

18 Aralık 2010. 19:46
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x