Ege Mutfağının Kalbi İzmir’de Attı


İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ekonomi Üniversitesi ana sponsorluğunda Yeni Asır TV ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü tarafından düzenlenen ‘2. Ege Mutfak Zirvesi’ dün Kültürpark İhtisas Fuar Alanı’ndaki 4 No’lu Hol’de gerçekleştirildi. Şölen havası içinde geçen etkinlikte binlerce İzmirli, muhteşem Ege yemeklerini tatma fırsatı yakalarken, Ege mutfağının dünyada daha etkin tanıtılması gerektiği konusunda fikir birliğine varıldı. Stand kuran firmaların çeşitli promosyonlarından yararlanan vatandaşlar büyük coşku içinde geçen etkinlikten mutlu ayrıldı. “Ege’nin lezzet markaları buluşuyor” sloganı ile düzenlenen zirvede panel, nostalji köşeleri, halka açık yemek yarışmaları, marka haline gelmiş Egeli firmalar ve ürünlerinin yanı sıra ilçe belediyelerin standları da yer aldı.

CANLI YAYINLANDI

İzmirli belediye başkanlarının, Ankara’daki CHP kurultayı nedeniyle katılamadığı zirve gün boyunca Yeni Asır TV’den canlı olarak yayınlandı. Etkinlikte “et ve etli yemekler”, “zeytinyağlılar”, “hamur işleri”, “tatlılar” ve “balık yemekleri” kategorilerinde düzenlenen yarışmada dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.
Sabah erken saatlerde başlayan etkinliğin açılışında konuşan Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı ilki geçen yıl bugünlerde düzenlenen ve büyük ilgi gören Ege Mutfak Zirvesi’nin ikincisini düzenlemekten büyük mutluluk ve gurur duyduklarını söyledi. Geçen yıl düzenlenen zirvede “Hedefimiz Ege Mutfak Zirvesi’ni geleneksel hale getirmek” dediklerini hatırlatan Bursalı, “Bugün bunu başardığımızı memnuniyetle görüyoruz” dedi.

DİĞER HABERLER
TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, Kooperatifçilik Strateji Belgesi hazırladı

TEHDİT ALTINDA

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise, analarımızdan atalarımızdan gelen yemek kültürünün tehdit altında ve fast fooda teslim olmak üzere olduğunu söyledi. Günümüzde gençlerin, sağlıklı beslenmemesi sonucu obezite sorunu ile karşı karşıya kaldığını belirten Demirtaş, “İzmir’in kozmopolit yapısı, İzmir’in yemek kültürüne de damgasını vurmuş durumda. Elbet bizim bu kültürümüz 8 bin 500 yıllık tarihten geliyor” dedi. Ege ve Akdeniz yemeğinin üç ana unsuru bulunduğunu belirten Demirtaş, “Birinci unsur balık. İkinci unsur hemen o denizini kenarında ve yamaçlarında yetişen ağaç, zeytin. Ve o güzel topraklarda yetişen ot. Bu üç ana unsur sağlık demektir. O nedenle gerçekten çok önemli bir kültürün üzerindeyiz. Ege ve Akdeniz mutfağı ile ilgili yemek kitabını yazmak zorundayız ve bunu tarifi yapılabilir biçimde yazmak zorundayız” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan da, “İzmir dünyanın merkezinde bir kent. Bir tarafı Avrupa bir tarafı kültürün, insanlığın her şeyin başladığı Mezopotamya. Buradan gelen ve gidenler İzmir’i hep zenginleştirmiştir. Geçen yıllar içinde bu tortular birikerek bugün iftihar ettiğimizi İzmir mutfağı dediğimiz, Türk mutfağı dediğimiz bu sistemi ortaya çıkarmıştır” dedi.

DESTEK VERMEYE HAZIRIZ

Konak Belediyesi Başkan Yardımcısı Serpil Güngör ise, bu yarışmayı çok önemsediklerini belirterek, “İyi yemek pişiren bir ailenin çocuğu olarak yemekten haz alan biriyim. İzmir ve Ege yemeklerinin çok güzel olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek” diye konuştu. Vali Yardımcısı Nevzat Ergün ise, Ege mutfağı deyince önce zeytinyağlıların akla geldiğini söyledi. Buca Belediye Başkan Vekili Bektaş Gürsoy da bundan sonra Ege Yemek Kültürü’nün gelişmesi için destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.
Konuşmaların ardından Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı panelistlere katkılarından dolayı teşekkür plaketi verdi. İzmir Ekonomi Üniversitesi Ritim Topluluğu üyelerinin mutfak aletlerini kullanarak verdiği mini konser izleyenlerden büyük alkış aldı.

DİĞER HABERLER
Türk Mutfağı Zirvesinin Gurur Veren Sonucu

Sakin yemek tartışıldı

Konuşmaların ardından etkinlik kapsamında düzenlenen “Türk Mutfağında Slow Food (Sakin yemek hareketi)” konulu panele geçildi. Moderatörlüğünü İEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tunçtan Baltacıoğlu’nun yaptığı panelde konuşan İç Hastalıkları Uzmanı Tuncay Filiz, dünyadaki ölümlerin yarısından, kalp damar hastalıklarının sorumlu tutulduğunu ifade etti. Ayşe Nihan Aras ise, iyi yiyeceğin lezzetli yiyecek olduğunu vurguladı. Çocuklarımıza borçlanmamak için bu günden itibaren bir şeyler yapmak gerektiğini, slow food’un da bunu öngördüğünü belirten Aras, slow food’un hep fast food’un karşıtı olarak değerlendirildiğini, konunun bu kadar basit olmadığını dile getirdi. Mimar Bilge Benlisu Öğünlü ise, Urla’da bir masa etrafında toplanıp hakları olan lezzetleri tadarak değişim gerçekleştirmeye çalıştıklarını söyledi. Gurme Ahmet Güzelyağdöken de önemli olanın hayatın içerisinde sağlıkla keyifi bir araya getirebilmek olduğunu ifade etti.

Kimler katıldı?

Vali Yardımcısı Nevzat Ergün, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Kadın ve Aileden Sorumlu eski Devlet Bakanı Işılay Saygın, İESOB Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu, Konak Belediye Başkan Yardımcısı Serpil Güngör, Buca Belediye Başkan Vekili Bektaş Gürsoy, İzmit Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Payzın, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkan Vekili İlhan Açan.

DİĞER HABERLER
Analiz: Türkiye’de gıda denetimleri yeterli mi?

Standlar beğeni topladı

Aydın, Bornova, Buca, Çiğli, Konak, Ödemiş, Seferihisar Belediyeleri, Çeşme Esnaf Odası, Çine Su, 4 TP Şarap, Dr Oetker, Ege Sini, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Furun, İğdeli Kooperatifi, İlyas Gönen, İZFAŞ, İzmir Ticaret Borsası, Keskinoğlu-Ravika, Kılıç Balık, Kristal yağ, Mani’nin mutfağı, Orkide, Pizza Tomato, Tariş Ayma, Tariş Zeytinyağı, Tire Süt Kooperatifi, Yaşar Usta, Yazgan Şarapları’nın etkinlikte açtığı standlar beğeni topladı ve büyük ilgi gördü.(Yeni Asır)


19 Aralık 2010. 22:00
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x