Balyem, Kapasiteyi Yüzde 75 Artıracak


Yırcalı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Yırcalı, son dönemde kabuk değiştiren Balyem’in ulusal bir marka olma hedefi doğrultusunda, bu yıl içinde kapasitesini yüzde 5 oranında artıracağını açıkladı. Firmalarının Balıkesir’de 1968 yılında kurulduğunu ve Ege Bölgesi’nin ilk modern yem fabrikalarından biri olduğunu anımsatan Yırcalı, “Balyem ağırlıklı olarak büyük ve küçükbaş hayvancılığa yem üretiyor. Son dönemde ürünlerimizde modernizasyon yaptık. Bu modernizeyle birlikte 2010 yılı yem kapasitesinde yüzde 75 oranında bir artış bekliyoruz” dedi.  Balıkesir’de bulunan 28 yem fabrikası arasında büyük baş hayvanlara yöhnelik üretilen yem konusunda ilk üç içinde yer aldıklarına dikkat çeken Yırcalı, hedeflerinin bu yıl sonunda birinci sırada yer almak olduğunu söyledi.

Firmalarının 2009’da yaşanan GDO paniğinin ardından hem ciro hem de tonajda büyüme gerçekleştirdiğini kaydeden Yırcalı, ‘‘Bu yıl sonunda ise ciromuzun yüzde 25-35 arasında artacağınıtahmin ediyoruz. Piyasada pazar payımız arttı. 2009 yılının ikinci yarısından itibaren 4 milyon dolar civarında yatırım gerçekleştirdik. Ağırlıklı yatırımlarımız kapasite artışından çok üretim destekleme koşullarında değişiklikleri üzerine oldu’’ diye konuştu.

Üretim destekleme koşullarında yaptıkları değişikliğin yanı sıra üniversite sanayi işbirliği çerçevesinde Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melih Yavuz ile yem üretimi konusunda bir ilke imza attıklarını dile getiren Yırcalı; ‘‘Süt kaybını önleyen sıcak stresi denilen yem, doğum sonrası yem ve kuru dönem süte geçiş yemini üimal ettik. Üç ürünün de alanımızda ilk olduğunu düşünüyoruz” ifadesini kullandı. Ürünlerinden sıcak stresi yeminin yaz sıcaklarında sağmal ineklerdeki süt verimi düşüklüklerini engellediğini aktaran Yırcalı, ürünün yüzde 25’lere varan süt kayıplarının geri kazanılmasını sağladığını savundu. Yırcalı, “Yine Ar-Ge odaklı üretilen ve büyükbaş hayvanlarda süt ve döl verimini düşüren hastalıkları engelleyici bir yem geliştiriyoruz. Ayrıca üreteceğimiz yemlerin verimliliğini takip edebileceğimiz, sektördeki bilgi eksikliğini gidermek maksadıyla uygulamalı seminerler düzenleyeceğimiz, 150-200 başlık bir eğitim çiftliği kurma çalışmaları içindeyiz. Geliştirdiğimiz bu ürünü birkaç çiftlikte denedik ve başarılı olduk’’ şeklinde konuştu.

DİĞER HABERLER
Güzel havalar mısırı ucuzlattı

Yem fiyatlarındaki artışı ve sektörü değerlendiren Yırcalı, Rusya’nın kuraklık ve yangın sebebiyle tahıllarda almış olduğu ihracat yasağının süresini uzatması yüzündean bundan olumsuz etkilendiklerinin altını çizdi. Temmuz 2010’dan bugüne yem sektörünün ana hammaddelerinden olan buğday kepeği, yağlı tohum küspeleri ve arpada yüzde 100’e varan fiyat artışlarının yaşandığını anlatan Yırcalı, “Ortalama yem üretim masrafı yüzde 50 civarında yükselmesine rağmen, yem fiyatları ancak yüzde 25 oranında arttı. Ardı ardına gelen tahıl zamlarını yem sanayicisi pazara yansıtmakta zorlanıyor. Buna ilave 26 Eylül 2010 tarihinde yürürlüğe giren biyogüvenlik yasasının uygulamalarında belirsizlik yaşanması, gerek ithalatçıda gerekse yem sanayicisinde kaygılar oluşturdu. Bu da hammadde fiyatlarına doğal olarak yansıdı” dedi.(kobiden.com)


20 Aralık 2010. 08:57
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x