Ülker’den pet hayvanları Yatırımı


Yılın ilk aylarında farklı sektörlerde sürpriz yatırımların sinyalini veren Ülker, kedi köpek maması üretecek. Yıldız Holding’i, Mart ayında yürürlüğe giren Biyogüvenlik Kanunu ile kedi köpek maması ithalatında yaşanan sıkıntı harekete geçirdi. Önümüzdeki günlerde Türkiye’nin sanayi kentlerinden biri olan Kocaeli’de pet hayvanları için mama üretimine başlamak için harekete geçen Holding’in 170 milyon TL’si mama olmak üzere 230 milyon TL’lik sektöre iddialı bir giriş yapması bekleniyor. Biyogüvenlik Kanunu ve Türkiye’nin önde gelen gruplarından birinin sektöre girecek olması diğer oyuncuları da hareketlendirdi. Türkiye’nin ilk kedi köpek maması üreticisi Tropikal yeni yatırımlar için düğmeye basarken
Ankara merkezli Yem Teknolojileri Makine Sanayi de Salihli Organize Sanayi Bölgesinde fabrika kurdu.
 
Sektörde ithalat zorlaştı
Yıldız Holding, yılın ilk aylarında dört koldan yatırım atağına kalktığını duyurmuştu. Danimarkalı Gumlink ile 200 milyon TL’yi bulacak yatırımla Çorlu’da kurulan fabrikayı faaliyete geçiren Holding, çay alanında ortaklık yapılan Alman Laurens Spethmann Holding (LSH) ile de yeni bir üretim tesisi kuracağını açıklamıştı.
Geçen yıl Dore markasıyla doğrudan satşış sektörüne giren Yıldız Holding, bu yıl da kişisel bakım kategorisinde 100 milyon TL’lik yatırımla tuvalet kağıdı, havlu, peçete ve kağıt mendil üretimine başlayacağını duyumuştu. Holding, 2010 yılında farklı bir sektöre gireceğinin sinyalini vermişti.
Holding, Türkiye’de hızlı bir büyüme seyri izleyen kedi köpek maması sektörüne giriyor. Sektörde tesinin Kocaeli’de yapımına başlandığı ve önümüzdeki dönemde üretime geçeceği konuşuluyor. Holding’in bu alanda yatırım yapma kararı almasında 26 Mart’ta yürürlüğe giren Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik’in etkili olduğu belirtiliyor.
Edinilen bilgiye göre Biyogüvenlik Kanunu, kedi ve köpek maması ithalatçıları için sıkıntılı bir sürecin başlangıcı oldu. AB ile farklı eşik değer belirlendiği için ürünlerin gümrükten çekilmesinde sıkıntı baş gösterdi. Sektör yetkilileri hatta bazı markaların karaborsaya düştüğü bilgisini verdi.
İthal edilen bazı GDO ürünlerin yasal şartlara uymadığı için Bakanlık tarafından imha edildiğini ve ithalatın zorlaştığını belirten sektör yetkilileri, pazarda doğan boşluğu doldurmak için yerli üreticilerin harekete geçtiğini kaydediyor.
 
Salihli’de iki yeni fabrika kuruldu
Türkiye’nin ilk kedi köpek maması üreticisi Tropikal Evcil Hayvan Ürünleri de yeni yatırımlarla büyüme kararı aldı. Champion, Goody, JFD-JFC ve Çarli markaları ile pazarda yer alan şirket, Kocaeli’deki tesisinin ek yatırımla üretim kapasitesini artırmak için düğmeye bastı. Tropikal Evcil Hayvan Ürünleri Pazarlama Müdürü Ayfer Akyürek, “Türkiye’de pazarın önü çok açık, gelişime açık. Yurtdışındaki tüketim oranları düşünüldüğünde Türkiye’de katedecek daha çok uzun bir yol var. Bunun için de sektör yatırımlara açık. Özellikle son dönemde ithal edilen mamalara yönelik yapılan biyogüvenlik kontrolleri ve bu kontrollerin sonucunda aranan kriterlere uygun olmadığı için ülkeye sokulmayan kedi köpek mamaları yerli üretim için fırsat yarattı. Pazara her geçen gün ilgi artıyor” dedi.
Mega Makina Sanayi de Petfood Sanayi adı ile Salihli Organize Sanayi Bölgesinde bin 200 metrekare kapalı alan üzerinde kurduğu tesisle geçtiğimiz yıl üretime geçti. Tesiste 6 çeşit kedi, 14 çeşit köpek maması üretiliyor.
Lider Evcil Hayvan Ürünleri Sanayi de yine aynı bölgede geçtiğimiz yıl üretime geçti.
Salihli Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Yardımcısı İsmail Balaban, “OSB içinde kedi köpek maması üreten iki tane büyük üretici firma var. Biri üç ay önce üretime geçti” dedi. 
 

DİĞER HABERLER
'Kara salyangozu'na milyon dolarlar ödediler

EN ÇOK KÖPEKLER
HAZIR MAMA TÜKETİYOR
* Türkiye’de evcil hayvanların mama ile besleme oranı yüzde 9’larda iken bu oran Avrupa ülkelerinde yüzde 60, ABD’de yüzde 95, Kanada’da ise yüzde 90 civarında seyrediyor.
* Türkiye’de pet hayvanlarına yönelik mama, ilaç ve akseuarlardan oluşan pazar 230 milyon TL’lik bir hacme sahip.
* Pazarın 170 milyon TL’sini kuru kedi köpek maması oluşturuyor.
* Pazardaki yıllık 25-30 bin ton seviyesinde gerçekleşen satışların yüzde 68’ini köpekler, yüzde 32’si ise kediler için yapılıyor. (Referans)


6 Eylül 2010. 09:29
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x